[ΓΝΩΜΗ] Δυνάμεις της Μέσης Ανατολής ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν το Ιράν

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι ο απόλυτος νικητής των Πολέμων του Κόλπου των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η σιιτική Τεχεράνη έχει αυξήσει την επιρροή της στη Βαγδάτη από την πτώση του σουνιτικού Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.

Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ιρανικό καθεστώς έχει επίσης χτίσει ισχυρές σχέσεις με τον Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του Χαφέζ αλ Άσαντ.

Οι Άσαντ προέρχονται από τους Αλαουίτες, μια μειονοτική εθνοθρησκευτική ομάδα που προέρχεται από το σιιτικό Ισλάμ.

Εφόσον η αμερικανική κυβέρνηση έχει στρέψει την προσοχή της στη βοήθεια της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας και στην αντιμετώπιση της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού, το Ιράν προσπαθεί να καλύψει το κενό ισχύος στην περιοχή.

Η κριτική του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν για πιθανή στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των κουρδικών ένοπλων ομάδων στη Συρία δείχνει πως η Τεχεράνη προσπαθεί να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή.

Η ειρωνεία είναι ότι καθώς ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν αντιτίθεται στην επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη Συρία, η ίδια η κυβέρνηση της Τεχεράνης πραγματοποιεί επιδρομές πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα συνοριακά χωριά της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν του Ιράκ, στοχεύοντας Ιρανούς Κούρδους αντάρτες τα τελευταία χρόνια.

«Κατανοούμε τις ανησυχίες της γειτονικής μας Τουρκίας, αλλά αντιτιθέμεθα σε οποιοδήποτε στρατιωτικό μέτρο στη Συρία», δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Συρίας αλ Άσαντ το Σάββατο.

Το Ιράν έχει το δικό του κουρδικό πρόβλημα, με εκατομμύρια Κούρδους να ζουν στο βορειοδυτικό Ιράν.

Οι Κούρδοι του Ιράν αποκαλούν την περιοχή στο Ιράν στην οποία ζουν «ανατολικό Κουρδιστάν» και οι Κούρδοι αντάρτες πολεμούν ενάντια στην κυβέρνηση της Τεχεράνης για την κουρδική κυριαρχία, καθώς η ιρανική κυβέρνηση τους έχει αρνηθεί τα βασικά δικαιώματά τους για πολλές δεκαετίες.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συχνά αναφέρουν πως οι ιρανικές αρχές στην περιοχή χρησιμοποιούν υπερβολική βία για να καταστείλουν ειρηνικές διαδηλώσεις και να διώξουν Κούρδους ακτιβιστές.

Η οικονομία του Ιράν έχει υποφέρει σημαντικά από τις διεθνείς κυρώσεις και τις απαγορεύσεις εξαγωγής πετρελαίου για πολλά χρόνια.

Η Τεχεράνη προσπαθεί να οικοδομήσει στενές σχέσεις με τον δυτικό κόσμο καθώς και με χώρες της Μέσης Ανατολής για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων Ιρανών.

Από την άλλη πλευρά, το ιρανικό καθεστώς διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα από τότε που η κυβέρνηση της Τεχεράνης δεν εντάχθηκε σε παγκόσμιες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και προσπαθεί να επωφεληθεί στο μέγιστο από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ενθαρρύνει το Ιράν να αποκτήσει ισχύ στη Μέση Ανατολή, καθώς οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δείξει απροθυμία να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές δυνάμεις στρατιωτικά στην Ουκρανία, αλλά μάλλον προμηθεύουν όπλα μόνο στις ουκρανικές δυνάμεις.

Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν έχει επίσης παρακινήσει το Ιράν να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις καθώς οι ΗΠΑ δε θεωρούνται πλέον ως η κυρίαρχη υπερδύναμη στην περιοχή.

Το Ιράν έχει ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με τη Μόσχα, αλλά αυτή η σχέση δεν παράγει κανένα σημαντικό οικονομικό όφελος για την Τεχεράνη αφού το εμπόριο μεταξύ Ιράν και Ρωσίας το 2021 μόλις που ξεπέρασε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια - 4 τοις εκατό των εισαγωγών του Ιράν και 2 τοις εκατό των εξαγωγών του Ιράν στη Ρωσία.

Η Ρωσία προσπαθεί να εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει στενούς δεσμούς με το δυτικό κόσμο και υπόσχεται να υποστηρίξει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015, επίσημα γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), με παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την άλλη πλευρά, το Ιράν δεν ήταν χαρούμενο για την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στη Συρία, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υποστηρίξει το καθεστώς Άσαντ από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011.

Υψηλόβαθμοι Ιρανοί και Σύριοι αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις από τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία για να συζητήσουν ευκαιρίες από την στιγμή που η ρωσική επιρροή θα μειωθεί στη Συρία.

Ο Ali Mamlouk, επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Συρίας, συναντήθηκε με τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi στις 28 Φεβρουαρίου και ο Σύρος Πρόεδρος al-Assad δέχθηκε τον Ιρανό Υφυπουργό Εξωτερικών Ali Asghar Haji στη Δαμασκό την 1η Μαρτίου.

Η Τεχεράνη ελπίζει επίσης να αντικαταστήσει τη Ρωσία στις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς το Ιράν έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία.

Αλλά η Μόσχα μπορεί να μην επιτρέψει στην Τεχεράνη να γίνει σημαντικός προμηθευτής αερίου στον κόσμο.

Φαίνεται ότι το Ιράν αυξάνει την πολιτική του επιρροή στην περιοχή, ειδικά στη Συρία από την στιγμή που η Τουρκία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη που πετούν μεταξύ Ρωσίας και Συρίας. Και φυσικά, αυτό συμβαίνει καθώς οι προτεραιότητες ασφαλείας τόσο της Μόσχας όσο και της Ουάσιγκτον δεν επικεντρώνονται πλέον στη Συρία και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής, τουλάχιστον προς το παρόν.

Η αποχώρηση των μεγάλων δυνάμεων από τη Μέση Ανατολή αφήνει ένα κενό ισχύος για το Ιράν να καλύψει, αλλά ισχυρές χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν ενωθεί ενάντια στον ιρανικό επεκτατισμό.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν ομαλοποίησαν τους δεσμούς με το Ισραήλ στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ το 2020 και οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας έχουν εκφράσει την προθυμία τους να δημιουργήσουν δεσμούς με το Ισραήλ. Το εβραϊκό κράτος βρίσκεται σε πόλεμο με το Ιράν για δεκαετίες.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν έχουν χρησιμοποιήσει το σεχταριστικό χάσμα για να αποκτήσουν πολιτική εξουσία μεταξύ των μουσουλμάνων. Η σιιτική ταυτότητα έχει τις ρίζες της στη θύματα της δολοφονίας του Χουσεΐν, εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ, τον έβδομο αιώνα.

Περίπου το 85 τοις εκατό των 1,6 δισεκατομμυρίων μουσουλμάνων στον κόσμο είναι σουνίτες και ορισμένοι σουνίτες εξτρεμιστές έχουν παρουσιάσει τους Σιίτες ως αιρετικούς και αποστάτες, αλλά πολλοί Σουνίτες και Σιίτες εξακολουθούν να ζουν μαζί ειρηνικά και μοιράζονται τα ίδια τζαμιά για αιώνες.

Η Σαουδική Αραβία, ένα κράτος με πλειοψηφία σουνιτών, φιλοξενεί τις δύο ιερότερες πόλεις του Ισλάμ - τη Μέκκα και τη Μεδίνα - όπου προήλθε το Ισλάμ.

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να προστατεύσει την παραγωγή πετρελαίου και τους ιερούς τόπους της από τις σιιτικές ιρανικές απειλές.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενοχλούνται από την παρουσία των Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στο κατώφλι τους στην Υεμένη.

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης επιτέθηκαν σε τουλάχιστον έξι τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Σαουδική Αραβία το Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που διευθύνονται από τον κρατικό πετρελαϊκό γίγαντα Saudi Aramco.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, φέρεται να είπε στο Bloomberg: «Οι Χούθι εξαπολύουν αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τη δυνατότητα του Ιράν, το οποίο τους προμηθεύει με πυραύλους και εξαρτήματα UAV, εκπαίδευση και τεχνογνωσία».

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν να νικήσουν τους Χούτι από το 2015 αφότου κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά, αλλά η στρατιωτική εκστρατεία απέτυχε να εξαλείψει τους Χούτι και έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Η επίσκεψη του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Τουρκία και οι επιχειρηματικές συμφωνίες του με αυτές τις χώρες μπορούν να θεωρηθούν ως κίνηση απομόνωσης του Ιράν στην περιοχή.

Η Αίγυπτος και η Τουρκία φιλοξενούν σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Μέσης Ανατολής και είναι γνωστά ως μεγάλα σουνιτικά κράτη με τους ισχυρούς στρατούς τους.

Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχτισε ισχυρούς δεσμούς με το Ιράν, αλλά ο Ερντογάν έχει δώσει προτεραιότητα στη βελτίωση των επιχειρηματικών δεσμών με τη Σαουδική Αραβία, καθώς η Τουρκία βιώνει μια σοβαρή οικονομική κρίση.

Ο Ερντογάν υποδέχθηκε από τον διάδοχο Σαλμάν στο βασιλικό παλάτι στη Τζέντα στις 28 Απριλίου και συναντήθηκε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, κατά την επίσκεψή του παρά τη σκληρή κριτική του στους σαουδάραβες ηγεμόνες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. στο Γενικό Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Φαίνεται ότι το Ιράν, η χώρα που υποστήριξε περισσότερο τον αλ Άσαντ από τότε που ξέσπασε ο συριακός εμφύλιος πόλεμος το 2011, δε θα αποκτήσει μεγάλο έλεγχο στη Συρία ή αλλού στην τρέχουσα κατάσταση με την εστίαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αν και η Ρωσία διατηρεί στενούς δεσμούς με το ιρανικό καθεστώς και η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί μέσω διπλωματικών διαύλων να πείσει το Ιράν να συμμορφωθεί πλήρως με την πυρηνική συμφωνία του 2015 που καλεί την Τεχεράνη να περιορίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της, μια πιθανή οδό για πυρηνικά όπλα, το Ιράν ουσιαστικά συνέχισε να απομονώνεται προχωρώντας στη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου και ακολουθώντας μια επεκτατική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Τα μεγάλα κράτη της Μέσης Ανατολής απαντούν στις στρατιωτικές επιθέσεις του Ιράν. Οι δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ στοχεύουν επί του παρόντος δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη και το Ισραήλ φέρεται να έχει πραγματοποιήσει επτά αεροπορικές επιδρομές μέχρι στιγμής φέτος στη Συρία, με το τελευταίο χτύπημα τη Δευτέρα να σκοτώνει τέσσερις ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματικών της Φρουράς της Επανάστασης του Ιράν.

Ενώ το σιιτικό καθεστώς του Ιράν πολεμά ενάντια σε μεγάλα κράτη της Μέσης Ανατολής, ο Ερντογάν της Τουρκίας βελτιώνει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail