Πολωνία: «Σοβαρός» ο κίνδυνος πολέμου με τη Ρωσία

Τα αμερικανικά άρματα μάχης M1A2 Abrams φαίνονται κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης «Defender Europe 22» στην Πολωνία, στις 26 Μαΐου 2022.   Global Look Press / Στρατός των ΗΠΑ
Freepen.gr - Η Πολωνία θα μπορούσε να καταλήξει σε στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία μέσα σε τρία έως δέκα χρόνια, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Marcin Ociepa στην πολωνική εφημερίδα DGP σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Η Βαρσοβία θα χρειαζόταν τον χρόνο που απομένει πριν από τον υποτιθέμενο πόλεμο για να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα, πρόσθεσε.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολέμου με τη Ρωσία», είπε ο Ociepa, προσθέτοντας ότι ο χρόνος αυτού του πιθανού πολέμου εξαρτάται «από το πώς θα τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα εξαρτηθεί τελικά από «πόσα χρόνια θα χρειαστεί η Ρωσία για να ανοικοδομήσει το στρατιωτικό της δυναμικό». Δεν εντόπισε κανέναν πρόσθετο παράγοντα που θα μπορούσε είτε να αυξήσει είτε να μειώσει τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης.

Ο Ociepa έθεσε το ζήτημα ενώ περιέγραψε τη «γεωπολιτική πραγματικότητα» που υποτίθεται ότι ανάγκαζε την Πολωνία να αυξήσει γρήγορα τις δικές της αμυντικές δυνατότητες. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για τον μέγιστο επανεξοπλισμό του Πολωνικού Στρατού», είπε στην εφημερίδα, καθώς υπερασπίστηκε αυτό που τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούσαν «ρεκόρ» αμυντικό προϋπολογισμό, αυξημένο από ορισμένες «απροσδιόριστες» πρόσθετες δαπάνες.
 


Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της Πολωνίας για το επόμενο έτος συνεπάγεται δαπάνες ρεκόρ για τις ένοπλες δυνάμεις, που ανέρχονται σε 97 δισεκατομμύρια ζλότι (20,52 δισεκατομμύρια δολάρια), μετέδωσε το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. Ορισμένα πρόσθετα κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό του στρατού θα συγκεντρωθούν μέσω του εξωοικονομικού Ταμείου Υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων που διαχειρίζεται η πολωνική κρατική τράπεζα BGK, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της πολωνικής κυβέρνησης, το ταμείο που δημιουργήθηκε την περασμένη άνοιξη δέχεται «δωρεές» από οποιονδήποτε επιθυμεί να «συνεισφέρει» στην άμυνα της Πολωνίας. Σύμφωνα με την Ociepa, το ταμείο θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 30-40 δισεκατομμύρια ζλότι (6,36-8,48 δισεκατομμύρια δολάρια). Το ακριβές ποσό παραμένει «απροσδιόριστο» καθώς θα εξαρτηθεί από τις «χρηματοπιστωτικές αγορές» , πρόσθεσε.  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail