Το σχέδιο Μπάιντεν για τον έλεγχο των όπλων στην Ουκρανία είναι απίθανο να πετύχει

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε σχέδια για αυστηρότερο έλεγχο των όπλων στην Ουκρανία για να κρατήσει τα αμερικανικά όπλα έξω από τη μαύρη αγορά και να εμποδίσει τη Ρωσία να τα χρησιμοποιεί για άλλους σκοπούς. Ωστόσο, αυτό το ενημερωτικό δελτίο «Σχέδιο των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της παράνομης εκτροπής ορισμένων προηγμένων συμβατικών όπλων στην Ανατολική Ευρώπη» είναι προφανώς ένα εργαλείο απόσπασης της προσοχής για την ενίσχυση των πιθανοτήτων των Δημοκρατικών στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 27 Οκτωβρίου, η ζήτηση για χρήση όπλων κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας φαίνεται να «εμποδίζει τη διάδοση φορητών όπλων στη μαύρη αγορά και κατευθυνόμενων όπλων πεζικού». Ανέφερε επίσης πως η ικανότητα των φιλορωσικών δυνάμεων να πιάσουν ορισμένα ουκρανικά όπλα «ήταν ο κύριος φορέας εκτροπής μέχρι στιγμής και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μεταφορές».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για όπλα να πέσουν στα χέρια ιδιωτών μέσω κλοπής ή παράνομων πωλήσεων, δημιουργώντας μερικές φορές μαύρες αγορές όπλων που αντέχουν για δεκαετίες». Είναι μια παράδοξη κατάσταση όταν οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι τα όπλα τους, τα οποία προορίζονταν για την Ουκρανία για να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας, μπορούν να αγοραστούν από το σκοτεινό διαδίκτυο. Ουσιαστικά, τέτοια όπλα έχουν τη δυνατότητα να καταλήξουν και σε χέρια τρομοκρατών, για παράδειγμα.

Η εις βάθος ερευνητική δημοσιογραφία έχει αποκαλύψει πως τα αμερικανικά όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία μπορούν πλέον να βρεθούν σε χαμηλές τιμές σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, κάτι που αποτελεί πλήγμα για τη φήμη και την εικόνα της κυβέρνησης Μπάιντεν. Το πιο σημαντικό, αυτές οι πληροφορίες σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν από τους Ρεπουμπλικάνους πριν από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές για να αφαιρέσουν ψήφους από τους Δημοκρατικούς.

Γι' αυτό τώρα, σχεδόν την παραμονή της εκλογικής διαδικασίας των ΗΠΑ, αυτή η συγκεκριμένη κριτική των Ρεπουμπλικανών στην εξωτερική πολιτική του Μπάιντεν αντιμετωπίζεται με την εισαγωγή του «Σχεδίου των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της παράνομης εκτροπής ορισμένων προηγμένων συμβατικών όπλων στην Ανατολική Ευρώπη». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε αυτό το σχέδιο ως αντιπερισπασμό για να δείξει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει την κατάσταση των όπλων στην Ουκρανία.

Ιστορικά, τα όπλα που προμήθευε η Δύση σε ξένα πεδία μάχης κατέληξαν αργότερα σε διάφορες χώρες. Η Δύση γνώριζε ότι αυτό θα συνέβαινε και στην Ουκρανία, αλλά για λόγους προπαγάνδας δεν έδωσε σχεδόν καμία σημασία και το αγνόησε εσκεμμένα. Ωστόσο, αφού περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι άρχισαν να δυσανασχετούν με αυτήν την πολιτική προεκλογικά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε τώρα ότι καταβάλλει προσπάθεια να περιορίσει την άγνωστη προμήθεια όπλων.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις μαύρες αγορές όπλων. Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και αν η Ουάσιγκτον ήταν αποτελεσματική στο τέλος του σχεδίου της, η πλήρης διαφθορά στην Ουκρανία θα τερμάτιζε όλες τις νόμιμες προσπάθειες. Αυτό το κάνει ακόμη πιο απογοητευτικό για την Ουάσιγκτον, καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα αμερικανικά όπλα που έφτασαν σε άλλες χώρες από την Ουκρανία δε θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο μέλλον. Αυτό ακριβώς το σενάριο συνέβη σε όλη τη Μέση Ανατολή τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Ουάσιγκτον προμήθευσε τον ουκρανικό στρατό με ελικόπτερα, αντιαεροπορικά συστήματα, πυροβόλα όπλα, εκτοξευτές χειροβομβίδων, στρατιωτικά οχήματα και συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, γνωστά ως HIMARS. Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο, το Κογκρέσο ενέκρινε τη δαπάνη 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναπλήρωση του αποθέματος όπλων των ΗΠΑ μετά την αποστολή τους στην Ουκρανία.

Ακόμη πιο πρόσφατα, ο Λευκός Οίκος είπε τον Οκτώβριο πως οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία νέα όπλα αξίας 725 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων HIMARS. Αυτό έγινε αφού ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός χρειαζόταν 32 εκτοξευτές ρουκετών HIMARS για να πολεμήσει τη Ρωσία.

«Για να συνεχίσουμε την αντεπίθεση, αποτρέποντας την κλιμάκωση από τη ρωσική πλευρά και τη νίκη της Ουκρανίας χρειαζόμαστε τριπλάσιο πυροβολικό των 155 χλστ., τριπλάσια HIMARS και τη μέγιστη ποσότητα πυρομαχικών για αυτά», είπε.

Αυτός ο ανεφοδιασμός της Ουκρανίας έρχεται καθώς μια νέα δημοσκόπηση του ABC News/Ipsos διαπίστωσε ότι περισσότεροι Αμερικανοί εμπιστεύονται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έναντι του Δημοκρατικού Κόμματος όσον αφορά τη διαχείριση της οικονομίας, του εγκλήματος, του πληθωρισμού και των τιμών του φυσικού αερίου. Η δημοτικότητα του Δημοκρατικού Κόμματος και του Προέδρου Τζο Μπάιντεν μειώνεται ραγδαία, και γι' αυτόν το λόγο η δημιουργία του «Σχεδίου των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της παράνομης εκτροπής ορισμένων προηγμένων συμβατικών όπλων στην Ανατολική Ευρώπη» δεν είναι παρά μια προσπάθεια εξάλειψης ενός από τις πολλές επικρίσεις που μπορούν να ασκήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι εναντίον του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, είναι αμφίβολο ότι μπορεί να είναι επιτυχής, ειδικά καθώς περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι επικρίνουν ολόκληρη την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail