Ρωσική επίθεση πυραύλων εξαφάνισε δύο εκτοξευτές αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon στην Οδησσό

Freepen.gr - Μια ρωσική πυραυλική επίθεση στην περιφέρεια της Οδησσού εξαφάνισε δύο εκτοξευτές αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon που παραδόθηκαν πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο στον ουκρανικό στρατό, ανακοίνωσε στις 8 Ιουλίου ο αντιστράτηγος Igor Konashenkov, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Όπλα ακριβείας που εκτοξεύτηκαν από τη θάλασσα εξάλειψαν δύο παράκτιους εκτοξευτές πυραύλων Harpoon στην περιοχή του οικισμού Liman στην περιοχή της Οδησσού που παραδόθηκαν από τη Μεγάλη Βρετανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά την καθημερινή του ενημέρωση για τη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Το Harpoon είναι ένας πύραυλος κατά πλοίων εξοπλισμένος με υψόμετρο ραντάρ και σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GPS ή INS. Για τερματική καθοδήγηση, ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με ενεργό ραντάρ. Όταν εκτοξεύεται από την επιφάνεια, ο πύραυλος έχει βεληνεκές από 124 έως 280 χιλιόμετρα ανάλογα με την έκδοση. Ο πύραυλος είναι οπλισμένος με εκρηκτική κεφαλή διείσδυσης 221 kg.



Στα τέλη Μαΐου 2022, η Δανία έστειλε εκτοξευτές και πυραύλους Harpoon στην Ουκρανία και λίγο μετά, η Ολλανδία έστειλε επιπλέον πυραύλους. Αργότερα στα μέσα Ιουνίου 2022, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προμήθευαν στην Ουκρανία εκτοξευτές και πυραύλους Harpoon και ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι εξετάζεται επίσης η προμήθεια της Ουκρανίας με τους πυραύλους.

Στις 17 Ιουνίου, η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι βύθισε το ρυμουλκό Spasatel Vasily Bekh του Ρωσικού Ναυτικού με δύο πυραύλους Harpoon. Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε το Μάιο ότι ο ρωσικός στρατός παρακολουθεί στενά τις παραδόσεις Harpoon και λαμβάνει τα αντίστοιχα μέτρα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail