Η Ουγγαρία θα μπλοκάρει την αίτηση ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η απόφαση της Βουδαπέστης να εμποδίσει τη λεγόμενη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσσυφοπεδίου, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη αναγνωρίσει τη νότια επαρχία της Σερβίας ως ανεξάρτητο κράτος, έχει ως κίνητρο την κυρίαρχη εξωτερική πολιτική που επιβάλλει ο πρωθυπουργός Viktor Orbán, ο οποίος όχι μόνο επιδιώκει να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά διατηρεί επίσης τις φιλικές σχέσεις με τη Σερβία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουγγαρία δεν είναι μεταξύ των πέντε μελών της ΕΕ (Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία) που αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ουγγαρία έγινε από τους προκατόχους του Όρμπαν το 2008. Παρόλα αυτά, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε στις 10 Ιανουαρίου πως η χώρα του θα καταψηφίσει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στα ευρωπαϊκά όργανα.

Παρά την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, η Ουγγαρία είναι ίσως η μόνη χώρα στην ΕΕ σήμερα που ακολουθεί πραγματικά μια κυριαρχική πολιτική. Η Σερβία, μη μέλος της ΕΕ, είναι μια από τις λίγες χώρες σε όλη την Ευρώπη που ακολουθεί επίσης μια κυρίαρχη πολιτική. Με τις δύο χώρες να είναι γειτονικές και να έχουν βαθείς ιστορικούς δεσμούς, είναι φυσικό να είναι φιλικές σήμερα.

Με το Κοσσυφοπέδιο να υποβάλλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ το Δεκέμβριο και να ανακοινώνει τις προθέσεις του να κάνει το ίδιο με το Συμβούλιο της Ευρώπης, κινήσεις που έχουν συντριπτική υποστήριξη στις Βρυξέλλες, η Ουγγαρία δεν απέφυγε να υπερασπιστεί τη Σερβία.

Απαντώντας σε αυτές τις ενέργειες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Ivica Dačić, ο Szijjarto είπε ότι: «Η πρόωρη αποδοχή του Κοσσυφοπεδίου από διάφορες ευρωπαϊκές οντότητες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αναζήτηση της συμφιλίωσης. Επομένως, εάν γίνει ψηφοφορία για το αν θα γίνει αποδεκτό το Κοσσυφοπέδιο ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κυβέρνηση θα ψηφίσει όχι».

Από την πλευρά του, ο Ντάτσιτς είπε πως το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να επιλυθεί μόνο με παραχωρήσεις.

«Πιστεύουμε πως το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να επιλυθεί μόνο με συμβιβασμό και είμαστε πολύ ευαίσθητοι στο ότι προσεγγίζεται σύμφωνα με την πολιτική των διπλών σταθμών όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα», είπε ο Ντάτσιτς. «Η εδαφική ακεραιότητα είναι αρχή ή δεν είναι. Δεν μπορείς να είσαι υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας σε μια περίπτωση και να το λες αντίστροφα σε μια άλλη».

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα βρίσκονται σε διάλογο υπό την ηγεσία της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων από το 2011 και φυσικά ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί από τότε που οι Βρυξέλλες είναι αμείλικτες όσον αφορά την αναγνώριση και την υποστήριξή τους για τον διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. Κι αυτό παρά το γεγονός πως παραβίαζε το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα το ψήφισμα 1244 του ΣΑΗΕ, το οποίο καθιέρωσε μια προσωρινή διεθνή διοίκηση στην επαρχία και εγγυήθηκε την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας τόνισε ότι η ασφάλεια των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να διασφαλιστεί.

«Αν η KFOR δε θέλει να το κάνει αυτό και αν η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δε θέλει να το κάνει, τότε μην μας οδηγήσετε στο σημείο η σερβική αστυνομία και ο στρατός να πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό είναι κάτι που δε θα θέλαμε», τόνισε.

Η κυβέρνηση Orbán γνωρίζει πως είναι σχεδόν αδύνατο για το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέλος της ΕΕ, καθώς υπάρχουν πέντε κράτη που θα ασκήσουν VETO σε μια τέτοια κίνηση. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια στρατιωτική κατοχή του ΝΑΤΟ και ένας κόμβος αλβανικών ναρκωτικών και εμπορίας ανθρώπων, ο Όρμπαν φοβάται τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια χώρα από μόνη της εάν γινόταν μέλος της ΕΕ.

Εξίσου σημαντικό, υπάρχει μια προσωπική φιλική σχέση μεταξύ του Orbán και του Σέρβου Προέδρου Aleksandar Vučić, η οποία αντανακλά τις ισχυρές σχέσεις που έχουν αναπτύξει η σύγχρονη Ουγγαρία και η Σερβία. Παρά αυτή την εξέλιξη, ωστόσο, ακόμη και ο Orbán έχει περιορισμούς και είναι απίθανο η Βουδαπέστη να ανατρέψει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους στο άμεσο μέλλον. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Ουγγαρία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και έχει ορισμένες υποχρεώσεις έναντι των εταίρων της.

Καθώς η πλειονότητα των μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, δεν μπορούμε να περιμένουμε από την Ουγγαρία να ανατρέψει την αναγνώρισή της εν μία νυκτί, ειδικά αφού η χώρα δέχεται ήδη έντονη πίεση για τη θέση της στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρά την αταλάντευτη θέση της Δύσης, δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται η πίεση στις κυβερνώσες αλβανικές αρχές στο Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία απαιτεί την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, μια δομή που θα έχει εκτελεστικές εξουσίες, κάτι που όμως απέκλεισαν ο λεγόμενος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι και το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Αυτό δεν εμπόδισε, παραδόξως, τη Δύση να πιέσει το Κοσσυφοπέδιο, με έναν ανώτερο σύμβουλο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Derek Chollet, να λέει στις 11 Ιανουαρίου πως «το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του διαλόγου, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού της Ένωσης Δήμων με σέρβικη πλειοψηφία».

Παρόλα αυτά, με όλο και περισσότερες χώρες να αποσύρουν την αναγνώρισή τους για το Κοσσυφοπέδιο, αν και όλες μη ευρωπαϊκές χώρες, η Δύση προσπαθεί απεγνωσμένα να συνάψει μια συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. Για αυτόν το λόγο, ο Chollet χρησιμοποιεί μια γλώσσα όπως "Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να γιορτάσει αυτή τη διαφορετικότητα και πρέπει να θεσπίσει πολιτικές που φέρνουν επιτυχία σε όλους τους Κοσοβάρους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους".

Όμως, η Πρίστινα δεν ενδιαφέρεται για την οικοδόμηση ενός κράτους χωρίς αποκλεισμούς, αλλά μάλλον ενός αλβανικού επικυριαρχικού κράτους, μια προοπτική που η Ουγγαρία αρνείται οπωσδήποτε να υποστηρίξει, και γι' αυτό το λόγο στέκεται στο πλευρό του Σέρβου εταίρου της με έντονο τρόπο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail