Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία… και ΝΑΤΟ

Μια υπερδύναμη σε παρακμή εξακολουθεί να διατηρεί μια τεράστια όρεξη για ακανόνιστο πόλεμο δια αντιπροσώπων για να επιβραδύνει την επικείμενη πολυπολική τάξη. Το Ιράν, η Ρωσία, η Κίνα είναι οι μεγάλοι στόχοι της και όλα τα εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν.

Για να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους απέναντι σε έναν ταχέως αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να περιορίσουν την ανακατανομή της εξουσίας σε όλες τις περιοχές όπου εδραιώνεται η επιρροή τους.

Της Ariana Mohammadi - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ η Ουάσιγκτον δεν μπορεί πλέον να αντέξει το υψηλό κόστος της εμπλοκής σε άμεσους, θερμούς πολέμους, το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της - η δύναμη της οικονομίας των ΗΠΑ - δεν μπορεί επίσης να αντέξει οικονομικά την απεμπλοκή από την παγκόσμια σύγκρουση. Ως εκ τούτου, η στρατιωτική στρατηγική των ΗΠΑ έχει μετατοπιστεί από τη διεξαγωγή πολέμου στη μεταφορά του πολέμου στους αντιπάλους τους, μέσω πληρεξουσίων.

Η ιδέα είναι να αξιοποιηθεί η αποστολή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε πληρεξούσιους των ΗΠΑ για να βυθίσουν τους αντιπάλους τους σε μακροπρόθεσμα τέλματα. Οι πόλεμοι του 21ου αιώνα του Πενταγώνου είναι «πλήρους φάσματος», που σημαίνει πως χρησιμοποιούνται όλα τα εργαλεία πολέμου, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, παραπληροφόρησης και δολιοφθοράς, προκειμένου να προκληθούν μεγάλες διαταραχές στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική σταθερότητα ενός αντίπαλου κράτους.

Ο τελικός στόχος της Ουάσιγκτον είναι να αναδιαμορφώσει τους αντιπάλους της σε υποτελείς πελατειακές χώρες ή να τους εξουδετερώσει σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορούν να αντισταθούν πλέον στην ηγεμονία των ΗΠΑ.

Όπως κατέστησε σαφές ο Αμερικανός βουλευτής Adam Schiff ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, «οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν την Ουκρανία και το λαό της ώστε να μπορέσουμε να πολεμήσουμε τη Ρωσία εκεί πέρα ​​και να μη χρειάζεται να πολεμήσουμε τη Ρωσία εδώ». Μέχρι το Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία άρχισε να αντεπιτίθεται εναντίον των ΗΠΑ στην Ουκρανία, χωρίς να διαφαίνεται τέλος σε αυτή τη σύγκρουση.

Αντισυμβατικός πόλεμος

Το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει και να προωθεί τον πόλεμο της Κίνας με την Ταϊβάν με προβλεπόμενο προϋπολογισμό 22,69 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα διατεθεί για την Πρωτοβουλία Αποτροπής του Ειρηνικού. Αυτές οι «πρωτοβουλίες αποτροπής» περιλαμβάνουν γενικά μια μεγάλη στρατιωτική παρουσία στα εδάφη των πληρεξουσίων, προκαλώντας έτσι τον αντίπαλο σε αντιπαράθεση.

Η στρατηγική της Ουάσιγκτον απέναντι στο μακροχρόνιο Ιρανό εχθρό της ήταν πιο περίπλοκη και περιλαμβάνει τη χρήση κυρώσεων, δολοφονιών, κυβερνοεπιθέσεων και πληροφοριακού πολέμου για να αντισταθμίσει την Τεχεράνη στη Δυτική Ασία, τόσο άμεσα όσο και μέσω περιφερειακών κρατών - πελατών των ΗΠΑ.

Ενώ το όνειρο των ΗΠΑ ήταν πάντα η «Λιβύη» στο Ιράν – σαφώς αδύνατο, διαφορετικά το Πεντάγωνο θα το είχε ήδη κάνει – το σχέδιο Β επιδιώκει να παρασύρει τη χώρα σε μια παρατεταμένη εμφύλια σύγκρουση και να αναπαράγει το συριακό μοντέλο για διχοτόμηση και λεηλασία της χώρας.

Οι στρατιωτικές ικανότητες του Ιράν έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανή πολυπλοκότητα και έκταση τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας το μια ανθεκτική δύναμη για την αντιμετώπιση των φιλοδοξιών του ΝΑΤΟ στη Δυτική Ασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παλιά υπόσχεση της Ουάσιγκτον ως προς το "όλες τις επιλογές-είναι στο τραπέζι" έχει μετατραπεί όλο και περισσότερο σε ένα σενάριο υβριδικού πολέμου.

Προπαγάνδα και διαδηλώσεις στο Ιράν

Μετά το θάνατο της Mahsa Amini στην αστυνομία τον περασμένο Σεπτέμβριο, πολλοί Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν δικαιοσύνη και λογοδοσία. Μέσα σε λίγες ημέρες διαμαρτυριών, ένα κίνημα πολιτών που επικεντρώθηκε ειδικά στα δικαιώματα των γυναικών πήρε γρήγορα τα χαρακτηριστικά ενός υβριδικού πολέμου που δρούσε σε πολλαπλά μέτωπα – από αστροτουρφισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως λιντσάρισμα αστυνομικών και δυνάμεων ασφαλείας από όχλους εκπαιδευμένων και οπλισμένων νεαρών ανδρών.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, που αντλούν τα περισσότερα από τα στοιχεία τους από ανώνυμες πηγές, σπάνια, αν όχι καθόλου, ανέφεραν αυτές τις επιθέσεις αποκλειστικά ανδρών, πιθανότατα επειδή θα ερχόταν σε σύγκρουση με τη γοητευτική αφήγησή τους για μια «φεμινιστική επανάσταση».

Μεγάλο μέρος της προπαγάνδας στον κυβερνοχώρο πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στα μέλη των Mojahedin-e-Khalq (MEK), που τώρα μετονομάζονται σε Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI). Κάποτε μια χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ τρομοκρατική ομάδα που πολέμησε στο πλευρό του Σαντάμ Χουσεΐν στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ –για τον οποίο υβρίζεται ευρέως μεταξύ των Ιρανών όλων των πολιτικών στρωμάτων– το MEK υποστηρίζεται σήμερα σθεναρά από ανθρώπους όπως ο John Bolton και ο Mike Pompeo, Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και υπουργός Εξωτερικών για την κυβέρνηση Τραμπ, αντίστοιχα.

Οι ΜΕΚ εδώ και χρόνια διαχειρίζονται φάρμες τρολ από τα «στρατόπεδά» τους στην Αλβανία και έχουν αποτελέσει εδώ και καιρό τη ραχοκοκαλιά της διαδικτυακής προπαγάνδας ενάντια στο ιρανικό κράτος.

Το Φθινόπωρο, μια ιστορία που δικαιολογούσε την ένοπλη σύγκρουση –με κάποια ένδειξη θηλυκότητας– άρχισε να διαδίδεται ευρέως στα ξένα μέσα. Από το Σεπτέμβριο, τα περσικά μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από τη Δύση ενθαρρύνουν ανοιχτά τους Ιρανούς να συμμετάσχουν στον «πόλεμο» και να καταφύγουν σε «τιμητικές δολιοφθορές» (خرابکاری شرافتمندانه).

Το Iran International, ένα πρακτορείο ειδήσεων που εδρεύει στο Λονδίνο και χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία, κάλεσε την ακαδημαϊκή ερευνήτρια της Virginia Tech Shukriya Bradost να γνωμοδοτήσει για τα γεγονότα στο Ιράν. Όπως η Amini, η νεαρή γυναίκα στο επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας, η Bradost είναι κουρδικής καταγωγής και ζήτησε τη δολοφονία των Κούρδων που συνεργάζονται με την ιρανική κυβέρνηση. Ενώ επιβεβαίωσε πως τα άτομα αυτά ταυτοποιούνται τώρα, πρόσθεσε:

«Αυτή είναι μια εξαιρετική τακτική στο πεδίο της μάχης γιατί δημιουργεί φόβο στον εχθρό. Ο φόβος της ταυτότητάς τους θα αναγκάσει όσους συνεργάζονται με το καθεστώς να σταματήσουν τη συνεργασία γιατί όπως είδαμε στο Μπουκάν και σε άλλες πόλεις, η μοίρα τέτοιων ανθρώπων είναι αυτή που πρέπει να έχουν, που σκοτώνονται για τη συνεργασία με το καθεστώς».

Καθώς η δολοφονία της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας εντάθηκε, μια άλλη καλεσμένη, που αποκαλείται «Ιρανο-Καναδή ακτιβιίστρια» από το CBC του Καναδά, εμφανίστηκε στο Iran International και προέτρεψε τους Ιρανούς να σκοτώσουν αστυνομικούς:

«Σε έναν πόλεμο, δεν είναι δυνατόν να δεσμευόμαστε από την ηθική. Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως βρισκόμαστε σε πόλεμο με την Ισλαμική Δημοκρατία… η δολοφονία αστυνομικών είναι ηθική. Εάν έχετε την ευκαιρία [να σκοτώσετε έναν αστυνομικό] και αρνηθείτε να το κάνετε, αυτό θα ήταν ανήθικο».

Παράλογο, όταν αργότερα έδωσε συνέντευξη από το CBC News, η ίδια «ακτιβίστρια» ισχυρίστηκε ότι οι κατηγορίες του Ιράν για βία κατά των συλληφθέντων ταραχοποιών είναι ψευδείς. Στην έκθεση, ενημερώνει το καναδικό κοινό της ότι «εστιάζει στον έλεγχο γεγονότων και στην προπαγάνδα… επειδή το καθεστώς είναι συχνά σε θέση να «διαστρεβλώσει την αλήθεια» ενισχύοντας ψευδείς κατηγορίες».

Μετά από μια σειρά ιρανικών συλλήψεων και διώξεων, ένας πρώην ρεπόρτερ της Φωνής της Αμερικής (VOA) πρόσφερε επιβραβεύσεις στο Twitter για τη δολοφονία Ιρανών δικηγόρων, ερευνητών και δικαστών που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαμαρτυρίας, προσφέροντας πληρωμή σε bitcoin για τις δολοφονίες, έχοντας κάνει doxx τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους στο διαδίκτυο. Αργότερα ανακοίνωσε στο Twitter πως έπρεπε να αφαιρέσει τις αναρτήσεις του λόγω των πολιτικών της εταιρείας, αλλά ότι η προσφορά του εξακολουθεί να ισχύει.

Η υποκίνηση βίας μέσω υποκατάστατων είναι μια κοινή τακτική στον ανατρεπτικό δυτικό υβριδικό πόλεμο και έχει ως στόχο είτε να εκμεταλλευτεί τις συνέπειες εάν οι δυνάμεις ασφαλείας απαντήσουν, είτε να τις παρουσιάσει ως αδύναμες και αναποτελεσματικές αν δεν το κάνουν.

Δεν αποτελεί έκπληξη, τα συνθήματα «αξιότιμη δολιοφθορά» και «ηθική δολοφονία», μαζί με την κάλυψη των δυτικών μέσων ενημέρωσης σύντομα έχασαν τη δυναμική τους μετά την επανέναρξη των πυρηνικών συνομιλιών από το Ιράν με χώρες της ΕΕ που πλήττονται από μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση και έχουν ανάγκη από φθηνή ενέργεια.

Χρησιμοποιώντας το Αζερμπαϊτζάν στον υβριδικό πόλεμο κατά του Ιράν

Μετά το δεύτερο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020 μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν έρχεται όλο και περισσότερο σε σύγκρουση με το Μπακού. Ένα σημείο αμφισβήτησης είναι οι φιλοδοξίες του Προέδρου Ilham Aliyev για τη δημιουργία ενός διαδρόμου του Turan για την αλλαγή των διεθνών συνόρων μεταξύ του Ιράν και της Αρμενίας. Το Ιράν έχει αντιταχθεί σθεναρά στις καταπατήσεις του Μπακού στην περιοχή Syunik στην Αρμενία και έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει κάθε απαραίτητο μέσο για να αποτρέψει αλλαγές στα εθνικά του σύνορα.

Το Κέντρο Ερευνών του Στρατηγικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων του Ιράν δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο που υποδηλώνει ότι ο δεύτερος πόλεμος του Καραμπάχ ήταν ένα κάλυμμα για τη δημιουργία του διαδρόμου του Turan του ΝΑΤΟ στο Zangezur, ενός διαδρόμου παρόμοιου με τον διάδρομο Danzig του Χίτλερ, η δημιουργία του οποίου ήταν ιδεολογική και είχε στόχο να κάνει γεωπολιτικές αλλαγές πριν από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το άρθρο υποστηρίζει πως ο Διάδρομος του Turan έχει σχεδιαστεί για να φέρει το ΝΑΤΟ απευθείας στα βόρεια σύνορα του Ιράν, στα νότια σύνορα της Ρωσίας και στα δυτικά σύνορα της Κίνας στο Xinjiang – και να περικυκλώσει τη Ρωσία από τη Μαύρη Θάλασσα, την Κίνα από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και το Ιράν από τον Περσικό Κόλπο.

Ο διάδρομος του Turan του ΝΑΤΟ θα αποδυναμώσει επίσης γεωπολιτικά το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα και θα επιτρέψει στη δυτική στρατιωτική συμμαχία να υποκινήσει εθνοτικές αναταραχές μεταξύ των Αζέρων στο Ιράν, των Τατάρων στη Ρωσία και των Ουιγούρων στην Κίνα.

Ανεξήγητα, στο αποκορύφωμα των «φεμινιστικών» διαδηλώσεων του Ιράν, μια τρομοκρατική επίθεση του ISIS στο Σιράζ στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους. Οι εντάσεις μεταξύ Μπακού και Τεχεράνης εντάθηκαν ακόμη περισσότερο αφού αποκαλύφθηκε πως ο δράστης εισήλθε στην Τεχεράνη από το διεθνές αεροδρόμιο Heydar Aliyev στο Μπακού. Λίγο μετά την εμφάνιση αυτών των αναφορών, το Μπακού συνέλαβε πέντε Αζέρους που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Τεχεράνης.

Υπάρχουν επίσης αναφορές που χρονολογούνται πάνω από μια δεκαετία και προειδοποιούν για την παρουσία της MEK με έδρα την Αλβανία στο Μπακού, η οποία έχει εκτελέσει βομβαρδισμούς και δολοφονίες στο Ιράν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Αλίεφ στην Αλβανία, ανεπίσημες αναφορές σημειώνουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν σχέδια για μερική επανεγκατάσταση των μελών της ΜΕΚ στο Μπακού. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει πως το να επιτραπεί στο Αζερμπαϊτζάν να γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες και κακοήθεις παράγοντες θα θεωρηθεί ως πράξη πολέμου και θα φέρει ένα τέλος στην κυριαρχία του Αλίεφ.

Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία… και ΝΑΤΟ

Το δυτικό κατασκεύασμα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» έγινε ακόμη πιο διαφανές όταν χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο, την πρωτεύουσα μιας χώρας που μέχρι πρόσφατα ήταν ο ρωσικός κόμβος φυσικού αερίου της Ευρώπης και αντιστεκόταν στη γραμμή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ένωσαν τις δυνάμεις τους στο Βερολίνο για να υποστηρίξουν τις Ιρανές γυναίκες – και όλα αυτά ενώ κυμάτισαν τη σημαία της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (ένα κουρδικό καθεστώς που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ), τη σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, τη σημαία του Ιρακινού Κουρδιστάν, τη σημαία των τρομοκρατών της Jaish al Adl που δρουν στα σύνορα με το Ιράν με το Πακιστάν και τη σημαία της Al-Ahwaz, μιας τρομοκρατικής ομάδας που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία που επιδιώκει να καταλάβει το νότιο ιρανικό έδαφος. Οι σημαίες του Αζερμπαϊτζάν, της Ουκρανίας και του Ισραήλ ήταν επίσης μεταξύ των υποστηρικτών των «γυναικών στο Ιράν».

Και συγκεντρώθηκαν για να διηγηθούν ένα «όνειρο», ένα όνειρο στο οποίο «...οι γειτονικές χώρες [του Ιράν] θα έχουν ειρήνη», ένα όνειρο στο οποίο «δεν υπάρχει χάος και σύγκρουση στη Συρία, το Λίβανο και το Ιράκ», ένα όνειρο στο οποίο «κανείς δε δίνει όπλα στον Πούτιν για να σκοτώσει Ουκρανούς», ένα όνειρο στο οποίο «τα [αποθέματα πετρελαίου] είναι ευλογία, όχι μάστιγα…» και «αυτό το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα μόνο με την ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να υποστηρίξει το «ιρανικό όνειρο». Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κινητοποιήσει για άλλη μια φορά τους «μετριοπαθείς αντάρτες» και τους «στρατούς ελευθερίας» για να μετατρέψουν τη μάστιγα του πετρελαίου σε μια άλλη χώρα της Δυτικής Ασίας σε ευλογία. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση καταστρέφει τις χώρες του ΝΑΤΟ και το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο.

Ένα αποσταθεροποιημένο Ιράν όχι μόνο ανακατεύει το βασικό στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας στη Δυτική Ασία που συνορεύει με στρατηγικά ζωτικής σημασίας Νότιο Καύκασο, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά παρέχει επίσης την ευκαιρία να φωτίσει το διάδρομο Turan του ΝΑΤΟ με καταστροφικές γεωπολιτικές συνέπειες για το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα.

Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία – όποια και αν είναι η προέλευσή του – είναι πλέον σύνθημα για παράτυπο πόλεμο σε μια αντίπαλη πολιτεία των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail