Πως η Δύση δυσφημεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ με τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία ανατίναξε το Nord Stream

Ο ισχυρισμός ψευδών ειδήσεων των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυτικών Mainstream Media (MSM) ότι η Ρωσία ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream είναι αντιπαραγωγικός για τα αφηγηματικά συμφέροντα της δικής τους πλευράς. Περιστρέφοντας την ιστορία πως αυτή η πρόσφατα αποκατεστημένη παγκόσμια δύναμη επιτέθηκε στην υποδομή της Γερμανίας-συμμάχου του ΝΑΤΟ στα ίδια ύδατα που ελέγχει το ίδιο το μπλοκ και στη συνέχεια ξέφυγε χωρίς να πάθει το παραμικρό, οι διαχειριστές αυτής της αντίληψης δυσφημούν τις αμοιβαίες εγγυήσεις άμυνας αυτής της αντιρωσικής συμμαχίας όπως ορίζεται στο άρθρο 5.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Αγγλοαμερικανικός Άξονας ωφελείται από την Οικολογική Τρομοκρατική Επίθεση στη Βαλτική Θάλασσα για τους λόγους που εξηγήθηκαν σε προηγούμενη ανάλυση. Διέκοψε την τελευταία εναπομείνασα ευκαιρία, όσο αμυδρή ήταν πάντα, για μια ενδεχόμενη ρωσο-γερμανική προσέγγιση, ενώ ταυτόχρονα επιτάχυνε την άνοδο της Πολωνίας ως περιφερειακής Μεγάλης Δύναμης για να εκμεταλλευτεί τον ίδιο άξονα για περαιτέρω διαίρεση και κυριαρχία της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Επιπλέον, είναι επίσης προφανές πως οι ΗΠΑ κερδίζουν οικονομικά και στρατηγικά αφού έχουν γίνει πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της ΕΕ.

Επιστρέφοντας στην παραπληροφόρηση που εκτοξεύει η πλευρά τους, ωστόσο, η συνέχιση αυτής της ψευδούς ροής εγείρει το ερώτημα γιατί δεν έγινε επίκληση του άρθρου 5 για να απαντήσει συμμετρικά ή ασύμμετρα σε αυτό που αυτοί οι προπαγανδιστές επίμονα ισχυρίζονται ότι ήταν μια λεγόμενη «ρωσική τρομοκρατική επίθεση». Η στρεβλή εκδοχή των γεγονότων που υπονοείται από αυτή την εργαλειοποιημένη αφήγηση υποδηλώνει πως το Κρεμλίνο μπορεί να καταστρέψει εν μέρει την υποδομή που ανήκει στο ΝΑΤΟ ατιμώρητα, γεγονός που εκθέτει το μπλοκ ως χάρτινη τίγρη.

Επιπλέον, προκαλεί επίσης αμφιβολίες για το εάν η Ρωσία χτυπιέται πραγματικά «μόνο» από την Ουκρανία, όπως ισχυρίζονται επίσης τα MSM και όχι από μια δύναμη πλήρως υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ, καθώς δεν έχει νόημα θα συνέβαινε κάτι τόσο ισχυρό δηλαδή να ανατινάξει έναν αγωγό στα ελεγχόμενα από το ΝΑΤΟ ύδατα χωρίς να πιαστεί. Το στοχευμένο κοινό που έπεσε σε αυτούς τους δύο ψευδείς ισχυρισμούς μπορεί επομένως να βιώσει γνωστική ασυμφωνία.

Ωστόσο, είναι απίθανο να συνειδητοποιήσει ότι του λένε ψέματα, αλλά οι λιγότερο αφελείς ανάμεσά τους μπορεί τελικά να υποψιαστούν πως κάτι κακό συμβαίνει και ότι το να εμπιστεύονται όλα όσα τους λένε τα MSM οδηγεί σε περισσότερη σύγχυση αντί για σαφήνεια που επιδιώκουν. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ακούσια φόβο στις καρδιές τους εάν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι δυτικοί αξιωματούχοι έλεγαν συνεχώς ψέματα όταν υποσχέθηκαν να ενεργοποιήσουν το Άρθρο 5 εάν κάτι που σχετίζεται με κάποιον από αυτούς δεχόταν ποτέ επίθεση από τη Ρωσία.

Υπάρχουν πολλά διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από αυτή την ατημέλητη πρακτική του πολέμου πληροφοριών. Πρώτον, αυτές οι εργαλειοποιημένες αφηγήσεις που κατασκευάζονται τεχνητά για βραχυπρόθεσμη ευκολία δεν πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με αυτές που έχουν κατασκευαστεί τεχνητά για μακροπρόθεσμους στρατηγικούς σκοπούς. Δεύτερον, το ίδιο το γεγονός ότι αυτό συνέβη στη μελέτη περίπτωσης που εξετάστηκε, αποδεικνύει πως οι διαχειριστές αντίληψης των MSM δεν είναι τόσο επαγγελματίες όσο κάποιοι θα μπορούσαν να υποθέσουν προηγουμένως.

Τρίτον, η έλλειψη διόρθωσης πορείας (έστω σταδιακή) μετά από σχεδόν μια εβδομάδα δείχνει ότι ακόμη και αυτοί οι επαγγελματίες ανάμεσά τους στην κορυφή της ιεραρχίας του πληροφοριακού πολέμου δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο αντιπαραγωγικές ήταν οι τελευταίες τακτικές των υποκείμενών τους για τον σκοπό τους. Δεν τους αναγκάζετε ουσιαστικά να αλλάζουν ταχύτητες κατά παραγγελία ή απλά δεν τους νοιάζει. 

Τέταρτον, η τελευταία πιθανότητα είναι ίσως η πιο πιθανή, δεδομένου ότι εκείνοι στη Δύση που διεξάγουν πόλεμο πληροφοριών υποθέτουν ότι το κοινό τους είναι ανόητο.

Και πέμπτον, ο Πρόεδρος Πούτιν επέκτεινε την αξιοπιστία του σε αυτό ακριβώς το σημείο όταν δήλωσε την Παρασκευή κατά την ιστορική του ομιλία ότι «Η αλήθεια πνίγηκε σε έναν ωκεανό μύθων, ψευδαισθήσεων και ψεύτικων, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά επιθετική προπαγάνδα, λέγοντας ψέματα όπως ο Γκέμπελς. Όσο πιο απίστευτο είναι το ψέμα, τόσο πιο γρήγορα θα το πιστέψουν οι άνθρωποι – έτσι λειτουργούν, σύμφωνα με αυτήν την αρχή». Το ψέμα ότι η Ρωσία ανατίναξε τον Nord Stream είναι επίσης εξίσου απίστευτο, αλλά το να το υποτιμούμε αντιτίθεται στην πραγματικότητα στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail