Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία σιτηρών αλλά είναι πάντα ένοχη για τα προβλήματα της Δύσης

Η συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία είχε ήδη σχεδόν θαφτεί, επιστρέφει στη δουλειά. Η Μόσχα επανέλαβε τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία στις 2 Νοεμβρίου. Χάρη στις προσπάθειες του ΟΗΕ και της Τουρκίας, ο ρωσικός στρατός έλαβε τις γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία για τη μη χρήση του διαδρόμου σιτηρών και των θαλάσσιων λιμένων για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά Ρωσία.

southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια ακόμη παραχώρηση της Μόσχας αξιολογήθηκε ως ένδειξη ρωσικής αδυναμίας. Η Μόσχα πιθανότατα δεν έχει άλλες επιλογές από το να στραφεί στην τακτική «Μην κοιτάς, μην βλέπεις». Ορισμένοι ειδικοί υπέθεσαν πως αυτή η πολιτική απόφαση ήταν το αποτέλεσμα της εκδίκησης των ρωσικών «φιλοδυτικών» ελίτ.

Η αναστολή της συμφωνίας για λιγότερο από τρεις ημέρες ήταν αρκετή για τους δυτικούς πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης να κατηγορήσουν τη Μόσχα για τα δικά τους προβλήματα. Προκειμένου να ενισχύσει την τρομερή εικόνα των «ανατολικών βαρβάρων», τα MSM (mainstream media) διέδιδαν ψευδείς υποτιθέμενες ρωσικές επιθέσεις σε πλοία πολιτικών σιτηρών στην Ουκρανία.

Τα πρωτοσέλιδα των κορυφαίων μέσων ενημέρωσης του κόσμου υποστήριξαν πως η Ρωσία σκότωσε δύο άτομα από την αυτοκινητοπομπή σιτηρών μετά τη διακοπή της συμφωνίας. Οι αναφορές βασίστηκαν σε μια αναφορά της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης του Νότου ότι δύο λιμενικά ρυμουλκά στο Ochakov υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα ρωσικού βομβαρδισμού στις 31 Οκτωβρίου. Δυτικοί δημοσιογράφοι αγνόησαν το γεγονός πως τα ρυμουλκά λιμανιών είναι απλώς μικρά σκάφη που διασφαλίζουν τη λειτουργία τους. Δεν μπήκαν στον κόπο να κοιτάξουν το χάρτη για να ανακαλύψουν ότι το λιμάνι του Ochakov βρίσκεται ανατολικά του διαδρόμου των σιτηρών και δεν εμπλέκεται στη συμφωνία για τα σιτηρά.

Ο έλεγχος των γεγονότων για τυχόν εξελίξεις στην Ουκρανία δεν ήταν υποχρεωτικός για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης εδώ και πολύ καιρό. Η αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά από τη Μόσχα είναι ένα πολύ χρήσιμο πρόσχημα για να δικαιολογήσει τις αποτυχημένες πολιτικές της ίδιας της Δύσης. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι υποχρεωμένα να πείσουν το κοινό τους ότι η Ρωσία βρίσκεται πάντα πίσω από την αύξηση των τιμών των τροφίμων. Παρά το γεγονός πως η συμφωνία για τα σιτηρά στόχευε πρώτα στη διάσωση των φτωχότερων χωρών του κόσμου και όχι των ευρωπαϊκών πορτοφολιών.

Οι τιμές των τροφίμων άρχισαν να αυξάνονται στην Ευρώπη πολύ πριν από τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες συντριβής της Μόσχας με κυρώσεις απλώς επιδεινώνουν την κατάσταση. Τώρα τα MSM αντιμετωπίζουν ένα νέο δύσκολο έργο να εξηγήσουν γιατί η συμφωνία για τα σιτηρά επαναλήφθηκε, αλλά οι τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η Μόσχα έχει ήδη σταματήσει να παλεύει για την εικόνα της στα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Σήμερα, οι μάχες στο ουκρανικό πεδίο μάχης έχουν σημασία. Εκεί αποφασίζεται η μοίρα της ρωσικής εικόνας.

Η Μόσχα είναι απίθανο να έχει αυταπάτες για την αξιοπιστία των εγγυήσεων του Κιέβου αλλά οι εγγυήσεις του Τούρκου ηγέτη Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος ανέλαβε σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη για τις ενέργειες της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα είναι κρίσιμες. Το ερώτημα εάν το καθεστώς του Κιέβου θα διακινδυνεύσει να εκθέσει ξανά τους Τούρκους εταίρους του παραμένει ανοιχτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail