Ο Ερντογάν εγκαινιάζει το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο εγχώριας παραγωγής της Τουρκίας πριν από τις εκλογές

tccb.gov.tr
Freepen.gr - Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε το TOGG, το πρώτο εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικό αυτοκίνητο της χώρας, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων εργοστασίου παραγωγής στη δυτική Τουρκία, σε μια κίνηση που οι επικριτές του λένε ότι έχει στόχο να βοηθήσει τον πρόεδρο να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, γράφει το turkishminute.com.

Το νέο εργοστάσιο αυτοκινήτων στην περιοχή Gemlik της Προύσας, ένα βιομηχανικό κέντρο νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, άρχισε να λειτουργεί στις 29 Οκτωβρίου, ημερομηνία που μεταφέρει ένα σαφές μήνυμα καθώς σηματοδοτεί την 99η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2018, κατασκευάζεται από τον τουρκικό όμιλο Automobile Joint Venture Group (TOGG) και η πώληση του πρώτου του μοντέλου, ενός SUV, πρόκειται να ξεκινήσει στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2023, σύμφωνα με σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ.

«Όλα τα μοντέλα του εγχώριου αυτοκινήτου της Τουρκίας, TOGG, θα βγουν στους δρόμους της Ευρώπης. … Θα πουν "Οι τρελοί Τούρκοι" έρχονται», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το Σάββατο, αφού οδήγησε το πρώτο όχημα που έφυγε από τη γραμμή παραγωγής.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η τιμή του οποίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αναμένεται να φτάσει σε φόρτιση 80 τοις εκατό σε λιγότερο από 30 λεπτά με γρήγορη φόρτιση και θα έχει αυτονομία μεταξύ 300 και 500 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αν και τα οχήματα TOGG σχεδιάζονται και συναρμολογούνται στην Τουρκία, εξαρτήματα όπως μπαταρίες, κινητήρες και ηλεκτρικά συστήματα εισάγονται. Μέχρι σήμερα, το 51 τοις εκατό των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των οχημάτων είναι τουρκικής κατασκευής. Ο υπουργός Βιομηχανίας Μουσταφά Βαράνκ είπε πως θέλει να το αυξήσει στο 65 τοις εκατό τα επόμενα χρόνια.

Η αποκάλυψη του πρώτου εγχώριου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Τουρκίας, που θεωρείται ευρέως ως έργο ματαιοδοξίας του Ερντογάν, έρχεται σε μια στιγμή που ο πρόεδρος και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θέλουν να επιδείξουν μεγάλα έργα πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023 σε αντίθεση με τα ολοένα και βαθύτερα οικονομικά δεινά της χώρας εν μέσω ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού που οδηγείται από τις ανορθόδοξες μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Το κράτος υποστήριξε το έργο με φορολογικές περικοπές, δωρεάν γη, χαμηλό κόστος δανεισμού και εγγύηση αγοράς 30.000 οχημάτων ετησίως μέχρι το τέλος του 2035, ανέφερε το Bloomberg σε έκθεσή του το Σάββατο.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και οι επικριτές του Ερντογάν είναι βέβαιοι ότι χρησιμοποιεί το TOGG για να ενισχύσει τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί το επόμενο έτος και έχουν κατακρίνει αυτό που υποστηρίζουν ότι είναι η απροκάλυπτα πολιτική φύση του έργου.

Ηγέτες όπως ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η Μεράλ Ακσενέρ του εθνικιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης İYİ (Καλό) αρνήθηκαν να παραστούν στην τελετή του Σαββάτου.

Το πρώτο αυτοκίνητο εγχώριας παραγωγής της Τουρκίας δεν είναι το TOGG, αλλά μάλλον τα τέσσερα αυτοκίνητα Devrim που κατασκευάστηκαν από Τούρκους μηχανικούς το 1961.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail