Μπορεί η Ευρώπη να αποφύγει το χειρότερο ενεργειακό σενάριο αυτόν το χειμώνα;

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν στην αρχή αυτής της εβδομάδας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, καθώς η αποθήκευση είναι πληρέστερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν, τα φορτία LNG έρχονται και ο καιρός είναι ήπιος. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο κατά το οποίο ένας ψυχρότερος από το συνηθισμένο χειμώνας θα μπορούσε γρήγορα να εξαντλήσει το φυσικό αέριο στην αποθήκευση, να εκτοξεύσει ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη, να εντείνει τον ανταγωνισμό για το ακριβό LNG με την Ασία, να σπάσει την αποφασιστικότητα των καταναλωτών να εξοικονομήσουν ενέργεια στην χαμηλές θερμοκρασίες αναγκάζοντας περισσότερες επιχειρήσεις και βιομηχανικές διεργασίες να σταματήσουν τη λειτουργία τους. 

Tsvetana Paraskova - Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ευρώπη έχει κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει πως η θέρμανση και τα φώτα θα είναι αναμμένα αυτόν τον χειμώνα, λένε οι αναλυτές. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό - ένα μακρύ κρύο, απάνεμο ξόρκι αυτό το χειμώνα θα απειλούσε να ξεδιαλύνει όλες τις προσπάθειες και να οδηγήσει σε υποχρεωτικούς στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, σε δελτία ή σε διακοπές λειτουργίας.  

Τα καλά νέα

Όλα όσα μπορούν να γίνουν για να εξασφαλιστεί εναλλακτικός εφοδιασμός φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη ρωσική διακοπή των ροών φυσικού αερίου σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν γίνει. Πλωτές μονάδες επαναεριοποίησης αποθήκευσης (FSRU) δημιουργούνται στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Το Eemshaven στην Ολλανδία και το Wilhelmshaven και το Brunsbüttel στη Γερμανία αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους. Η Ευρώπη πληρώνει πολλά για την προμήθεια LNG, υπερθεματίζοντας την Ασία, η οποία ήταν ο κορυφαίος αγοραστής spot φορτίων πριν από τον πόλεμο.  

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μέχρι πρόσφατα ο κορυφαίος πελάτης φυσικού αερίου της Ρωσίας, είδε την αποθήκευσή της να φτάνει το 95% δύο εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, εν μέσω υψηλότερης από την τυπική πλήρωση χώρων αποθήκευσης αερίου σε όλη την Ευρώπη.

Συνολικά στην ΕΕ, η αποθήκευση φυσικού αερίου ήταν πλήρης κατά 92,37% στις 17 Οκτωβρίου, με την αποθήκη της Γερμανίας να ξεπερνά το 96%, στόχο που αναμένεται να επιτύχει το Βερολίνο έως την 1η Νοεμβρίου. Η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ιταλίας είναι πλήρης κατά 94% και της Γαλλίας είναι πάνω από 98% σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Επιπλέον, η Γαλλία άρχισε να στέλνει φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την ενεργειακή κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς η ΕΕ ενθαρρύνει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών στον εφοδιασμό φυσικού αερίου.

Πρόσθετη χαλάρωση των ανησυχιών έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη προήλθε από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, της οποίας το πιο πρόσφατο καιρικό μοντέλο υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα πως το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίσει ήπιες θερμοκρασίες παρά ένα βαθύ παγετό αυτό το χειμώνα. Παρά τις προβλέψεις για έναν πιο ζεστό από το συνηθισμένο χειμώνα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για ένα κρύο χωρίς αέρα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, λέει η υπηρεσία. Οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου θα σήμαιναν πως το μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης, η οποία βασίζεται στον άνεμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει σε άλλες πηγές παραγωγής ενέργειας, εξαντλώντας την προσφορά πολύτιμου αερίου.

Τα κακά νέα

Ο καιρός θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το πόσο γρήγορα θα εξαντληθεί το φυσικό αέριο στην αποθήκευση, επομένως η Ευρώπη ελπίζει για το καλύτερο και προσεύχεται για έναν ηπιότερο χειμώνα.

«Αν αποκλείσουμε καταστροφές, όπως το εξαιρετικά κρύο καιρό, αν κρατήσουμε υπό έλεγχο την κατανάλωση, θα περάσουμε το χειμώνα. Απλώς πρέπει να ελπίζουμε ότι τίποτα δε θα πάει στραβά», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι στη Wall Street Journal.

Δυστυχώς για την Ευρώπη, πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά. Ένας πολύ κρύος χειμώνας είναι μόνο ένα από αυτά.

Η Ρωσία θα μπορούσε να αναστείλει τις εξαγωγές φυσικού αερίου εάν η ΕΕ εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller. Η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω μιας σύνδεσης μέσω της Ουκρανίας και μέσω του TurkStream.

Οι Αβεβαιότητες

Μια άλλη αβεβαιότητα στον εφοδιασμό θα μπορούσε να προέλθει από την Κίνα, της οποίας οι εισαγωγείς LNG λέγεται να σταματήσουν να μεταπωλούν φορτία LNG στην Ευρώπη που λιμοκτονούσε, κάτι που θα μπορούσε να είναι πλήγμα στις ευρωπαϊκές ελπίδες για συνεχείς υψηλές εισροές LNG καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.   

Από την πλευρά της ζήτησης, είναι αβέβαιο πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές στις αδιάκοπες εκκλήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι κυβερνήσεις χορηγούν βοήθεια στα νοικοκυριά για να τα βοηθήσουν να πληρώσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς τους. Τα προγράμματα στήριξης λογαριασμών που υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να αποθαρρύνουν τους καταναλωτές από το να εξοικονομούν φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές.

Η πρώτη πιο κρύα από το κανονικό εβδομάδα αυτό το φθινόπωρο είδε τη Γερμανία να αποτύχει στο τεστ εξοικονόμησης ενέργειας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όταν έπληξε το πρώτο ψυχρότερο κύμα, τα γερμανικά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν σχεδόν 10% περισσότερο αέριο από το μέσο όρο της τετραετίας για εκείνη την εβδομάδα, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή.

«Χωρίς σημαντική εξοικονόμηση πόρων, επίσης στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί η έλλειψη φυσικού αερίου το χειμώνα», δήλωσε ο πρόεδρος της υπηρεσίας Klaus Müller.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου της Γερμανίας μπορεί να είναι σχεδόν πλήρης, αλλά δε θα δει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το χειμώνα, λέει η ρυθμιστική αρχή.

Η καταστροφή της ζήτησης λόγω των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου βοηθά κάπως στην εξοικονόμηση πόρων, αλλά έχει το κόστος της αποβιομηχάνισης, καθώς πολλά εργοστάσια και βιομηχανίες έντασης ενέργειας αναγκάστηκαν να περιορίσουν, να σταματήσουν ή να μετεγκαταστήσουν την παραγωγή. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλουργείων αλουμινίου, χαλκού και ψευδαργύρου και των κατασκευαστών χάλυβα, έχουν ήδη προειδοποιήσει τους αξιωματούχους της ΕΕ ότι  αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή  από την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Λόγω των υπερβολικά υψηλών τιμών και της πολύ στενής αγοράς φυσικού αερίου, η χρήση φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη προβλέπεται να μειωθεί κατά σχεδόν 3% φέτος. Η ζήτηση βιομηχανικού αερίου αναμένεται να υποχωρήσει έως και 20%,  ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA)  στην τριμηνιαία έκθεσή του για την αγορά αερίου στις αρχές αυτού του μήνα.  

Ο χειμώνας του 2023/2024 θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δύσκολος για τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης, καθώς η ενεργειακή κρίση δεν θα είναι «μια χειμωνιάτικη ιστορία», προειδοποίησαν η IEA και οι αναλυτές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail