Ο Ερντογάν λέει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τρομοκράτες στη Συρία, καλεί σε διάλογο με τη Δαμασκό

Freepen.gr -
Στις 19 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες στην εμπόλεμη Συρία, σηματοδοτώντας την ετοιμότητα της χώρας του να ξεκινήσει επιχείρηση εναντίον αυτών των ομάδων.

«Είναι οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις του συνασπισμού που τροφοδοτούν κυρίως την τρομοκρατία στη Συρία. Το έκαναν βάναυσα και το κάνουν ακόμα. Δεν κουράστηκαν και έκαναν το ίδιο τάισμα και στο Ιράκ. Σε ποιον; Και πάλι σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Εάν υπάρχει αναταραχή στο Ιράκ σήμερα, δυστυχώς, η Αμερική βρίσκεται πίσω από αυτό», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος μετά από μια μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν πιθανότατα αναφερόταν στις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία, τις οποίες ηγούνται οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Η Άγκυρα θεωρεί την ομάδα-ομπρέλα παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν κοιτάζει κανένα μέρος της Συρίας και σέβεται την ακεραιότητα του εδάφους της.

«Δεν έχουμε μάτια στο έδαφος της Συρίας γιατί ο λαός της Συρίας είναι αδέρφια μας. Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα εκεί. Η ακεραιότητα της επικράτειάς τους είναι σημαντική για εμάς. Το καθεστώς πρέπει να το γνωρίζει αυτό», είπε.

Ο Ερντογάν ζήτησε επίσης διάλογο με τη Δαμασκό, επιβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε επαφή με τη Ρωσία σε κάθε βήμα που κάνει στη Συρία.

«Πρέπει να το γνωρίζουμε και να το αποδεχτούμε για μια φορά. Ο πολιτικός διάλογος ή η διπλωματία μεταξύ των κρατών δεν μπορούν ποτέ να διακοπούν. Πάντα υπάρχουν τέτοιου είδους διάλογοι, πρέπει να υπάρχουν», είπε ο πρόεδρος. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε περαιτέρω βήματα με τη Συρία. Μέσα από αυτά τα βήματα, ελπίζω ότι θα διακόψουμε πολλά παιχνίδια σε ολόκληρη την περιοχή, σε αυτήν την περιοχή του ισλαμικού κόσμου με τους γείτονές μας».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail