Σουηδία και Αυστρία ξεκινούν τη διάσωση των ενεργειακών εταιρειών

stevepb / pixabay
Freepen.gr - Την Τετάρτη η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα διέσωζε τον κύριο προμηθευτή ενέργειας της χώρας με δάνειο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια), ανέφερε το AFP. Ο καγκελάριος Karl Nehammer είπε ότι το δάνειο στη Wien Energie ήταν ένα «έκτακτο μέτρο διάσωσης» για να διασφαλίσει πως τα δύο εκατομμύρια πελάτες της - κυρίως νοικοκυριά της Βιέννης - θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ηλεκτρική ενέργεια. Θα διαρκέσει μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η Wien Energie ζήτησε διάσωση αυτό το Σαββατοκύριακο μετά από οικονομικά προβλήματα εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και εικασιών ότι η εταιρεία κακοδιαχειριζόταν τα κεφάλαιά της. Ο Nehammer είπε πως η Wien Energie θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς βρέθηκε σε μπελάδες.

«Ο στόχος ήταν να βοηθήσουμε τους ανθρώπους γρήγορα... Τώρα έχει συμφωνηθεί ότι όλα αυτά τα ερωτήματα, που σωστά τίθενται, πρέπει να απαντηθούν άμεσα», είπε στους δημοσιογράφους.

Η εταιρεία -σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο- δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχε πληγεί από την «έκρηξη τιμών» την οποία δεν έχει ακόμη μεταδώσει στους πελάτες, διαβεβαιώνοντας πως παραμένει φερέγγυα.

Ακολουθώντας τα βήματα της Αυστρίας, το πρωί του Σαββάτου η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει έκτακτη στήριξη ρευστότητας στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η κυβέρνηση είπε πως φοβόταν ότι η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να βάλει σε σοβαρή πίεση το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Η πρωθυπουργός Magdalena Andersson είπε πως η κυβέρνηση θα προσφέρει εκατοντάδες δισεκατομμύρια κορώνες για υποστήριξη στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφεραν οι FT. Η Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι, αν η κατάσταση αφεθεί ανεξέλεγκτη, οι αυξανόμενες απαιτήσεις για εξασφαλίσεις για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να κυματίσουν την κύρια αγορά εκκαθάρισης Nasdaq στη Στοκχόλμη και, στη χειρότερη περίπτωση, να πυροδοτήσουν μια οικονομική κρίση… ακριβώς όπως προειδοποίησε ο Ζόλταν σχεδόν πριν από μισό χρόνο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail