Η Τουρκία ζητά προσφορές για την προμήθεια κινητήρων για το μαχητικό αεροσκάφος TF-X

A crowd of people gather around a full-scale model of Turkish Aerospace Industries' TF-X at Paris Air Show on June 17, 2019. (Staff)
Freepen.gr - Η υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας (SSB) προσκαλεί εταιρείες να υποβάλουν προσφορά για την προμήθεια κινητήρων τοπικής παραγωγής για το σχεδιαζόμενο μαχητικό αεροσκάφος TF-X, ανέφερε τη Δευτέρα το Defense News.

Η SSB εξέδωσε αίτημα για προτάσεις τον Ιούνιο και είπε ότι δύο Τούρκοι κατασκευαστές κινητήρων – οι ελεγχόμενες από το κράτος Tusas Engine Industries και TRMotor – ανταποκρίθηκαν, ανέφερε το Defense News. Η Tusas κατέχει εξ ολοκλήρου την TRMotor.

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ο επικεφαλής του πρακτορείου, είπε ότι η TAEC, μια συνεργασία μεταξύ της Rolls-Royce και του τουρκικού ομίλου Kale, θα μπορούσε σύντομα να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, καθιστώντας τον τριμερή. Η Kale κατέχει το 51 τοις εκατό της TAEC.

Ο Ντεμίρ είπε ότι η προσφορά της TAEC πληρούσε όλα τα κριτήρια υποβολής προσφορών εκτός από ένα: δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που ανήκουν στην Τουρκία, ανέφερε το Defense News.

«Σε περίπτωση που δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Rolls-Royce, η Τουρκία θα προχωρήσει με τις εγχώριες δυνατότητές της (για την ανάπτυξη του κινητήρα)», είπε.

Η SSB σχεδιάζει να κατασκευάσει πρωτότυπα του TF-X χρησιμοποιώντας τον αμερικανικό κινητήρα F110 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον κινητήρα, τον οποίο κατασκευάζει η Τουρκία κατόπιν άδειας, σε σειριακή παραγωγή, είπε ο Ντεμίρ.

Η τροφοδοσία του TF-X με τον κινητήρα F110 μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της βιομηχανίας στο Defense News υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Η σειριακή παραγωγή μπορεί να απαιτεί τεράστια ποσά επενδύσεων και χρόνου δοκιμής», είπε ο αξιωματούχος. «Επιπλέον, αυτή η επιλογή θα συνοδεύεται από τα ίδια προβλήματα άδειας εξαγωγής και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που αντιπαθούν οι Τούρκοι με τη λύση της Rolls-Royce».


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail