Οι ενεργειακές κυρώσεις στη Ρωσία ήταν ευλογία για την Κίνα και την Ινδία

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε κυρώσεις που καθιστούσαν πολύ πιο δύσκολο το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου, δημοσιεύματα των ΜΜΕ υπογράμμισαν το επιχείρημα ότι η Ρωσία δε θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Ευρώπη με την Ασία ως το μεγαλύτερο πελάτη πετρελαίου της.

Irina Slav για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό το οποίο δεν αναφέρθηκε τόσο ευρέως ήταν η εξάρτηση της Κίνας και της Ινδίας από το εισαγόμενο πετρέλαιο, οποιοδήποτε εισαγόμενο πετρέλαιο συμβατό με τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου τους και πόσο σημαντικές ήταν οι τιμές και για τις δύο, δεδομένου του μεγέθους και της εξάρτησής τους από τις εισαγωγές. Και οι δύο χώρες σίγουρα εκμεταλλεύτηκαν τις δυτικές κυρώσεις.

Το ρωσικό αργό διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με τα παγκόσμια σημεία αναφοράς από το Μάρτιο. Αυτή η έκπτωση ήταν ένα όφελος για τους αγοραστές στην Κίνα και την Ινδία. Η Wall Street Journal ανέφερε πρόσφατα, για παράδειγμα, πως η κινεζική Sinopec δημοσίευσε ισχυρά οικονομικά μεγέθη για το πρώτο τρίμηνο, τουλάχιστον εν μέρει χάρη στο φθηνό ρωσικό πετρέλαιο.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία για το Μάιο, ξεπερνώντας τον εταίρο της στον ΟΠΕΚ + τη Σαουδική Αραβία. Ξεπέρασε επίσης τη Σαουδική Αραβία στην Ινδία λόγω της έκπτωσης στην οποία πωλείται τώρα το ρωσικό αργό.

Μιλώντας για αυτήν την έκπτωση, συρρικνώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να διατηρήσει το ρωσικό πετρέλαιο να ρέει στο εξωτερικό σε αρκετά μεγάλους όγκους ώστε να διατηρήσει τα έσοδα από το πετρέλαιο να ρέουν πίσω στη Ρωσία.

Το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως σημειώθηκε πτώση σε αυτές τις ροές πετρελαίου την εβδομάδα έως τις 12 Αυγούστου, με τη συνολική ποσότητα ρωσικού πετρελαίου που αποστέλλεται σε Ασιάτες αγοραστές να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο, μετά από πτώση περίπου 2 εκατ. bpd μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. 

Παρόλα αυτά, η έκπτωση του αργού πετρελαίου ESPO που πωλήθηκε στην Ασία, η οποία ήταν έως και 20 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, εξαφανίστηκε, με τουλάχιστον δύο φορτία να φορτώνονται τον επόμενο μήνα και τον Σεπτέμβριο να πωλούνται ισότιμα ​​με το σημείο αναφοράς του Ντουμπάι, σύμφωνα με το Reuters. 



Η συρρίκνωση της έκπτωσης του ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τη μείωση του όγκου που πηγαίνει στην Ασία. Ένα άλλο θα μπορούσε να είναι πως η αποθήκευση φθηνού αργού από τη Ρωσία πήγε καλά τόσο στην Ινδία όσο και στην Κίνα.

Ο Κλάιντ Ράσελ του Reuters υποστήριξε σε πρόσφατο άρθρο ότι αυτή η ανακατεύθυνση των ρωσικών ροών πετρελαίου κάνει τη Ρωσία «να εξαρτάται όλο και περισσότερο από δύο μόνο χώρες όσον αφορά την πώληση του αργού πετρελαίου της». Η Ινδία και η Κίνα αντιπροσωπεύουν τώρα περισσότερο από το 40 τοις εκατό των ρωσικών εξαγωγών, σημείωσε, από το μισό πριν από ένα χρόνο.

Το θέμα είναι ότι αυτή η εξάρτηση είναι αμοιβαία. Οι μεγάλες ασιατικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος χρειάζονται φθηνή ενέργεια για να παραμείνουν μεγάλες ασιατικές δυνάμεις. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου της Ρωσίας εδώ και χρόνια. Και η Ρωσία χρειάζεται νέες αγορές για το αργό της, ειδικά μετά την έναρξη ισχύος του εμπάργκο της ΕΕ στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Μόλις τεθεί σε ισχύ αυτό το εμπάργκο, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, εκτός από μια πυρηνική συμφωνία του Ιράν, θα εκτιναχθούν απότομα. Και η Κίνα και η Ινδία, μαζί με μικρότερους αγοραστές όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, ακόμη και η προβληματική Σρι Λάνκα, θα είναι οι νικητές, διατηρώντας την πρόσβασή τους στο ρωσικό αργό σε προνομιακές τιμές.

Η WSJ σημείωσε ότι εάν δημιουργηθεί ένα καρτέλ αγοραστών πετρελαίου, θα ωφελούσε επίσης τους Κινέζους και τους Ινδούς αγοραστές πετρελαίου, καθώς καμία χώρα δεν έχει συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της G7 για αυτό το καρτέλ. Ίσως είναι καλό που οι πιθανότητες να υλοποιηθεί ένα τέτοιο καρτέλ είναι πολύ μικρές.

Δεν είναι περίεργο που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είπε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως οι δυτικές κυρώσεις είχαν περιορισμένη επίδραση στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου, σημειώνοντας ότι τον Ιούλιο, η ρωσική παραγωγή αργού ήταν μόλις 310.000 bpd κάτω από τα επίπεδα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την παραγωγή του επόμενου έτους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail