Τουρκική "Πρόοδος": Εξάχρονο κορίτσι που παντρεύτηκε από τον σεΐχη πατέρα της

terimakasih0 / pixabay
Χωρίς αμφιβολία, η Τουρκία είναι πιο κοσμική και σύγχρονη από το Αφγανιστάν και το Ιράν. Αλλά αυτά δεν είναι αρκετά καλά νέα για τα κορίτσια και τις Τουρκάλες.

Συνολικά 327 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συζύγους, τους πρώην συζύγους, τους αρραβωνιαστικούς και τους συντρόφους τους, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 11 Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με την Τουρκική Ομοσπονδία Γυναικών. Η ισλαμιστική κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να είναι περήφανη.

Burak Bekdil - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν και είναι πλέον «πρώην σύμμαχοι», ο Ερντογάν, όταν ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας το 2007, εξέλεξε πρόεδρο τον μακροχρόνιο, πιστότερο σύμμαχό του εκείνη την εποχή, τον Αμπντουλάχ Γκιούλ, συνάδελφό του ισλαμιστή. Ο Γκιούλ φέρεται να παντρεύτηκε τη σύζυγό του, Χαϊρούννισα, όταν ήταν 30 ετών και εκείνη 14.

Ο γάμος ανήλικων κοριτσιών και γυναικών είναι μέρος της ισλαμιστικής κουλτούρας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Το Μάρτιο του 2021, υπό την πίεση των ευσεβών μουσουλμάνων, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία αποχωρεί από τη «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας», που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2021. Η συμφωνία είναι περισσότερο γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αφότου υπεγράφη το 2011 μεταξύ των οποίων και από τον Ερντογάν.

«Η απόφαση της Τουρκίας να εγκαταλείψει μια διεθνή συνθήκη ορόσημο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικά τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος», δήλωσε ο Ρεμ Αλσαλέμ, ανώτερος ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για τα δικαιώματα, διορισμένος από τον ΟΗΕ.

Επίσημα, περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες στην Τουρκία έχει υποστεί σωματική ή σeξουαλική κακοποίηση από τους συντρόφους τους, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα κυβερνητικά στοιχεία από έρευνα του 2014, ανέφερε σε δήλωσή του η Alsalem. Υπάρχουν επίσης πιθανώς "εκατοντάδες δολοφονίες γυναικών" κάθε χρόνο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας τη σοβαρή υποαναφορά του θέματος, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στους μηχανισμούς προστασίας, ευρείας ατιμωρησίας και μεροληψίας και διακρίσεων που σχετίζονται με το φύλο.

Αυτό είναι το ζοφερό φόντο σε μια χώρα όπου οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές το 1934, δέκα χρόνια πριν από τις Γαλλίδες. Το 1935, 18 γυναίκες έγιναν Τουρκάλες βουλευτίνες ή το 4,6% του κοινοβουλίου.

Αυτή ήταν η κοσμική Τουρκία.

Σήμερα, στην Τουρκία, η κινητήρια δύναμη είναι το πολιτικό Ισλάμ. Στις 25 Νοεμβρίου, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πολλές επαρχίες για να τιμήσουν τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Αντιμετωπίστηκαν με έντονη αστυνομική παρουσία και βίαιη καταστολή. Πολλές γυναίκες συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις, μεταξύ των οποίων 20 δημοσιογράφοι. «Δεν επιτρέπεται να φύγουμε από τον [αστυνομικό] αποκλεισμό», έγραψε σε tweet η δημοσιογράφος Sultan Eylem Keleş.

Αυτή είναι μια εικόνα της τουρκικής «προόδου» μεταξύ 1934 και 2022.

Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Καθώς το πολιτικό Ισλάμ του Ερντογάν έχει δηλητηριάσει την ελευθερία των αμόρφωτων μαζών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι οικογένειες έχουν γίνει «μεσαιωνικές» στην κοινωνική τους ζωή. Ο εξέχων Τούρκος αρθρογράφος Γιλμάζ Οζντίλ συνέταξε μια λίστα με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Τουρκία του Ερντογάν μόλις τα τελευταία χρόνια:

  • Ένα 11χρονο κορίτσι, το οποίο είχε παντρευτεί ιμάμη, γέννησε: επαρχία Bolu.
  • Ένα 12χρονο κορίτσι γέννησε με ψεύτικη ταυτότητα που έδειχνε την ηλικία της ως 18: επαρχία Γκαζιαντέπ.
  • Ένα 12χρονο κορίτσι γέννησε: επαρχία Σμύρνης.
  • Ένα κορίτσι που ονομάζεται Kader, ή «μοίρα στα αγγλικά». Δεν είχε καλή μοίρα. Παντρεύτηκε με το ζόρι στα 12, έγινε μητέρα στα 13 και αυτοκτόνησε στα 14: επαρχία Σιίρτ.
  • Ένα κορίτσι παντρεύτηκε, στα 13 του, έναν 40χρονο. Τράπηκε σε φυγή μετά από σφοδρή βία από το σύζυγό της. Η οικογένειά της την απέρριψε. Στα 17 της, με τα τρία της παιδιά, δεν είχε πού να ζήσει: επαρχία Ορντού.
  • Ένα 15χρονο κορίτσι παντρεύτηκε με το ζόρι. Βρήκε καταφύγιο σε ένα αστυνομικό τμήμα: επαρχία Sakarya.
  • Ένας συμβολαιογράφος συνελήφθη να επικυρώνει τον παράνομο γάμο ενός 14χρονου κοριτσιού: επαρχία Tekirdag.
  • Ένα 12χρονο κορίτσι, το οποίο παντρεύτηκε με το ζόρι, φάνηκε να είναι έγκυος τεσσάρων μηνών: Επαρχία Tokat:
  • Μια 16χρονη που είχε παντρευτεί από την οικογένειά της αυτοκτόνησε πέφτοντας κάτω από το τρένο: Επαρχία Αδάνων.
  • Μια 16χρονη παντρεμένη πήδηξε από τον έβδομο όροφο ενός κτιρίου: επαρχία Ικονίου.
  • Υπήρχε περίπτωση όπου ένα κορίτσι 14 ετών παντρεύτηκε βίαια έναν άνδρα 70 ετών, πατέρα πέντε και παππού εννέα παιδιών.
  • Το νοσοκομείο Kanuni Sultan Suleyman στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε πως δέχθηκε 115 έγκυες κοπέλες κάτω των 15 ετών σε μόλις πέντε μήνες. Το νοσοκομείο είπε ότι δέχεται 500 έγκυες κοπέλες σε ένα χρόνο.

Πριν ανέλθει στην εξουσία ο Ερντογάν, ο πολιτικός γάμος ήταν υποχρεωτικός στην Τουρκία και η διεξαγωγή θρησκευτικού γάμου πριν από τον πολιτικό τιμωρούνταν με ποινή φυλάκισης. Επί Ερντογάν, τα τουρκικά δικαστήρια νομιμοποίησαν τους θρησκευτικούς γάμους και μείωσαν τη νόμιμη ηλικία συναίνεσης για σeξ στα 12 έτη.

Σε αυτό το σκηνικό, ακόμη και η Τουρκία σοκαρίστηκε με την είδηση ​​ότι ένας εξέχων ισλαμιστής σεΐχης, ηγέτης ενός θρησκευτικού τάγματος που ήταν άγρια ​​αφοσιωμένος στον Ερντογάν, είχε παντρέψει την εξάχρονη κόρη του με έναν 29χρονο μαθητή. Εξι ετών! Το κορίτσι είχε εξαναγκαστεί σε επαφή και έγινε μητέρα στα 14. Διαμαρτυρήθηκε στον εισαγγελέα, αλλά οι αρχές του Ερντογάν προφανώς δεν ήθελαν να ενοχλήσουν τον σεΐχη. Καθώς ενηλικιώθηκε, συγκέντρωσε στοιχεία κακοποίησης, τα δημοσιοποίησε και μόνο τότε η δικαστική εξουσία ανέλαβε δράση. Αρχικά το δικαστήριο αποφάσισε να δικάσει τους υπόπτους χωρίς κράτηση, αλλά κάτω από τεράστια δημόσια πίεση, το δικαστήριο κράτησε τόσο τον πατέρα όσο και τον σύζυγο. Ο πατέρας, σε δήλωσή του, είπε ότι είναι υπόλογος μόνο στον Αλλάχ, όχι σε δικαστήριο.

Γεια σου, Δύση! Ώρα να γνωρίσετε τον εταίρο σας στο ΝΑΤΟ. Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ερντογάν, Derya Yanık (γυναίκα), υποστήριξε ότι η βία κατά των γυναικών και η παιδική κακοποίηση δεν αποτελούν αντικείμενο πολιτικής, επειδή είναι «θέματα ανθρώπινης φύσης και μπορούν να φανούν σε κάθε κοινωνία».

Ποια είναι η σχέση μεταξύ αυτών των εγκληματικών πράξεων και της κυβέρνησης του Ερντογάν; Πρώτον, ο σεΐχης που παντρεύτηκε την εξάχρονη κόρη του διευθύνει ένα ίδρυμα που συνδέεται με την έχουσα επιρροή ριζοσπαστική ισλαμιστική κοινότητα Ismailaga. Δεύτερον, η κοινότητα Ismailaga είναι μία από τις πολλές που εμπίπτουν στην ομπρέλα του τάγματος Naqshbandi-Khalidi, ενός κλάδου του σουνιτικού Ισλάμ του οποίου ο Ερντογάν λέγεται πως ήταν οπαδός. Τρίτον, στην κηδεία του μακροχρόνιου ηγέτη της αίρεσης Ismailaga νωρίτερα φέτος παρευρέθηκαν ο Ερντογάν και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Υπάρχουν πολιτισμένοι και μεσαιωνικοί κόσμοι στον 21ο αιώνα -- και υπάρχουν μεσαιωνικοί ηγέτες ντυμένοι με κοστούμια και γραβάτες που προσποιούνται ότι ανήκουν στον πολιτισμένο κόσμο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail