Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών στην ΕΕ

Β. Βaruth
Freepen.gr - Η Ευρώπη βιώνει αυτό που φαίνεται να είναι η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων πέντε αιώνων, προειδοποίησε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη νέα ανάλυση που δημοσίευσε το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ.

Η έκθεση του Αυγούστου υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη επίδραση των ακραίων καιρικών συνθηκών στη γεωργία. Σχεδόν η μισή ΕΕ, ή το 47%, παραμένει σε συνθήκες προειδοποίησης λόγω έλλειψης υγρασίας στο έδαφος, ενώ το 17% της ΕΕ βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που έχει ο καιρός στις καλλιέργειες. Μαζί αποτελούν το 64% της ΕΕ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι επιστήμονες προβλέπουν μείωση των αποδόσεων των καλοκαιρινών καλλιεργειών λόγω των ακραίων συνθηκών, με τις επιδόσεις των εκμεταλλεύσεων καλαμποκιού, ηλίανθου και σόγιας να χτυπούν το χειρότερο και να πέφτουν κατά 16%, 15% και 12% αντίστοιχα. Υπάρχει, ωστόσο, και κάτι καλό καθώς οι χειμερινές καλλιέργειες είδαν κάπως καλύτερες αποδόσεις, είπε το Κοινό Κέντρο Ερευνών.

Areas of Concern August 2022
«Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου, η τρέχουσα ξηρασία εξακολουθεί να φαίνεται να είναι η χειρότερη εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια. Τα τελικά στοιχεία στο τέλος της σεζόν θα επιβεβαιώσουν αυτήν την προκαταρκτική αξιολόγηση», ανέφερε η επιτροπή.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία Μαρίγια Γκάμπριελ είπε ότι ο συνδυασμός της έντονης ξηρασίας και των κυμάτων καύσωνα δημιούργησε «άνευ προηγουμένου πίεση» στα επίπεδα του νερού σε ολόκληρη την ΕΕ. 

«Παρατηρούμε αυτήν την στιγμή μια εποχή πυρκαγιών αρκετά πάνω από τον μέσο όρο και σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή των καλλιεργειών» , είπε.

Ο αντίκτυπος υπερβαίνει τον τομέα της γεωργίας, καθώς τα ρηχά ευρωπαϊκά ποτάμια δεν μπορούν να παράγουν τόση υδροηλεκτρική ενέργεια, να παρέχουν τόση ψύξη για βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή να χρησιμεύσουν ως γραμμές μεταφοράς, όπως θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες, πρόσθεσε η δήλωση.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail