Ο Ρετζέπ Ερντογάν θέλει η Ρωσία να κάνει την Ευρώπη να εξαρτάται από την Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο από τη Ρωσία και το Τουρκμενιστάν. Η Άγκυρα θεωρεί αυτή την ευκαιρία πολλά υποσχόμενη.

Anton Kulikov - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

«Αν μιλάμε για το αν το Τουρκμενιστάν έχει τη δυνατότητα να πουλάει το φυσικό του αέριο απευθείας στην Ευρώπη ή όχι, τότε η Τουρκία, φυσικά, είναι ένας σημαντικός κόμβος για την πώληση φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη. Τα πρόσφατα γεγονότα με την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω ημών και η πώληση φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν μέσω ημών θα είναι, φυσικά, ένα σημαντικό βήμα», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από το Τουρκμενιστάν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε πως για να υλοποιηθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, το Τουρκμενιστάν πρέπει να επιλύσει το ζήτημα με το Αζερμπαϊτζάν».

"Ωστόσο, ένα βήμα πρέπει να γίνει εδώ. Τι είναι αυτό; Το Τουρκμενιστάν, ως παράκτιο έδαφος της Κασπίας Θάλασσας, θα πρέπει να επιλύσει αυτό το ζήτημα με το Αζερμπαϊτζάν", δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας σύμφωνα με το RIA Novosti.

Ο Ερντογάν μίλησε για τα παραπάνω κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία συμμετείχαν και οι πρόεδροι του Τουρκμενιστάν και του Αζερμπαϊτζάν. Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας ήταν ένα από τα κύρια θέματα στην ατζέντα της συνόδου κορυφής.

Το Τουρκμενιστάν διαθέτει μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου. Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για προμήθειες φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν είναι προφανές. Το πιο σημαντικό, η Τουρκία θέλει να πάρει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν για να μπορέσει στη συνέχεια να το πουλήσει στην Ευρώπη.

Για να γίνει πραγματικότητα αυτή η πρωτοβουλία, χρειάζεται να κατασκευαστεί ένας αγωγός από το Τουρκμενιστάν μέσω της Κασπίας Θάλασσας στο Αζερμπαϊτζάν. Το σχέδιο ενός τέτοιου αγωγού υπάρχει, αλλά το 2021 τέθηκε στο ράφι για αόριστο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, εναπόκειται στο Τουρκμενιστάν να επιλύσει αυτό το ζήτημα με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν έχει σημειωθεί ακόμη σημαντική πρόοδος σε αυτό το θέμα.

Όσον αφορά τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον Οκτώβριο πως η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από τους Nord Streams στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στην Τουρκία.

Ο Ρώσος πρόεδρος συζήτησε την ιδέα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και αμφότεροι ανέθεσαν στους ειδικούς τους να επεξεργαστούν το θέμα λεπτομερώς γρήγορα. Η Άγκυρα ανακοίνωσε αργότερα ότι ο κόμβος διανομής φυσικού αερίου του έργου θα βρίσκεται στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας, ενώ ο οδικός χάρτης θα μπορούσε να αναπτυχθεί πριν από το τέλος του έτους.

Η τουρκική ηγεσία δεν κρύβει το γεγονός πως θα ήθελε να χτίσει έναν κόμβο φυσικού αερίου στη χώρα όπου θα συγκλίνουν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν. Το Τουρκμενιστάν και ίσως η Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να γίνουν μέρος του σχεδίου στο μέλλον.

Εάν το πλάνο γίνει πραγματικότητα, η Τουρκία θα γίνει το πιο σημαντικό σημείο για την προμήθεια φυσικού αερίου στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, με πρόσβαση στην Κεντρική Ευρώπη. Προφανώς, η Άγκυρα θα κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει αυτό το σχέδιο και να το πραγματοποιήσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail