Πως λειτουργούν τα προτεκτοράτα και που οδηγούν

1849 - 1850, μας αποκλείουν οι Αγγλοι γιατί θίχτηκαν τα συμφέροντα ενός υπηκόου τους στα Παρκερικά. Το 1854 μας αποκλείουν ξανά οι σύμμαχοι για να μας αναγκάσουν να κηρύξουμε ουδετερότητα στον πόλεμο Ρωσίας Τουρκίας σε βάρος των συμφερόντων των υπόδουλων Ελλήνων.

Το 1917 οι σύμμαχοι μας αποκλείουν για να αναλάβει επικεφαλής της χώρας η κυβέρνηση που επιθυμούσαν.

Ο απελευθερωτικός αγώνας οδήγησε στη δημιουργία ενός εξαρτωμένου προτεκτοράτου που σταδιακά κατάπιε το έθνος. Θυμίζω... Μικρά Ασία, Πόντος, Βόρεια Ήπειρος.

Στα προτεκτοράτα κυβερνούν τοπάρχες τους οποίους η πλέμπα έχει την ψευδαίσθηση ότι επιλέγει ενώ κατευθύνεται από τους μηχανισμούς προπαγάνδας τους. Οι τοπάρχες κληροδοτούν ουσιαστικά το αξίωμα γιατί η πλέμπα που τους ψηφίζει είναι χαζή με κοντή μνήμη και ιδεοληπτική μυωπία ενώ τα αφεντικά τους, ντόπιοι ολιγάρχες και ξένοι προστάτες εκτιμούν τις υπηρεσίες τους.

Στα προτεκτοράτα η πλέμπα υπάρχει για να εξυπηρετεί, όχι για να κατέχει πλούτο.

Μελίνα Κονταξή, ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail