Οι ΗΠΑ θέλουν το ΝΑΤΟ να πιέσει την Κίνα, αλλά τα κράτη-μέλη μάλλον δε συμφωνούν

SW1994 / pixabay
Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση των Financial Times, οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση για να μετατρέψουν τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ), ένα στρατιωτικό μπλοκ που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κομμουνισμού, σε μια συμμαχία κατά της Κίνας.

Bradley Blankenship - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η εφημερίδα αναφέρει πως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ είπε ότι οι σύμμαχοι «θα προχωρήσουν από αυτό που ονομάζουμε αξιολόγηση του προβλήματος στην αντιμετώπιση του προβλήματος». Φυσικά, στο λεξικό του πρεσβευτή το «πρόβλημα» είναι η Κίνα και η «αντιμετώπιση» σημαίνει την ενίσχυση της πίεσης κατά της ασιατικής υπερδύναμης. Πολλοί έχουν εκλάβει αυτές τις λέξεις πως σημαίνουν ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ενισχύσει το «Νέο Ψυχρό Πόλεμο» της εναντίον του Πεκίνου. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, αυτό δε θα ήταν μια αναπαράσταση του Ψυχρού Πολέμου του 20ου αιώνα σε μια νέα απόδοση, αλλά θα ήταν στην πραγματικότητα μια επανάληψη της αποικιοκρατίας του 19ου αιώνα, καθώς θα ήταν ευρωπαϊκές χώρες που θα στοιχίζονταν εναντίον μιας ασιατικής χώρας.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Πράγματι, το πρώτο έγγραφο «στρατηγικής ιδέας» του μπλοκ εδώ και πάνω από μια δεκαετία, το οποίο δημοσιεύτηκε φέτος, κατονομάζει την Κίνα ως σημαντική πρόκληση για πρώτη φορά. Ταυτόχρονα, υπήρξε σημαντική ώθηση κατά της αντιπαράθεσης υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο, τόσο από τις χώρες του ΝΑΤΟ όσο και από τους εταίρους του ΝΑΤΟ στη γειτονιά της Κίνας. 

Για παράδειγμα, η Τριμερής Επιτροπή, η οποία είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που προορίζεται να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ της Ιαπωνίας, της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, μόλις ολοκλήρωσε την τελευταία της σύνοδο. Για πρώτη φορά, ο Τύπος έγινε δεκτός στις συζητήσεις της πτέρυγας Ασίας-Ειρηνικού – που αποκάλυψε σημαντικές διαφωνίες με την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή. Σύμφωνα με τη Nikkei Asia, η συναίνεση ήταν ότι «χωρίς σωστή κατεύθυνση, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να οδηγήσει τον κόσμο σε μια επικίνδυνη σύγκρουση».

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι ο Τύπος προσκλήθηκε στην εκδήλωση είχε σχεδιαστεί ειδικά για να τονίσει αυτό το αυξανόμενο ρήγμα. Ένα από τα εκτελεστικά μέλη της Επιτροπής, ο Masahisa Ikeda, φέρεται να είπε: «Η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ασίας, ιδιαίτερα προς την Κίνα, ήταν στενόμυαλη και ανυποχώρητη», σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θέλει η Ουάσιγκτον να ακούσει τις ασιατικές προοπτικές για το θέμα.

Η εκδήλωση παρουσίασε επίσης αξιωματούχους των ΗΠΑ που εξέφρασαν τις ίδιες κοινοτοπίες για την απολυταρχία έναντι της δημοκρατίας, την οποία απωθούσαν οι Ασιάτες αξιωματούχοι. Ένας πρώην Ιάπωνας αξιωματούχος φέρεται να είπε, «πρέπει να δεσμεύσουμε την Κίνα», σε απάντηση σε μια ομιλία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ιαπωνία και ενός βετεράνου αξιωματούχου από τις Φιλιππίνες, ο οποίος είπε πως «όταν δύο ελέφαντες πολεμήσουν μέχρι θανάτου, όλοι θα είναι νεκροί". Προφανώς, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιθετικότητα κατά του Πεκίνου δεν αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη εκτίμηση από ανώτερους Ασιάτες αξιωματούχους.

Παρόμοια τάση εμφανίζεται και στην Ευρώπη. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell μίλησε πρόσφατα στο Φόρουμ Ινδο-Ειρηνικού στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών δε θέλει…να πρέπει να επιλέξει είτε τις ΗΠΑ είτε την Κίνα. Δε θέλουμε έναν κόσμο χωρισμένο σε δύο στρατόπεδα». Η ΕΕ δεν είναι εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας σημαντικός αριθμός κρατών μελών της ΕΕ είναι μέρος της αμυντικής συμμαχίας, γεγονός που καθιστά αυτές τις λέξεις αρκετά σημαντικές. 

Αλλά υπήρξαν επίσης συγκεκριμένες ενέργειες για να υποστηρίξουν αυτό το αίσθημα. Με την ψήφιση του νόμου για τα τσιπ και την επιστήμη του 2022, η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έθεσε περιορισμούς στις εταιρείες που πωλούν τσιπ ημιαγωγών στην Κίνα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας της Κίνας. Στην Ουάσιγκτον, έπρεπε να ελπίζουμε ότι οι σύμμαχοι θα ακολουθούσαν παρόμοια πορεία. Αλλά ένας σημαντικός προμηθευτής τσιπ στην Κίνα, η Ολλανδία, μέλος του ΝΑΤΟ, αντιστάθηκε στις  εκκλήσεις για διακοπή των πωλήσεων εξοπλισμού – και αυτό υποστηρίχθηκε από την ΕΕ μέσω μιας φλογερής ομιλίας, και πάλι, από τον Josep Borrell.

Είδαμε επίσης πρόσφατα το Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επισκέπτεται το Πεκίνο σε μια προσπάθεια να επικεντρωθεί στο business as usual. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ξεκίνησε επίσης επίσκεψη στην Κίνα αυτή την εβδομάδα για να επαναφέρει τον τόνο των σχέσεων του μπλοκ του με το Πεκίνο. Ακόμη και ο πιο σταθερός σύμμαχος της Ουάσιγκτον, το Ηνωμένο Βασίλειο, είδε πρόσφατα την στάση του απέναντι στην Κίνα να αμβλύνεται. Ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ξεκίνησε με σκληρές συζητήσεις για την Κίνα, αλλά μετέβη στο Πεκίνο πριν από μια προγραμματισμένη αλλά ακυρωμένη συνάντηση στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G20 με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Λαμβάνοντας όλα αυτά μαζί, είναι δύσκολο να ισοπεδωθούν αυτές οι εξελίξεις με τα λόγια Αμερικανών αξιωματούχων που αναφέρονται στους Financial Times. Εάν πάρουμε την «αντιμετώπιση του προβλήματος» εννοώντας ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα κινηθούν συλλογικά προς την αντιμετώπιση του Πεκίνου, τότε φαίνεται πως αυτό δε θα συμβεί. Αντίθετα, το μπλοκ φαίνεται να είναι πολύ ασύνδετο όταν πρόκειται για το Πεκίνο. Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα των μελών του μπλοκ φαίνεται να αναζητά τρόπους για να μετριάσει τις εντάσεις με την Κίνα αντί να τις θερμαίνει κατά τις οδηγίες της Ουάσιγκτον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail