Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά δεν είναι έτοιμοι για το οικονομικό χάος που έρχεται το 2023


Έχετε παρατηρήσει ότι πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει μαζικές απολύσεις πρόσφατα; Σε αυτό το σημείο, έχει γίνει εξαιρετικά σαφές πως έχει ξεκινήσει μια μεγάλη οικονομική επιβράδυνση και οι μισθοδοσίες μειώνονται πυρετωδώς με ρυθμό που δεν έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των περικοπών θέσεων εργασίας το Νοέμβριο του 2022 ήταν 417 τοις εκατό υψηλότερος από το Νοέμβριο του 2021. Δυστυχώς, αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι μόνο η αρχή. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μας προειδοποιούν ότι δύο εκατομμύρια περισσότεροι Αμερικανοί θα μπορούσαν να χάσουν τις δουλειές τους το 2023 και η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού απλά δεν είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο σενάριο. Στην πραγματικότητα, μια νέα έρευνα που μόλις κυκλοφόρησε διαπίστωσε ότι το 63 τοις εκατό όλων των Αμερικανών ζουν επί του παρόντος από μισθό σε μισθό:

Από το Νοέμβριο, το 63% των Αμερικανών ζούσαν από μισθό σε μισθό, σύμφωνα με μια μηνιαία έκθεση του LendingClub — από 60% τον προηγούμενο μήνα και κοντά στο ιστορικό υψηλό 64% το Μάρτιο.

Ακόμη και τα άτομα με υψηλό εισόδημα βρίσκονται υπό πίεση, διαπίστωσε το LendingClub. Από αυτούς που κερδίζουν περισσότερα από εξαψήφια νούμερα, το 47% ανέφερε από μισθό σε μισθό, ένα άλμα από το 43% του προηγούμενου μήνα.


Όταν μόλις και μετά βίας ξεκουράζεστε από μήνα σε μήνα, η απώλεια εργασίας μπορεί να είναι απολύτως εξουθενωτική.

Δυστυχώς, φέτος πολλές μεγάλες εταιρείες δεν περιμένουν καν για μετά τις διακοπές για να δώσουν το τσεκούρι σε χιλιάδες ιδιαίτερα αφοσιωμένους υπαλλήλους:

Δεν υπάρχει αναμφισβήτητα καλή στιγμή για τις εταιρείες να απολύουν υπαλλήλους, φυσικά, αλλά καθώς οι αναρτήσεις αποχαιρετισμού στη δουλειά μου συνεχίζουν να γεμίζουν το LinkedIn, πολλοί αναρωτιούνται γιατί έπρεπε να το κάνουν την εβδομάδα πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών ή ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα;

Παρά τη συνολική ισχύ της αγοράς εργασίας, μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, όπως η Meta Platforms Inc., η Salesforce Inc. και η Amazon.com Inc. έχουν απολύσει εργαζομένους ή ανακοίνωσαν σχέδια για κάτι τέτοιο τους τελευταίους μήνες. Χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας έπληξαν επίσης άλλους κλάδους, με τη Ford Motor Co., τη Walmart Inc. και την PepsiCo Inc. να μειώνουν όλες τις θέσεις εργασίας τους, αφήνοντας πολλούς υπαλλήλους να αναρωτιούνται: Θα μπορούσα να είμαι ο επόμενος;


Είναι πραγματικά τόσο άσχημα τα πράγματα που αυτές οι γιγάντιες εταιρείες δε θα μπορούσαν να περιμένουν μερικές εβδομάδες;

"Χαρούμενη ημέρα των ευχαριστιών! Παρεμπιπτόντως, απολύθηκες».

Όταν μεγάλωνα, οι μεγάλες εταιρείες τουλάχιστον προσποιούνταν πως ήταν συμπονετικές.

Αλλά τώρα οι εταιρικοί γίγαντες φαίνεται να αισθάνονται ελεύθεροι να αφήσουν τους εργαζομένους να φύγουν την στιγμή που η χρησιμότητά τους έχει τελειώσει:

Οι απολύσεις γύρω από τις γιορτές είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο. Τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, οι εταιρείες γνώριζαν περισσότερο την οπτική του να αφήνουν τους ανθρώπους εκτός δουλειάς την πιο υπέροχη περίοδο του χρόνου, λέει ο Andy Challenger, ανώτερος αντιπρόεδρος στο Challenger, Gray & Christmas, μια εταιρεία υπηρεσιών καριέρας και διευθυντικών στελεχών. 

Αυτό το συναίσθημα έχει περάσει, λέει. «Σήμερα τείνουμε να βλέπουμε εταιρείες να κάνουν τις περικοπές όταν αισθάνονται ότι χρειάζεται».

Προφανώς η Washington Post θα απολύσει επίσης αρκετούς εργαζόμενους τις επόμενες ημέρες.

Όταν τα μέλη του προσωπικού έμαθαν πως σύντομα θα έρθουν περικοπές θέσεων εργασίας, δεν ήταν ευχαριστημένοι.

Περιττό να πούμε ότι η Washington Post απέχει πολύ από το να είναι μόνη.

Στην πραγματικότητα, πολλές άλλες πολύ μεγάλες εταιρείες μέσων ενημέρωσης ανακοίνωσαν πρόσφατα περικοπές:

Φυσικά, τα νέα για τις απολύσεις έρχονται σε ένα φρικτό σκηνικό για τη βιομηχανία των ΜΜΕ γενικότερα. Τις τελευταίες εβδομάδες, το CNN απέλυσε εκατοντάδες υπαλλήλους, ο Gannett έκοψε 200 υπαλλήλους, η NPR είπε ότι πρέπει να εξοικονομήσει 10 εκατομμύρια δολάρια και άλλοι οργανισμοί έχουν εφαρμόσει κινήσεις για να μειώσουν το κόστος.

Παρόλο που τόσα μεγάλα ονόματα έχουν πετσοκόψει τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση συνέχισε να επιμένει ότι όλα είναι μια χαρά.

Και κάθε μήνα μας έλεγαν πως η αμερικανική οικονομία συνέχισε να κερδίζει θέσεις εργασίας.

Αλλά τώρα η αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει αρχίζει να γίνεται αρκετά προφανής. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η Philly Fed παραδέχεται δημόσια ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας σε αυτή τη χώρα έχει υπερεκτιμηθεί από την κυβέρνηση κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο:

Θυμηθείτε τι είπαμε τον Ιούλιο, όταν εξετάσαμε για πρώτη φορά την απόκλιση Μαρτίου-Ιουνίου μεταξύ της έρευνας για τα νοικοκυριά και τα ιδρύματα: είπαμε ότι «από το Μάρτιο, η Έρευνα Εγκαταστάσεων δείχνει κέρδος 1,124 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ενώ η Έρευνα Οικογενειών δείχνει απώλεια απασχόλησης 347 χιλιάδες!». Διαφορετικά, διαπιστώσαμε πως οι μισθοδοσίες που «υπολογίστηκαν» από την Έρευνα Εγκαταστάσεων υπερεκτιμήθηκαν κατά 1,5 εκατομμύριο. Συγκλονιστικά, η Philly Fed φαίνεται να συμφωνεί και αναφέρει ότι αντί για περίπου 1,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που αναφέρθηκαν από το BLS, προστέθηκαν μόνο 10.500 νέες θέσεις εργασίας!

Καθώς το τσουνάμι των απολύσεων συνεχίζει να επιταχύνεται, είναι μάλλον θέμα χρόνου να αρχίσει η αμερικανική οικονομία να χάνει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας κάθε μήνα.

Αυτό ακριβώς προβλέπουν πολλά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Wall Street και συνεχίζουμε να έχουμε περισσότερες αποδείξεις πως οι οικονομικές συνθήκες αρχίζουν πραγματικά να επιβραδύνονται.

Την Πέμπτη, μάθαμε ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν στην πραγματικότητα κατά το μήνα Νοέμβριο:

Οι λιανικές δαπάνες και η μεταποίηση στις ΗΠΑ αποδυναμώθηκαν το Νοέμβριο, σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας καθώς η Federal Reserve συνεχίζει τη μάχη της ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό.

Οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα για τη μεγαλύτερη πτώση φέτος, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου. Οι αγοραστές που είχαν επίγνωση του προϋπολογισμού υποχώρησαν απότομα σε αγορές που σχετίζονται με διακοπές, έργα κατοικιών και αυτοκίνητα. Η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,6%, η πρώτη πτώση από τον Ιούνιο, ανέφερε η Fed σε ξεχωριστή έκθεση.

Αλλά προφανώς οι οικονομικές συνθήκες δεν είναι ακόμη αρκετά κακές για τους αξιωματούχους της Federal Reserve, επειδή απλώς αποφάσισαν να αυξήσουν τα επιτόκια ακόμη υψηλότερα:

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη το βασικό της επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, υποδεικνύοντας ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει παρά τα πολλά υποσχόμενα σημάδια τον τελευταίο καιρό.

Διατηρώντας τις προσδοκίες, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων ψήφισε την ενίσχυση του επιτοκίου δανεισμού μίας ημέρας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, φέρνοντάς το σε ένα στοχευμένο εύρος μεταξύ 4,25% και 4,5%. Η αύξηση έσπασε μια σειρά από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις των τριών τετάρτων, τις πιο επιθετικές κινήσεις πολιτικής από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.


Αυτό που κάνει η Federal Reserve είναι απολύτως αυτοκτονικό.

Μόλις διασφάλισαν πως η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ότι το νέο μας στεγαστικό κραχ θα επιδεινωθεί και ότι έρχεται μια πολύ οδυνηρή οικονομική ύφεση το 2023.

Στον απόηχο της απόφασης της Fed, ο Dow υποχώρησε 764 μονάδες την Πέμπτη:

Οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ στις μετοχές την Πέμπτη, καθώς εμφανίζονται περισσότεροι αντίθετοι άνεμοι για την οικονομία των ΗΠΑ ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διατηρεί την πορεία της στην αύξηση των επιτοκίων.

Ο Dow Jones Industrial Average έχασε 764 μονάδες, ή 2,2%, καθώς οι ευρύτερες αγορές αντιμετώπισαν τη χειρότερη συνεδρίαση από το Νοέμβριο.


Η διάθεση στη Wall Street είναι αρκετά ζοφερή αυτή την στιγμή.

Οι προοπτικές για το 2023 δεν είναι καλές και οι προοπτικές για τα έτη μετά το 2023 είναι ακόμη χειρότερες.

Οι ηγέτες μας παίρνουν απίστευτα κακές αποφάσεις για δεκαετίες και τώρα αρχίζουμε να πληρώνουμε το τίμημα.

Θα υπάρχει τόσος πόνος κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους και η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη για αυτό που έρχεται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail