Το αέριο είναι όπλο στα χέρια του Οσλο

Freepen.gr -  Η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία δεν ωφελεί μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία. Παρά τις δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων πολιτικών για την ανάγκη άμεσης παύσης των εχθροπραξιών, πολλές χώρες της Ευρώπης αποκομίζουν υπερκέρδη υπό το πρόσχημα της αντιπολεμικής ρητορικής.

Για παράδειγμα, η ενεργειακή κρίση στις προμήθειες φυσικού αερίου, η οποία μετατράπηκε από τον Πούτιν σε όπλο γεωπολιτικού αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιείται ενεργά από τη Νορβηγία για να βελτιώσει την ευημερία της. Με ορισμένες χώρες να αρνούνται να αγοράσουν ρωσικό αέριο, το Όσλο έχει γίνει ο κύριος προμηθευτής ενός σπάνιου πόρου για την Ευρώπη ενόψει του χειμώνα. Τα έσοδα στη Νορβηγία, τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο, έχουν εκτοξευθεί στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αναφέρει το southfront.org.

Για να διατηρήσει το status quo στην Ευρώπη, το Όσλο κάνει ό,τι μπορεί. Τον Ιούνιο του 2022, οι νορβηγικές αρχές παρέδωσαν στο Κίεβο 22 αμερικανικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109, καθώς και ανταλλακτικά, πυρομαχικά και οπλισμό. Το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι θα μεταφέρει τα δικά του μικροdrones Black Hornet μέσω της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και ότι θα συνεισφέρει 42 εκατομμύρια δολάρια σε βρετανικό ταμείο που αγοράζει drones για την Ουκρανία. Τελικά, τον Αύγουστο του 2022, η Νορβηγία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Νορβηγία, μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν καν μέλος του ΝΑΤΟ, μια τέτοια ενεργή στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο δείχνει ότι το Όσλο υποστηρίζει πλήρως την πορεία των ΗΠΑ να παρατείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ενώ οι αμερικανικές στρατιωτικές εταιρείες αποκομίζουν σούπερ κέρδη από τις πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία, η Νορβηγία μεγιστοποιεί τα κέρδη από τις εξαγωγές φυσικού αερίου στους γείτονές της. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που δεν διαθέτουν πλούσιους πόρους, πρέπει να πληρώσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία με υψηλότερες τιμές για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τα καύσιμα στα βενζινάδικα και τη συντήρηση των Ουκρανών προσφύγων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail