Έρχεται χειμώνας: Η διαμαρτυρία των 70.000 ατόμων της Πράγας δείχνει τι επιφυλάσσει η Ευρώπη

Thousands of demonstrators gather to protest against the government at the Wenceslas Square in Prague, Czech Republic, Saturday, Sept. 3, 2022. -  ΑΡ Photo/Petr David Josek
Η πρόσφατη διαδήλωση είδε τους Τσέχους να συγκεντρώνονται εναντίον του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εν μέσω μιας επικείμενης ενεργειακής κρίσης

Bradley Blankenship, Αμερικανός δημοσιογράφος, αρθρογράφος και πολιτικός σχολιαστής - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Περίπου 70.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Wenceslas της Πράγας το Σάββατο για να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησής τους ως απάντηση σε αυτό που θεωρούν ως αποτυχία αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης. Οι διαδηλωτές ήταν επίσης ρητά εναντίον των δύο κορυφαίων δυτικών θεσμών στους οποίους ανήκει το πρώην ανατολικό έθνος, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ).

Αν ρωτήσετε τον Πρωθυπουργό Petr Fiala του Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών (ODS) ποιο είναι το πρόβλημα, θα έλεγε απλώς πως αυτοί οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι απλώς αγνοούντες φιλορώσοι καραγκιοζοπαίχτες. Για να τον αναφέρουμε επί λέξει, είπε «η διαμαρτυρία στην πλατεία Wenceslas προκλήθηκε από δυνάμεις που είναι φιλορωσικές, βρίσκονται κοντά σε ακραίες θέσεις και είναι ενάντια στα συμφέροντα της Τσεχικής Δημοκρατίας». Επανέλαβε τνη στάση του τη Δευτέρα μετά από επικρίσεις, αποκαλώντας τους διοργανωτές αυτής της διαμαρτυρίας «ρωσική πέμπτη φάλαγγα».

Μερικοί σχολιαστές έχουν προχωρήσει ακόμη και ένα βήμα παραπέρα, υποδηλώνοντας πως οι διαδηλωτές θέλουν κυριολεκτικά να επανενταχθούν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και να επιστρέψουν στην κομμουνιστική εποχή. Έχοντας ζήσει στην Τσεχία για αρκετό καιρό, μπορώ να πω ότι όλη αυτή η γραμμή είναι παράλογη. Σε γενικές γραμμές, οι Τσέχοι θέλουν να είναι δυτικοί. Θέλουν η χώρα τους να είναι μια ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία, σε αντίθεση με το εικονικό μπουντρούμι που ήταν η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας.

Λόγω του τρόπου με τον οποίο πλαισιώνεται η ιστορία στη χώρα, ακόμη και οι πιο φιλελεύθεροι Τσέχοι δεν μπορούν παρά να αισθανθούν μια χροιά δυσαρέσκειας εναντίον της Ρωσίας και ακόμη και των Ρώσων. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι εξ ολοκλήρου σχεδιασμένο καθώς η δυτική στροφή της χώρας έχει συσχετιστεί σχεδόν άμεσα με ένα αντιρωσικό αίσθημα. Όσο περισσότερο το τσεχικό πολιτικό κατεστημένο αγκαλιάζει τη Δύση, τόσο περισσότερο οι Τσέχοι μαστιγώνονται για να μισούν τη Ρωσία.


Δεδομένου αυτού, θεωρώ ότι είναι πολύ απίθανο τόσοι πολλοί άνθρωποι να αφιερώνουν χρόνο στη μέρα τους για να διαδηλώσουν υπέρ του ρωσικού κράτους. Αντίθετα, αυτό που πραγματικά τράβηξε 70.000 ανθρώπους στους δρόμους το Σάββατο έχει να κάνει με το γεγονός πως το κόστος ζωής αυξάνεται τρομερά, οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται και η κυβέρνηση επιμένει σε μια γραμμή εξωτερικής πολιτικής που επιδεινώνει το πρόβλημα. Όλα είναι απόλυτα λογικά και δεν απαιτούν συνωμοσία.

Μάλιστα, οι ηγέτες των Τσέχων συνδικάτων κάλεσαν σε διαδήλωση στις 8 Οκτωβρίου στον ίδιο χώρο με τη διαμαρτυρία του Σαββάτου για τα ίδια ακριβώς θέματα. Πιστεύει πράγματι ο πρωθυπουργός πως οι Ρώσοι έχουν διεισδύσει στο εργατικό κίνημα της Τσεχίας; Δεδομένης της επικρατούσας εχθρότητας εναντίον της Ρωσίας και των Ρώσων στην τσεχική κοινωνία, αυτό φαίνεται εξαιρετικά απίθανο.

Και πάλι, μας μένει μόνο το συμπέρασμα –όσο περίεργο κι αν ακούγεται στην πολιτική ελίτ– ότι οι ανησυχίες στις οποίες απευθύνθηκαν οι άνθρωποι αντικατοπτρίζουν ακριβώς το πώς αισθάνονται. Η ζωή γίνεται δυσβάσταχτη και οι Τσέχοι δε θέλουν να ζήσουν μια ζωή εξαθλίωσης και επισφάλειας για να στηρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση. Αυτό είναι θέμα καθαρής αυτοσυντήρησης και δε λέει τίποτα για υποτιθέμενες «αξίες» και ιδανικά.

Αυτό που συνέβη στην Πράγα είναι μόνο μια γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει για τις δυτικές χώρες εάν συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο – και μπορείτε να το μεταφέρετε στην τράπεζα. Υπάρχουν ήδη σημάδια κοινωνικής αναταραχής σε όλη την ήπειρο λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής, ιδίως των τιμών της ενέργειας, και δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο επίσημο τέλος του καλοκαιριού.

Αν πάρουμε την 1η Σεπτεμβρίου ως την de facto αρχή του φθινοπώρου, λίγες μέρες μετά από αυτήν 70.000 διαδήλωσαν στην Πράγα. Το ερώτημα είναι πώς θα φαίνονται τα πράγματα όταν αρχίσουν οι κρύοι μήνες και η θέρμανση γίνει πολύ ακριβή; Πόσοι άνθρωποι πρέπει να βγουν στους δρόμους πριν παραδεχτούν όπως ο Πρωθυπουργός Fiala ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν κολλήσουν απλώς την κοινωνική αναταραχή σε μια ρωσική συνωμοσία;

Έχουμε ήδη δει το βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι δε θα θυσιάσουν το δικό τους συμφέρον, ή ακόμα και απλώς την ευκολία τους, για κάποια ιδέα του μεγαλύτερου καλού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ο κορωνοϊός αποκάλυψε ότι τέτοια ιδανικά είναι εντελώς άχρηστα στη συγκέντρωση δυτικών πληθυσμών. Οι άνθρωποι είναι υπερβολικά ατομικιστές και πεισματάρηδες. Το μεγαλύτερο καλό δεν είναι αρκετά καλό, προφανώς.

Έχοντας αυτό κατά νου, πιστεύει κανείς πως οι πολίτες της ΕΕ είναι πρόθυμοι να πέσουν στη φτώχεια για τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι και την κυβέρνησή του; Πολύ απίθανο. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη κρύα εποχή φέτος, εάν η τρέχουσα γραμμή εξωτερικής πολιτικής παραμείνει στη θέση της. Πρώτα η Πράγα, επόμενο Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Μαδρίτη και ούτω καθεξής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail