Πρέπει η Σερβία να εναρμονίσει την εξωτερική της πολιτική με την ΕΕ και την υπόλοιπη Δύση;

Πολλά διλήμματα, ψέματα και παρανοήσεις υπάρχουν στις δυτικές γεωπολιτικές αφηγήσεις που λαμβάνονται χωρίς καμία κριτική προσέγγιση από εγχώριους Σέρβους φιλοδυτικούς υποστηρικτές (συνήθως χρηματοδοτούνται από δυτικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις) σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ/ΕΕ και τη σερβική θέση στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες. Αυτό το άρθρο στοχεύει να παρουσιάσει το κεντρικό δυτικό ψέμα για τη Σερβία που προσπαθεί να δώσει κάποια εύλογα επιχειρήματα σχετικά με ορισμένα ανοιχτά ερωτήματα: Η Σερβία πρέπει να εναρμονίσει την εξωτερική της πολιτική με την ΕΕ και την υπόλοιπη Δύση!

Dr. Vladislav B. Sotirović - globalresearch.ca / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Σερβία, ουσιαστικά, δεν πρέπει να εναρμονίσει την εξωτερική της πολιτική με την ΕΕ για διάφορους λόγους.

Πρώτον, δεν εναρμόνισαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ την εξωτερική τους πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των αντιρωσικών κυρώσεων με τη γενική γραμμή της εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών (όπως 5 κράτη που δεν αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ή η Γερμανία, η Γαλλία και η Ουγγαρία που δεν επέβαλαν ολοκληρωτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική).

Δεύτερον, η Σερβία δεν είναι καθόλου υποχρεωμένη να ενταχθεί στην ΕΕ καθώς οι εναλλακτικές λύσεις είναι οι στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και ειδικά την αναδυόμενη Ευρασιατική Ένωση ή τα αναπτυσσόμενα BRICS κ.λπ. 

Τρίτον, η ίδια η ΕΕ δεν έχει καθόλου δική της εξωτερική πολιτική καθώς είναι εξ ολοκλήρου, στην πραγματικότητα, η πολιτική της Ουάσιγκτον (ή του ΝΑΤΟ, που είναι και πάλι οι ΗΠΑ).

Ωστόσο, από την άλλη, τι σημαίνει εξ ολοκλήρου αμερικανική εξωτερική πολιτική; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια συντομευμένη έκφραση, αφορά τα συμφέροντα μιας πολύ στενής ομάδας ανθρώπων που παίρνουν αποφάσεις – οι οποίοι βρίσκονται εντελώς έξω από το κοινό σε αυτή τη λειτουργία των κύριων διαχειριστών και του ευρύτερου μηχανισμού που είναι στη λειτουργία της εφαρμογής των αποφάσεων του Βαθέος Κράτους.

Τα τελευταία 25 χρόνια, οι Κλίντον (Μπιλ και Χίλαρι) είναι χαρακτηριστικές εκφράσεις της εξωτερικής πολιτικής του Deep State. Στη βαλκανική πολιτική τους, δεν υπήρχε θέση για κανένα εθνικό συμφέρον της Σερβίας. Απαιτείται απλώς από τους Σέρβους να ακυρώσουν όλα τα εθνικά συμφέροντα (συμπεριλαμβανομένης της εδαφικής ακεραιότητας του δικού τους κράτους) σύμφωνα με κάποια απαιτούμενη εντολή (γραμμή) και η «ελευθερία» που δίνεται στους Σέρβους συνίσταται στο πλαίσιο πως δε χρειάζεται να εφαρμόσουν όλες τις απαιτήσεις αμέσως και ταυτόχρονα, αλλά ολόκληρο το απαιτούμενο πακέτο πρέπει να εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια του στενού χρόνου υπό δυτική παρακολούθηση:

- Επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

- Αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου με τη μορφή συγκατάθεσης να λάβει θέση στον ΟΗΕ.

- Να συμφωνήσουμε πως η Σερβική Δημοκρατία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να ακυρωθεί ό,τι αντίκειται στη Συμφωνία του Ντέιτον του 1995.

- Να υποστηρίξει την ενοποίηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ώστε οι Μουσουλμάνοι Βόσνιοι να μπορέσουν να υπερψηφίσουν τους Ορθόδοξους Σέρβους, όπως κάνουν ήδη στους Καθολικούς Κροάτες της Βοσνιο-Κροατικής Ομοσπονδίας εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

- Να τερματίσει την επιτυχημένη οικονομική συνεργασία με την Κίνα και να συμφωνήσει σε όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ/ΕΕ στην Κίνα· 

- Να σταματήσει να βοηθάει τους Σέρβους της περιοχής που ζουν εκτός Σερβίας.

- Να αποδεχτεί τη δυτική αφήγηση ότι διαπράχθηκε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.

- Να λάβουμε απόσταση από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

- Να αποδεχτεί σε όλες τις μορφές ολόκληρη την ιδεολογία των LGΒΤ. Να αποδεχτεί την πράσινη (οικολογική) ατζέντα εις βάρος της ενεργειακής αστάθειας και του τεράστιου χρέους της Σερβίας. και τέλος, να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο!

Είναι προφανές ότι η Σερβία ως ανεξάρτητο κράτος με τα δικά της εθνικά συμφέροντα δεν μπορεί να επιβιώσει εάν ευθυγραμμιστεί με τη Δύση (ΗΠΑ/ΕΕ/ΝΑΤΟ) σε οποιαδήποτε από τις ανώτερες απαιτήσεις – γιατί συνδέεται ως ένα σύνολο πακέτο που τελικά ζητείται, και η Δύση χώρισε τα είδη του πακέτου μόνο έγκαιρα.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ο νέος αγώνας της Σερβίας για τη διατήρηση των εθνικών συμφερόντων και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους έχει πραγματικό νόημα καθώς η γεωπολιτική παγκόσμια κατάσταση είναι πιο ευνοϊκή για τη Σερβία από ό,τι στη δεκαετία του 1990:

1) Όλοι αυτοί (ΝΑΤΟ/ΕΕ/ΗΠΑ) που κατέστρεψαν την πρώην Γιουγκοσλαβία το 1991−1995 και επιτέθηκαν στη Σερβία το 1999 είναι ασύγκριτα πιο αδύναμοι σήμερα από ό,τι ήταν τότε και

2) Όλοι αυτοί που η Σερβία συνειδητοποίησε με τον αγώνα της για ανεξαρτησία (δηλαδή τους έδειξε τι είναι η Δύση στην ουσία της) είναι σήμερα πολύ ισχυρότεροι από τότε (Ρωσία, Κίνα).

Με μια λέξη, η Δύση είναι τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά πιο αδύναμη σε σύγκριση με τους εστιακούς υποστηρικτές της Σερβίας (Ρωσία και Κίνα, συν την Ινδία). Υπάρχει πραγματικό νόημα να συνθηκολογήσουμε τώρα μπροστά στα κραυγαλέα τελεσίγραφα της Δύσης;!

*
Ο Δρ. Vladislav B. Sotirović ήταν καθηγητής πανεπιστημίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Είναι Ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών. Είναι τακτικός συνεργάτης της Global Research.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail