Το νότιο ημισφαίριο θα υποφέρει περισσότερο από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

Χωρίς αβεβαιότητα, αντιμετωπίζουμε την «πρώτη πραγματικά παγκόσμια ενεργειακή κρίση» σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Ενώ η Ευρώπη είναι το επίκεντρο της τρέχουσας αστάθειας και σπανιότητας στις ενεργειακές αγορές, το πρόβλημα απέχει πολύ από το να είναι μεμονωμένο. Η συνέχιση της αναφοράς στις τρέχουσες συνθήκες ως «η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης» δεν είναι μόνο μυωπική, αλλά δυνητικά επικίνδυνη για τις χώρες που πρόκειται να χάσουν τα περισσότερα, σχεδόν καμία από τις οποίες δε βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Της Haley Zaremba για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με το διευθυντή του IEA Fatih Birol, τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κρίσης (δεν αποτελεί έκπληξη) θα είναι οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες. Ειδικότερα, οι χώρες εισαγωγής πετρελαίου στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική θα πληγούν εξαιρετικά σκληρά, καθώς οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύονται έναντι των σχετικά αδύναμων νομισμάτων τους. Πράγματι, το Μάιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη για τέτοιες χώρες εισαγωγής πετρελαίου, καθώς οι εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας προστίθενται σε μια λίστα με προϋπάρχοντες αγώνες στον αναπτυσσόμενο και αναδυόμενο κόσμο. «Οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων προσθέτουν στις προκλήσεις που προκύπτουν από τον αυξημένο πληθωρισμό και το χρέος, τη σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών, την άνιση πρόοδο στον εμβολιασμό και τις υποκείμενες αδυναμίες και συγκρούσεις σε ορισμένες χώρες», ανέφερε η έκθεση.

Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας ήταν ήδη σε ροή, καθώς οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο πάλευαν να ανακάμψουν και να φτάσουν σε ισορροπία μετά το πρώτο κύμα περιορισμών για τον Covid-19. Αυτή η ανάκαμψη δεν έγινε ποτέ πλήρως αντιληπτή, ωστόσο, πριν οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν παράνομα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Τους επόμενους μήνες, η Δύση επέβαλε κυρώσεις στο Κρεμλίνο, το οποίο απάντησε με το ίδιο είδος διακόπτοντας τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream. Αυτές οι πυρρίχιες τακτικές έχουν προκαλέσει κρουστικά κύματα στις περιφερειακές και παγκόσμιες αγορές ενέργειας, αφήνοντας την ευρωπαϊκή ήπειρο με διαφαινόμενη έλλειψη ενέργειας καθώς πλησιάζει σε ένα μακρύ, κρύο χειμώνα.

Τώρα, εξέχοντα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν πως «το τέλος της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης είναι ορατό» και ότι «η ενεργειακή επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη «έχει σχεδόν τελειώσει». Σύμφωνα με τον Birol, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη λόγος για πανηγυρισμούς. Όσο η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει τον παράνομο πόλεμό της στην Ουκρανία, μπορούμε να περιμένουμε συνεχή αστάθεια της αγοράς και έλλειψη προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ να επιβάλει σοκαριστικά απότομες περικοπές παραγωγής είναι βέβαιο πως θα χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία ενώ βρίσκεται σε πτώση (ενώ κερδίζει πολλά χρήματα για τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο). Και ανεξάρτητα από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη, για τον υπόλοιπο κόσμο, η κρίση μόλις αρχίζει.

«Ο κόσμος μας δεν έχει δει ποτέ μια ενεργειακή κρίση με αυτό το βάθος και την πολυπλοκότητα», προειδοποίησε ο Μπιρόλ. Πράγματι, η ενεργειακή κρίση δεν είναι απλώς μια ενεργειακή κρίση. Είναι επίσης μια διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση που θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις. Καθώς τα βιομηχανικά λιπάσματα είναι πετροχημικά προϊόντα, η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε κρίση λιπασμάτων που θα μειώσει τις παγκόσμιες αποδόσεις τροφίμων και θα επιδεινώσει την πείνα, ιδιαίτερα σε χώρες που ήδη εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια.

Αν και δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα προκαλέσει σοβαρό οικονομικό πόνο στα νοικοκυριά που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και θα ανακόψει περαιτέρω την ανάπτυξη των φτωχότερων εθνών, υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει σε αυτή τη μαζική αναστάτωση της αγοράς. Η μαζική άνοδος των τιμών των ορυκτών καυσίμων και η αστάθεια στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας έχει διακόψει τις συνήθεις εργασίες και έχει δημιουργήσει μια τεράστια ώθηση προς την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας. Στην Ευρώπη, οι εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας έσπασαν ρεκόρ όλο το καλοκαίρι και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού περιλαμβάνει τεράστια κλιματικά μέτρα (αν και θα έχουν ελάχιστη έως καθόλου πραγματική επίδραση στον πληθωρισμό).

Για πρώτη φορά, η πρόσφατη πρόβλεψη της EIA προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για κάθε ορυκτό καύσιμο είτε θα κορυφωθεί είτε θα μειωθεί στο εγγύς μέλλον. Καθώς το παράθυρο κλείνει στην ευκαιρία της ανθρωπότητας να μειώσει τις εκπομπές αρκετά ώστε να αποφύγει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ξαφνική επένδυση σε εναλλακτικές λύσεις καθαρής ενέργειας την ενδέκατη ώρα φέρνει κάποια άνεση μπροστά σε μια κατά τα άλλα ζοφερή πρόγνωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail