Reuters: Η σύγκρουση στην Ουκρανία κατέστρεψε το όνειρο της Ευρώπης

Dusan_Cvetanovic / pixabay
Freepen.gr - Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε κρίση λόγω της παρατεταμένης σύγκρουσης στην Ουκρανία, γράφει ο Balazs Koranyi σε άρθρο του για το Reuters.

«Φέτος υποτίθεται ότι θα ήταν μια αστρική χρονιά για την Ευρώπη. Η ευφορία μετά την πανδημία της δυνατότητας δαπανών, που τροφοδοτείται από άφθονες κρατικές δαπάνες, υποτίθεται ότι θα τονώσει την οικονομία και θα βοηθήσει τα κουρασμένα νοικοκυριά να ανακτήσουν την αίσθηση της κανονικότητας μετά από δύο τρομερά χρόνια. Όμως όλα άλλαξαν στις 24 Φεβρουαρίου. Η κανονικότητα εξαφανίστηκε και η κρίση έγινε μόνιμη», αναφέρει το άρθρο.

Ο συγγραφέας πιστεύει ότι η ύφεση και ο χειμώνας πλησιάζουν τώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον οποίο οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίσουν με έλλειψη ενεργειακών πόρων. Και η κατάσταση απειλεί να γίνει ακόμη πιο καταθλιπτική, πιστεύει.

"Οι αλλαγές είναι δραματικές. Πριν από ένα χρόνο, οι περισσότεροι μετεωρολόγοι προέβλεπαν οικονομική ανάπτυξη για το 2022 σε περίπου πέντε τοις εκατό. Τώρα μια χειμερινή ύφεση γίνεται η βάση", γράφει ο Koranyi.

Υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την απόρριψη του ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027, αλλά μια τέτοια «ανεξαρτησία» θα πρέπει να πληρωθεί. Έτσι, οι απλοί πολίτες αυτό το φθινόπωρο θα πρέπει να ανεχτούν το κρύο στο σπίτι και στα γραφεία, πιστεύει ο Koranyi.

«Στο μέλλον, αυτό θα σημαίνει υψηλότερο ενεργειακό κόστος και συνεπώς πληθωρισμό καθώς η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει τις μεγαλύτερες και φθηνότερες πηγές ενέργειας της», καταλήγει ο δημοσιογράφος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail