Ουκρανία - Μια «αντεπίθεση» που ήταν προορισμένη να αποτύχει

Στις 29 Αυγούστου η Ουκρανία εξαπέλυσε κάποιου είδους επίθεση στη γενική περιοχή Χερσώνα βόρεια του Δνείπερου.

Moon of Alabama - Παρουσίαση Freepen.gr

Τα νέα της επιτυχίας είναι θολά. Το πρωί της 30ης Αυγούστου ο Dima του Military Summary Channel έκανε ένα ειδικό ρεπορτάζ (vid) το οποίο απαριθμούσε τους ισχυρισμούς και των δύο πλευρών. Τα σχέδια χαρτών του έδειχναν τουλάχιστον πέντε κατευθύνσεις επιθέσεων.

Η πλευρά της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι είχε καταλάβει μια χούφτα μικρά χωριά κοντά στην πρώην γραμμή του μετώπου. Ο Ρώσος παραδέχτηκε ότι η Ουκρανία είχε πάρει περίπου τρία, αλλά είπε πως δύο από αυτά ανακτήθηκαν μέσα στη νύχτα.

Επίσης το πρωί της 30ης Αυγούστου το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατέγραψε απώλειες της ουκρανικής πλευράς. (Ο σύνδεσμος πηγαίνει στην αναφορά στη ρωσική γλώσσα στο κανάλι Rybar Telegram):

Ως αποτέλεσμα της ήττας της ουκρανικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε με προσωπική εντολή του Zelensky στο Nikolaev-Krivoy Rog και σε άλλες κατευθύνσεις, ο εχθρός υπέστη απώλειες μεγάλης κλίμακας.

▪️Οι αποτελεσματικές ενέργειες της ρωσικής ομάδας στρατευμάτων κατέστρεψαν 48 άρματα μάχης, 46 οχήματα μάχης πεζικού, 37 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 8 φορτηγά με βαριά πολυβόλα και περισσότερους από 1200 Ουκρανούς στρατιωτικούς σε μια μέρα.

Είναι λίγο νωρίς να μιλήσουμε για ήττα καθώς οι ουκρανικές επιθέσεις συνεχίζονται. Η συνολική δύναμη της ουκρανικής πλευράς είναι πιθανώς δύο μεραρχιών που σημαίνει περίπου 30.000+ στρατιώτες.

Επομένως, οι απώλειες 1.200 Ουκρανών στρατιωτών δεν είναι ακόμη σημαντικές. Οι μάχες στο μέτωπο του Ντονέτσκ στοίχιζαν πολλές εκατοντάδες ζωές Ουκρανών κάθε μέρα. Αλλά οι σχετικά υψηλές απώλειες αρμάτων μάχης, IFV και τεθωρακισμένων οχημάτων είναι πολύ αξιοσημείωτες. Αυτός ο εξοπλισμός ήταν αρκετός για τουλάχιστον τρία έως πέντε πλήρη τάγματα.

Οι απώλειες μπορούν να εξηγηθούν από την επίπεδη ανοιχτή στέπα στην περιοχή. Υπάρχουν πολύ λίγες δασώδεις ή δομημένες περιοχές που θα επέτρεπαν στα τανκς να κρυφτούν. Είναι ιδανικό για την αμυνόμενη πλευρά, καθώς οι αντιαρματικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς μπορούν να χτυπήσουν τα άρματα μάχης πριν καν καταλάβουν από πού προέρχεται η φωτιά.

Η Ουκρανία δεν έχει πολλά τεθωρακισμένα οχήματα και έχει ακόμη και δυσκολίες να πάρει περισσότερα από αυτά από τη «δύση». Οι χώρες που είχαν ακόμη σοβιετικό εξοπλισμό έχουν ήδη δώσει το μεγαλύτερο μέρος του στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έφερε επίσης εφεδρεία από την Οδησσό στο Κρύβι Ριχ (ρωσικά: Krivoy Rog) για να την προστατεύσει από ενδεχόμενη ρωσική επίθεση σε περίπτωση αποτυχίας της επίθεσης.

Πιθανότατα αυτό θα ισχύει. Περιμένω ότι όλα θα επανέλθουν στην προηγούμενη θέση τους σε μια ή δύο μέρες. Μπορεί τότε να δούμε μια ρωσική προσπάθεια να σπάσει τις αραιωμένες ουκρανικές γραμμές προς αυτή ή την άλλη κατεύθυνση.

Στην ενημέρωση του Πενταγώνου στις 29/8, η στρατιωτική αμφιβολία για αυτή την επίθεση ήταν έκδηλη:

Ε: Γεια. Ευχαριστω για ΑΥΤΟ.

Αναρωτιέμαι αν μπορείτε να μας δώσετε προφανείς λεπτομέρειες για αυτήν την αντεπίθεση. Είπατε ότι υπήρξε μια κλιμάκωση στη μάχη. Μπορείτε να μας δώσετε μια αίσθηση πόσο μεγάλη είναι η κλιμάκωση και είναι αυτή η μάχη και από τις δύο πλευρές; Δώσε μας όποια αίσθηση μπορείς.
...
ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ: Εντάξει, Λίτα, ευχαριστώ.

Έτσι, το Σαββατοκύριακο, είδαμε μεγαλύτερο αριθμό βολών πυροβολικού που προέρχονταν κυρίως από τους Ουκρανούς. Και έτσι, ξέρετε, λέω "μεγαλύτερο" δεν θα το έκανα -- δεν θα το υπερβάλλω, αλλά είναι μια αυξημένη ποσότητα πυροβολικού που έχουμε δει να προέρχεται από τους Ουκρανούς.

Και μετά έχουν -- όπως όλοι γνωρίζετε, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουν κάνει κάποιες μικρές προόδους μέσα και γύρω από τον θύλακα Kherson για λίγο. Επομένως, δεν θέλω να σας παραπλανήσω εδώ και να σας πω ότι δεν νομίζω πως η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα ήθελα να σας παραπέμψω στους Ουκρανούς αυτή τη στιγμή γιατί έχουμε δει κάποια επιθετική ενέργεια σε αυτήν την περιοχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

...
Ε: Ναι, για τον ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο, οπότε λέτε ότι πραγματικά δεν μπορείτε να μας δώσετε λεπτομέρειες για αυτήν την επίθεση. Βλέπετε μια κλιμάκωσηο στη μάχη. Λέτε να πάτε στους Ουκρανούς. Οι Ουκρανοί λένε ότι πρόκειται για μια σημαντική αντεπίθεση. Τόσο ξεκάθαρα, δεν είστε διατεθειμένοι να πάτε τόσο μακριά, σωστά;

ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ: Τομ, απλά λέω, νομίζω ότι οι Ουκρανοί έχουν καλύτερο τρόπο να σου πουν τι κάνουν από εμάς. Θέλω να πω, ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, ξέρετε, παίρνω το ρεπορτάζ μου από τους Ουκρανούς. Ετσι --

Ε: Λοιπόν, σας λένε ότι είναι μια σημαντική αντεπίθεση; Γιατί κάτι τέτοιο λένε δημόσια. Και αν -- αν ισχύει αυτό, γιατί δεν μπορείτε να μας πείτε ότι είναι -- μια αντεπίθεση;

ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ: Λοιπόν, δεν το κάνω -- Θέλω να πω, ακούστε, είναι στην επίθεση; Νομίζω πως είναι. Είναι αυτό μια αντεπίθεση; Δεν γνωρίζω. Και ο λόγος που σας το λέω είναι επειδή, όπως είπα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τους είδαμε να κάνουν κάποιες επιθετικές κινήσεις μέσα και γύρω από το Kherson.

Ακούστε λοιπόν, -- ξέρετε, όπως εσείς, θα ήθελα να έχω τέλειες πληροφορίες εδώ. Νομίζω ότι θα λάβουμε περισσότερες πληροφορίες μέσα στις επόμενες 24 έως 36 ώρες.

Ε: Ναι, αλλά και πάλι, είναι απογοητευτικό για εμάς γιατί λένε ότι είναι μια μεγάλη αντεπίθεση και αυτό που ακούμε -- βλέπουμε -- ακούμε από εσάς είναι, σαν, μια κλιμάκωσα στη μάχη. Αυτά τα δύο δεν ταιριάζουν , βλέπεις;

ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ: Όχι, είμαι μαζί σου, Τομ.

Ε: Ναι.

Για μένα αυτό ακούγεται ότι ο στρατιωτικός αξιωματούχος δεν είναι καθόλου πεπεισμένος ότι αυτή είναι μια σοβαρή επίθεση που έχει νόημα.

Αυτό είναι πιθανό επειδή δεν έχει νόημα και είναι απλώς άλλη μια σπατάλη ζωών.

Είναι η προσπάθεια του Ζελίνσκι να αποδείξει στη «δύση» και στο τοπικό κοινό πως η Ουκρανία μπορεί να είναι επιτυχημένη και θα πρέπει να λαμβάνει συνεχή υποστήριξη.

Πριν από τέσσερις ημέρες οι New York Times ανέφεραν ότι ο Zelenski ήταν «υπό πίεση» να ξεκινήσει την αντεπίθεση:

Καθώς η αιματηρή μάχη του πυροβολικού στα ανατολικά της Ουκρανίας μπαίνει σε αδιέξοδο, ο πόλεμος φαίνεται τώρα να είναι ένα παιχνίδι αναμονής για μια ουκρανική αντεπίθεση που είχε υποσχεθεί από καιρό.

Το χρονοδιάγραμμα για οποιαδήποτε κίνηση για την έξοδο από το αδιέξοδο έχει αναδειχθεί ως κομβική στρατηγική απόφαση για την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Ο αρχικός στόχος οποιασδήποτε αντεπίθεσης θεωρείται ευρέως ότι είναι οι ρωσικές θέσεις στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο. Κινηθείτε πολύ σύντομα, ωστόσο, και ο ουκρανικός στρατός μπορεί να αποδειχθεί ανέτοιμος και ανεπαρκώς οπλισμένος για να εξασφαλίσει τη νίκη, λένε στρατιωτικοί αναλυτές. Περιμένετε πολύ, και η πολιτική υποστήριξη στην Ευρώπη μπορεί να αμφιταλαντευτεί καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη.

Η πολιτική πίεση αυξάνεται για τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky να κάνει μια κίνηση, παρόλο που παραμένει ασαφές εάν ο στρατός του έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα όπλα και ανθρώπινο δυναμικό.

«Η πολύ δύσκολη κατάσταση της οικονομίας μας, οι συνεχείς κίνδυνοι αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων και η γενική κούραση του πληθυσμού από τις δυσκολίες του πολέμου θα λειτουργήσουν κατά της Ουκρανίας» με την πάροδο του χρόνου, έγραψε στην Ukrainska Pravda ο Andriy Zagorodnyuk, πρώην υπουργός Άμυνας. Είπε ότι ο στρατός πρέπει να είναι έτοιμος να προχωρήσει, αντί να αμυνθεί.

«Δεν έχει νόημα να τραβάμε τον πόλεμο για χρόνια και να ανταγωνιζόμαστε για να δούμε ποιος θα τελειώσει πρώτος από πόρους», έγραψε.

Την ίδια μέρα ένα άλλο κομμάτι των NYT ανέφερε :

Ο χρόνος για οποιαδήποτε τέτοια επίθεση έχει αναδειχθεί ως καθοριστική απόφαση για την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για έναν παρατεταμένο πόλεμο, αλλά η Ουκρανία έχει μεγαλύτερο κίνητρο να προσπαθήσει να τον αποφύγει με δυνητικά επικίνδυνους ελιγμούς ήδη από αυτό το φθινόπωρο - πριν η περίοδος των βροχών μετατρέψει την ύπαιθρο σε αδιάβατους βάλτους ή οι ελλείψεις ενέργειας και το αυξανόμενο κόστος υπονομεύουν την ευρωπαϊκή υποστήριξη.

«Μια επίθεση είναι επικίνδυνη», είπε ο Μάικλ Κόφμαν, διευθυντής ρωσικών σπουδών στο CNA, ένα ερευνητικό ινστιτούτο στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, αξιολογώντας τις επιλογές της Ουκρανίας.

«Εάν αποτύχει, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να επηρεάσει την εξωτερική υποστήριξη», είπε. «Από την άλλη πλευρά, το Κίεβο πιθανότατα το βλέπει αυτό ως ένα παράθυρο ευκαιρίας, πέρα ​​από το οποίο βρίσκεται η αβεβαιότητα ενός παρατεταμένου πολέμου εναντίον ενός ρωσικού στρατού που είχε χρόνο να εδραιωθεί». Αλλά αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ των Ουκρανών ηγετών, οι οποίοι πιέζουν για μια σημαντική νίκη, και των στρατιωτικών ηγετών που θέλουν να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν επαρκή στρατεύματα και μαχητική ισχύ πριν πραγματοποιήσουν μια μεγάλη επίθεση. ...

«Υπάρχει η επιθυμία να δείξουμε στους διεθνείς εταίρους ότι η υποστήριξή τους θα επιτρέψει στην Ουκρανία να κερδίσει, όχι απλώς να κρατηθεί», δήλωσε ο Jack Watling, ανώτερος ερευνητής στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Ουκρανία. «Και υπάρχει μια προσδοκία από τον ουκρανικό λαό πως θα μπορέσουν να απελευθερώσουν το έδαφός τους».

Αλλά προειδοποίησε, «μια στρατιωτική επίθεση πρέπει να βασίζεται στις συνθήκες στο πεδίο της μάχης», όχι στην πολιτική αρένα.

Κατά την άποψή μου, η επίθεση ξεκίνησε σε λάθος χρόνο και με πολύ λίγα στρατεύματα κατά μήκος πάρα πολλών αξόνων.

Πριν από δύο μήνες οι Ουκρανοί είχαν ήδη συγκεντρώσει μια αξιοπρεπή δύναμη στην περιοχή Χερσώνα. Τότε άρχισε να μιλάει δυνατά για την επερχόμενη επίθεση. Αντίθετα, θα έπρεπε να έχει επιτεθεί αμέσως κατά μήκος ενός ή δύο αξόνων για να έχει τουλάχιστον κάποιο κέρδος.

Μετά τη δυνατή συζήτηση οι Ρώσοι ενίσχυσαν την πλευρά τους στην περιοχή. Την ίδια στιγμή εξαπέλυσαν επίθεση στην περιοχή του Ντόνετσκ. Οι Ουκρανοί έπρεπε να μετακινήσουν μερικές από τις μονάδες που ήταν προετοιμασμένες για την επίθεση της Χερσώνας στην περιοχή του Ντόνετσκ για να αποτρέψουν μια βαθύτερη ρωσική διείσδυση σε αυτή την πρώτη γραμμή. Άλλες μονάδες, που περίμεναν τη διαταγή να επιτεθούν στην περιοχή Χερσώνα, καταστράφηκαν από ρωσικά πλήγματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας.

Όταν συγκεντρώθηκαν οι δυνάμεις του, ο ουκρανικός στρατός έπρεπε να είχε επιτεθεί αμέσως. Η μεγάλη αναμονή έκανε την κατάσταση πιο δύσκολη. Για να σπάσει τώρα τις ενισχυμένες ρωσικές γραμμές θα χρειαζόταν περισσότερα στρατεύματα από όσα ήταν διαθέσιμα.

Είμαι βέβαιος ότι ο ουκρανικός στρατός γνώριζε πως αυτή η επίθεση θα αποτύγχανε.

Για πολιτικούς λόγους ο Ζελένσκι τους διέταξε να την ξεκινήσουν ούτως ή άλλως. Υπάρχουν τώρα άλλες 1.000+ ζωές Ουκρανών και Ρώσων που χάθηκαν για τίποτα άλλο εκτός από μερικούς συγκλονιστικούς τίτλους και πολιτική οπτική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail