Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ: Η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη χώρα

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ, που συνήλθε επειγόντως μετά τη σφαγή που έκανε το τουρκικό κράτος στο χωριό Περέξ του Ζάκχο, εξέδωσε ανακοίνωση που περιέχει νέες αποφάσεις για την Τουρκία.

Η δήλωση καταδίκασε έντονα την επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 8 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 23.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνεδρίαση είναι οι εξής:

-Το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε εντολή στο Υπουργείο Εξωτερικών να ετοιμάσει φάκελο για τις επιθέσεις της Τουρκίας κατά της κυριαρχίας και της ασφάλειας του Ιράκ. Ζητήθηκε επίσης να σταλεί επειγόντως ο φάκελος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

-Το ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών θα καλέσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Ιράκ για να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις κυρώσεις.

-Αποφασίστηκε να κληθεί ο πρέσβης του Ιράκ στην Τουρκία για να αξιολογήσει την κατάσταση και να μην σταλεί νέος πρέσβης.

-Ο διοικητής των κοινών επιχειρήσεων θα αναλάβει να παρουσιάσει έκθεση για την κατάσταση στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας.

-Ζητήθηκε να γίνει απαραίτητη έρευνα για την κατάσταση και την αποζημίωση των θυμάτων και των οικογενειών των μαρτύρων.

-Ζητήθηκε συντονισμός με την περιφερειακή κυβέρνηση για να αποτραπούν περαιτέρω παραβιάσεις και να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα.

-Ζητήθηκε από την Τουρκία να ζητήσει επίσημη συγγνώμη και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το έδαφος του Ιράκ.

-Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι το ιρακινό έδαφος δεν πρέπει να αποτελεί περιοχή επίθεσης από καμία χώρα, και αρνείται επίσης κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιασδήποτε ένοπλης ομάδας στο ιρακινό έδαφος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail