Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ βάζουν φωτιά στη Μέση Ανατολή

Οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζουν να δημιουργούν εντάσεις στη Μέση Ανατολή, απειλώντας την ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή. Η σύγκρουση μεταξύ του βασικού συμμάχου της Ουάσιγκτον, του Ισραήλ, και του Ιράν παραμένει ένας από τους κύριους παράγοντες πίσω από την αστάθεια.

southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Ισραήλ εξακολουθεί να επιτίθεται στη Συρία με το πρόσχημα πως πολεμά την επιρροή του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC).

Αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτική θέση στη Συρία αναφέρθηκαν στις 21, 24 και 27 Οκτωβρίου καθώς και στις 13 και 19 Νοεμβρίου. Τα ισραηλινά χτυπήματα σκότωσαν έξι στρατιώτες και έναν τοπικό μαχητή της Χεζμπολάχ.

Εκτός από τις τακτικές αεροπορικές επιδρομές, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε στόχο ένα φορτίο ιρανικού καυσίμου που προοριζόταν για τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο στα σύνορα Συρίας-Ιράκ στις 8 Νοεμβρίου. Τουλάχιστον δέκα, συμπεριλαμβανομένων Ιρανών υπηκόων, σκοτώθηκαν στην επίθεση, η οποία αποδόθηκε Ισραήλ.

Στις 22 Νοεμβρίου, οι εντάσεις αυξήθηκαν ξανά όταν ένας ανώτερος αξιωματικός της Αεροδιαστημικής Δύναμης του IRGC σκοτώθηκε με βόμβα στην άκρη του δρόμου στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας, Δαμασκού. Το Ιράν είπε ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ήταν πίσω από τη δολοφονία.

Οι πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις δεν έμειναν χωρίς απάντηση. Επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στη βορειοανατολική Συρία αναφέρθηκαν στις 22 και 26 Οκτωβρίου καθώς και στις 17 και 25 Νοεμβρίου.

Επιπλέον, μια επίθεση με drone που είχε στόχο ένα ισραηλινό τάνκερ στα ανοικτά των ακτών του Ομάν στις 16 Νοεμβρίου αποδόθηκε στο Ιράν. Ωστόσο, η Τεχεράνη απέρριψε αυτές τις κατηγορίες.

Το Ισραήλ δεν είναι ο μόνος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή που κλιμακώνει. Ο εταίρος της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία, έχει επίσης κάνει κάποιες ισχυρές κινήσεις με το πρόσχημα της προστασίας της εθνικής της ασφάλειας.

Στις 20 Νοεμβρίου, η Τουρκία ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ, με την κωδική ονομασία Claw-Sword. Η επιχείρηση ήρθε ως απάντηση στη βομβιστική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Η Άγκυρα κατηγόρησε για την επίθεση, η οποία σκότωσε έξι άτομα, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το συριακό παράρτημά του, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που τυγχάνει να είναι η βασική παράταξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, η Επιχείρηση Claw-Sword έχει περιοριστεί σε αεροπορικά και πυροβολικά χτυπήματα. Ωστόσο, ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ήδη προειδοποιήσει πως μια χερσαία επίθεση κατά των SDF στη βόρεια Συρία θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα.

Η επιχείρηση της Τουρκίας έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 50 μαχητές των SDF και Σύριους στρατιώτες. Παρά αυτές τις βαριές απώλειες, οι συμμαχικές με τις ΗΠΑ SDF εξακολουθούν να εμποδίζουν τις ρωσικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια.

Οι κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ, μερικές από τις οποίες έχουν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, προκαλούν επίσης το Ιράν. Η Τεχεράνη πιστεύει ότι ορισμένες από τις ιρανοκουρδικές μαχητικές ομάδες της αντιπολίτευσης που εδρεύουν στην περιοχή του Κουρδιστάν υποστηρίζουν ένα κύμα βίας και διαδηλώσεων στην επικράτειά της που ξέσπασε μετά τον θάνατο της Mahsa Amini στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η IRGC επιτέθηκε σε αυτές τις μαχητικές ομάδες της αντιπολίτευσης στις 21 και 22 Νοεμβρίου. Αργότερα, οι χερσαίες δυνάμεις των φρουρών άρχισαν να συγκεντρώνουν ενισχύσεις κοντά στην περιοχή του Κουρδιστάν για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση.

Ενώ το Ισραήλ, η Τουρκία και οι κουρδικές δυνάμεις φαίνεται να είναι η αιτία των περισσότερων, αν όχι όλων των εντάσεων, στη Μέση Ανατολή, άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως τα κράτη του Κόλπου, φαίνεται να ακολουθούν μια πιο μετριοπαθή πορεία.

Στην Υεμένη, παρά το τέλος της εκεχειρίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ στις 2 Οκτωβρίου, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και οι τοπικοί σύμμαχοί του δεν έχουν ξαναρχίσει ακόμη μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Χούτι. Από την πλευρά τους, οι Χούτι εξακολουθούν να απαιτούν το μερίδιό τους στα εθνικά έσοδα από το πετρέλαιο της Υεμένης και απειλούν με στρατιωτική δράση. Η ομάδα έχει ήδη στοχεύσει τρία τοπικά λιμάνια πετρελαίου στις 23 Οκτωβρίου, 9 και 21 Νοεμβρίου.

Συνολικά, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται να οδεύει προς μεγαλύτερη κλιμάκωση, ειδικά στη Συρία, όπου το Ισραήλ πιθανότατα θα συνεχίσει τις επιθέσεις του στις ιρανικές δυνάμεις και η Τουρκία θα μπορούσε να εξαπολύσει νέα εισβολή εναντίον Κούρδων μαχητών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail