Το ρωσικό πετρέλαιο συσσωρεύεται στα ασιατικά λιμάνια

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο τόνοι ρωσικού μαζούτ υψηλής περιεκτικότητας σε θείο (HSFO) αποθηκεύονται σε δεξαμενόπλοια ανοιχτά της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας, καθώς η Ρωσία πλημμυρίζει την ασιατική αγορά με μαζούτ εν όψει του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό και προϊόντα.  

Της Τσβετάνα Παράσκοβα - Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Την εβδομάδα έως τις 24 Οκτωβρίου, περίπου 1,1 εκατομμύρια τόνοι ρωσικού HSFO αποθηκεύτηκαν σε δεξαμενόπλοια κοντά σε μεγάλα λιμάνια της Ασίας, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ενεργειακών αναλύσεων Vortexa που επικαλείται το Bloomberg. Οι όγκοι του μαζούτ στα δεξαμενόπλοια έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία - ένα σημάδι πως η Ρωσία επαναδρομολογεί μεγάλο μέρος του μαζούτ της προς την Ασία μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων των δυτικών κυβερνήσεων στις εξαγωγές της.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας υπολειμματικών καυσίμων στον κόσμο και αυξάνει σημαντικά τις αποστολές HSFO στην Ασία, έγραψε σε ανάλυση την Πέμπτη ο Roslan Khasawneh, ανώτερος αναλυτής μαζούτ στη Vortexa.

Οι υψηλότερες ρωσικές εξαγωγές HSFO προς τα ανατολικά έχουν επιβαρύνει τις τιμές του μαζούτ στην περιοχή ακόμη και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής ζήτησης, όταν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία αυξάνουν την κατανάλωση για να καλύψουν τη ζήτηση ψύξης, είπε ο Khasawneh.

Η ζήτηση για ρωσικό μαζούτ στη Μέση Ανατολή έχει χάσει τη δυναμική της μετά την αιχμή της ζήτησης το καλοκαίρι, αλλά η Ασία πρόκειται να εισάγει όγκους ρεκόρ μαζούτ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη Vortexa.

Ενώ οι εισαγωγές μαζούτ της Μέσης Ανατολής από τη Ρωσία ήταν σε ρεκόρ 210.000 bpd τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο, η ζήτηση επιβραδύνθηκε στα 90.000 bpd τον Οκτώβριο.

Η Ασία, ωστόσο, βλέπει αυξανόμενες εισαγωγές ρωσικού μαζούτ καθώς η περιοχή είναι πλέον μια σημαντική εναλλακτική διέξοδος για τις εξαγωγές μαζούτ της Ρωσίας, σημείωσε ο Khasawneh της Vortexa. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία στην περιοχή συνεχίζουν να σημειώνουν ρεκόρ. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Οκτώβριο δείχνουν ένα νέο υψηλό 560.000 bpd, το οποίο είναι σχεδόν 50% υψηλότερο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Vortexa.

Η Σιγκαπούρη, η Κίνα και η Ινδία είναι οι κορυφαίοι εισαγωγείς στην Ασία, αλλά μόνο το 30% των ρωσικών ποσοτήτων που περιλαμβάνονται στα στοιχεία των εισαγωγών της Σιγκαπούρης εκφορτώνονταν σε δεξαμενές αποθήκευσης. Το υπόλοιπο μαζούτ έχει παραδοθεί σε πλωτά δεξαμενόπλοια αποθήκευσης που είναι αγκυροβολημένα κοντά, είπε η Vortexa. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail