Η Δύση ανησυχεί καθώς οι BRICS προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις που ακυρώνουν τις κυρώσεις

Μια μετρήσιμη μονάδα πραγματικής γεωπολιτικής ισχύος αξιολογείται μέσω οικονομίας, χρηματοπιστωτικών, στρατιωτικών, τεχνολογικών και άλλων παραμέτρων. Το να μπορείς να ασκείς περισσότερη δύναμη από άλλους ήταν πάντα η κινητήρια δύναμη πίσω από όλες τις αλλαγές στην ανθρώπινη ιστορία. Οι πόροι είναι απαραίτητοι για μια (υπερ)δύναμη για να μπορεί να απεικονίσει το σύστημά της ως ανώτερο (και να το επιβάλει αλλού). Όποιος αποκτά το μεγαλύτερο ποσό πόρων σχεδόν πάντα ανέρχεται στην κορυφή. Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα ανακατανεμηθούν στη συνέχεια αυτοί οι πόροι, οι ηγετικές δυνάμεις μπορούν να θεωρηθούν ωφέλιμες ή κακοήθεις για τον κόσμο. Φυσικά, υπάρχουν πολλές γκρίζες περιοχές ενδιάμεσα.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - http://infobrics.org/post/36206/ / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πλανήτης μας έχει περάσει από πολλά παγκόσμια και περιφερειακά στάδια, τα οποία οι σύγχρονοι ιστορικοί ταξινομούν χρησιμοποιώντας το πρόθεμα "Pax" για να περιγράψουν στιγμές κατά τις οποίες ορισμένες δυνάμεις κυριαρχούν(σαν) σε περιοχές ή ακόμα και στον κόσμο. Έτσι, στην ιστοριογραφία, χρησιμοποιούμε τακτικά ορολογία όπως "Pax Romana" (αρχαία ρωμαϊκή κυριαρχία), "Pax Mongolica" (Μογγόλος), "Pax Hispanica" (ισπανικά), "Pax Britannica" (Βρετανική) κ.λπ. Ο ίδιος ο όρος σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να είναι μάλλον συγκεχυμένος μερικές φορές, καθώς κυριολεκτικά σημαίνει «ειρήνη» στα λατινικά. Αυτό συνήθως δεν περιλαμβάνει την πραγματική ειρήνη, καθώς οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες αυτοκρατορίες συμμετείχαν σε πολιτικές που συχνά οδηγούσαν στο θάνατο, την καταστροφή και τη γενοκτονία των αυτόχθονων κοινωνιών που στόχευαν για κατάκτηση. Επιπλέον, η δύναμη των αυτοκρατορικών οντοτήτων συνήθως δεν εκτεινόταν πέρα από την άμεση περιοχή τους, καθιστώντας δυνατή τη συνύπαρξή τους, με ελάχιστη έως καθόλου αλληλεπίδραση (δηλαδή η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και η Αρχαία Κίνα).

Ωστόσο, με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις των δύο τελευταίων αιώνων, οι αυτοκρατορίες έχουν γίνει πιο ισχυρές, αναζητώντας κυριαρχία πέρα ​​από τα περιφερειακά σύνορα, ανοίγοντας το δρόμο για την άνοδο πραγματικών παγκόσμιων (υπερ)δυνάμεων. Η Βρετανική Αυτοκρατορία θεωρείται συχνά η πρώτη παγκόσμια αυτοκρατορία, καθώς μπόρεσε να ελέγξει μεγάλο μέρος του κόσμου μέσω της ναυτικής της δύναμης. Αν και το "Pax Britannica" ουσιαστικά κατέρρευσε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί πιστεύουν πως επέζησε με τη μορφή του "Pax Americana", της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ. Αν και η πολεμική θαλασσοκρατία στην Ουάσιγκτον απορρίπτει τον όρο, επιδιώκοντας να αποστασιοποιηθεί από τις αρνητικές συνδηλώσεις της εξαιρετικά επιζήμιας δυτικής αποικιοκρατίας, είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγουμε από αυτήν την αναλογία, ανεξάρτητα από το πόσα στρώματα φαινομενικής «ανεξαρτησίας» δίνει η Αμερική στους πολυάριθμους δορυφόρους της.

Τα «οφέλη» της «Pax Americana» γίνονται αισθητά σε όλο τον κόσμο σε καθημερινή βάση, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εισβάλει και διαλύσει δεκάδες κυρίαρχες χώρες, αφήνοντας τον θάνατο, την καταστροφή και το χάος στο πέρασμά τους. Για να αμυνθούν, πολλές χώρες κατέφυγαν στην οικοδόμηση ισχυρών στρατευμάτων, συχνά σε βάρος της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Άλλες απαρνήθηκαν την κυριαρχία τους, εν όλω ή εν μέρει, για να αποκτήσουν καλύτερη θέση εντός της «Pax Americana» ή ακόμα και να πάρουν «το κομμάτι τους στην τούρτα».



Έτσι διαφέρει το «Pax Americana» από τα άλλα στάδια της αυτοκρατορικής κυριαρχίας. Οι υπό κατοχή οντότητες συνήθως δεν ανήκουν στις ΗΠΑ νομικά, αλλά είναι ξεκάθαρο ποιος είναι υπεύθυνος. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί αυτές οι επίσημα «ανεξάρτητες» χώρες χρησιμοποιούν συχνά εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές που όχι μόνο δεν είναι προς το συμφέρον τους, αλλά αντιτίθενται ενεργά, προκαλώντας μακροπρόθεσμη ζημιά. Η αυτοκρατορική μητρόπολη αδιαφορεί για το τι θα γίνει με τους υποτελείς της, αρκεί να έχει κέρδη.

Με αυτό το ληστρικό σύστημα πίσω από τα περισσότερα παγκόσμια προβλήματα, προέκυψε η ανάγκη για ένα δικαιότερο και πιο σταθερό παγκόσμιο σύστημα. Αντί να έχει «έναν κύριο να τους κυβερνά όλους», αυτό το νέο σύστημα επιτρέπει την ύπαρξη πολλαπλών πόλων ισχύος που μπορούν να διατηρήσουν τα αντίστοιχα συστήματα αξιών και το όραμά τους για μελλοντική ανάπτυξη. Αυτό σίγουρα δεν αποκλείει τη συνεργασία στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά προστατεύει την πραγματική ποικιλομορφία του πλανήτη μας - την ποικιλομορφία των πολιτισμών, των ιδεών και των λαών που συνυπάρχουν ειρηνικά.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ονομάζεται πολυπολικότητα, πρακτικά ενσωματωμένη με τη μορφή BRICS+. Περιλαμβάνοντας τη συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, μαζί με την πραγματική, μετρήσιμη οικονομική ισχύ, οι BRICS δεν είναι απλώς αντίπαλος της πολιτικής Δύσης. Το πιο ανησυχητικό για τον ιμπεριαλιστικό πόλο εξουσίας, προσφέρει σαφείς εναλλακτικές (οικονομικές, χρηματοοικονομικές, τεχνολογικές, ασφάλεια κ.λπ.), καθώς και ένα επίπεδο στρατηγικής ανεξαρτησίας που η πολιτική Δύση δε θα δεχόταν ποτέ.

Από αυτήν την άποψη, η στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας ή η οικονομική ισχύς της Κίνας δεν είναι οι μόνες υπαρξιακές απειλές για την πολιτική Δύση. Η αληθινή απειλή είναι ακριβώς η εναλλακτική που μπορούν να προσφέρουν, θωρακισμένες από τη δύναμή τους, διασφαλίζοντας την κυριαρχία και την ανεξαρτησία, δύο από τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις για τη λεγόμενη «παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες». Τα ταξίδια Πούτιν και Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή δείχνουν ξεκάθαρα ποιο σύστημα είναι προτιμότερο από τον κόσμο. Καθώς ο Μπάιντεν απέτυχε να επιτύχει τίποτα στη Σαουδική Αραβία, ο Πούτιν υπέγραψε μια τεράστια συμφωνία 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το φυσικό αέριο με το Ιράν , εκτός από άλλες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποδολαριοποίησης του εμπορίου Ρωσίας-Ιράν.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ απειλούν ανοιχτά το Ιράν με έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η δικαιολογία είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά ο πραγματικός λόγος είναι ακριβώς η εναλλακτική λύση BRICS+ που θα ακύρωνε τις κυρώσεις. Για να χειροτερέψουν τα πράγματα για τις ιμπεριαλιστικές θαλασσοκρατίες, αυτή η εναλλακτική εξαπλώνεται αστραπιαία σε χώρες των οποίων η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη έχει παρεμποδιστεί από την πολιτική Δύση. Μόλις συμβεί αυτό, ο πολυπολικός κόσμος θα αναιρέσει κάθε πιθανότητα επιθετικότητας εναντίον αυτών των χωρών, στερώντας την πολιτική Δύση από το σύστημά της που βασίζεται στη λεηλασία.

Ενώ χώρες όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, το Ιράν κ.λπ. προσφέρουν βασικά αγαθά και φυσικούς πόρους, η Κίνα και η Ινδία προσφέρουν βιομηχανικά προϊόντα που κάνουν τον κόσμο μας να λειτουργεί. Σε πλήρη αντίθεση με αυτό βρίσκεται η πολιτική Δύση, με τους αδιάκοπους πολέμους, τα πραξικοπήματα και την αστάθεια της σε παγκόσμιο επίπεδο, όλα για να στηρίξουν αυτό που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όρισε ως «οικονομία των φανταστικών οντοτήτων». Αυτό είναι σίγουρα αλήθεια, καθώς η πολιτική Δύση παράγει πολύ λίγα από την άποψη της πραγματικής αξίας για τον κόσμο. Το αντίθετο, συνεχίζει να τυπώνει τα νομίσματά της και να χρησιμοποιεί αυτό το ουσιαστικά άχρηστο χαρτί για να αποκτήσει πραγματικά εμπορεύματα που άλλοι πρέπει να εξάγουν ή/και να κατασκευάσουν. Και κάθε προσπάθεια να σπάσουν οι αλυσίδες μπορεί να κοστίσει ολόκληρες χώρες την κυριαρχία ή ακόμα και την ύπαρξή τους. Ακριβώς το BRICS+ εξουδετερώνει αυτό το σύστημα την στιγμή που μιλάμε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail