Οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν ουκρανικά στρατεύματα να βυθίζουν ρωσικά πλοία, σύμφωνα με επίσημους ισχυρισμούς

Ένα καταδρομικό κατευθυνόμενου πυραύλου των ΗΠΑ εκτοξεύει έναν πύραυλο Harpoon κατά τη διάρκεια άσκησης στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, 26 ​​Μαΐου 2019. -  US Navy / Fire Controlman Aegis 2nd Class Joshua Shafe
Freepen.gr - Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι η Ουάσιγκτον παρείχε εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις που φέρεται να βύθισαν δύο ρωσικά πολεμικά πλοία νωρίτερα αυτό το έτος, φαίνεται να υποδηλώνει πως τα στρατεύματα μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση στους πυραύλους Harpoon προτού το Πεντάγωνο αρνηθεί τον ισχυρισμό.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Defense News την Τετάρτη, ο υφυπουργός Άμυνας Bill LaPlante τόνισε την αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσής του με τη Ρωσία, συζητώντας υποτιθέμενες επιχειρήσεις τον Ιούνιο με αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon.

«Πήραμε [τους πυραύλους] από το πλοίο, τους βάλαμε σε μερικά φορτηγά επίπεδης κλίνης, βάλαμε τα Harpoons, τις μονάδες, στο φορτηγό επίπεδης κλίνης», είπε, περιγράφοντας τη μεταφορά όπλων, συνεχίζοντας να ισχυρίζεται πως το Πεντάγωνο «έφερε τους Ουκρανούς να τους εκπαιδεύσουμε σε αυτό το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης – στη χώρα μας, και την επόμενη εβδομάδα δύο ρωσικά πλοία βυθίστηκαν με αυτά τα Harpoon».

Ο αξιωματούχος δε διευκρίνισε τα εν λόγω ρωσικά πλοία, αν και το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε προηγουμένως ότι ένα πλοίο ανεφοδιασμού βυθίστηκε χρησιμοποιώντας Harpoons. Η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει την εικαζόμενη επίθεση.

Ωστόσο, ενώ ο LaPlante φαινόταν να λέει πως οι Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση στα Harpoons -μια απόφαση που η Ουάσιγκτον δεν είχε δημοσιοποιήσει προηγουμένως- ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε αργότερα στο Defense One ότι η εκπαίδευση έλαβε χώρα αλλού.

Ένας άλλος ανώνυμος στρατιωτικός αξιωματούχος στον οποίο έφτασε η υπηρεσία σημείωσε ότι η εκπαίδευση επιβλέπονταν από κοινού από αμερικανικές δυνάμεις και ξένους εταίρους, αλλά είπε πως η ίδια η οδηγία εκτελέστηκε από έναν «πωλητή». Δεν είναι σαφές πού έγινε αυτό ή ποια οργάνωση εκπαίδευσε τους Ουκρανούς να χειρίζονται τα Harpoons, τα οποία παράγονται από την Boeing.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail