Αλεξάντερ Λουκασένκο: Η πείνα έρχεται

Freepen.gr - Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έθεσε το θέμα της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης σε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργικού Συμβουλίου και των κυβερνητών.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, «εκφοβίζουν όλο τον κόσμο με την επικείμενη πείνα κάθε μέρα». Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πιστεύει πως «η κατάσταση κλιμακώνεται, όπως με την πανδημία». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ήταν πολύ δύσπιστος σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της μόλυνσης από τον κορωνοϊό μετά την έναρξη της πανδημίας.

Όσο για την εξελισσόμενη κατάσταση επισιτιστικής κρίσης, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, εκτιμά.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας πιστεύει ότι «θα έρθει η πείνα». Δεν είναι μόνο επειδή ουκρανικά σιτηρά δεν εξήχθησαν ή η Ρωσία βρίσκεται υπό κυρώσεις, είπε. Το ψωμί δεν είναι το μόνο πράγμα που θα εξαφανιστεί, πρόσθεσε.

Ο Λουκασένκο επεσήμανε πως ο ΟΗΕ απέτυχε να αποτρέψει την «αναπόφευκτη κρίση».

"Πενήντα χώρες του κόσμου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτό το φαγητό, και τα πράγματα θα γίνουν μόνο χειρότερα!" είπε.

Ο Λουκασένκο πιστεύει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στον τρελό σφόνδυλο των κυρώσεων. Οι κυρώσεις θα προκαλέσουν αύξηση των τιμών των τροφίμων, επειδή οι αυξανόμενες τιμές των σιτηρών θα οδηγήσουν σε άμεση αύξηση των τιμών σε άλλα είδη τροφίμων και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Οι τιμές έχουν ήδη σπάσει τα ρεκόρ όλων των εποχών. Για παράδειγμα, το σιτάρι έχει αυξηθεί σε τιμή περισσότερο από 60 τοις εκατό τους τελευταίους έξι μήνες, είπε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

«Όπως αποδεικνύεται, δεν μπορείτε να απλώσετε δολάρια στο ψωμί», είπε ο Λουκασένκο. Η άνοδος των τιμών του σιταριού το 2008 έληξε με την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης, υπενθύμισε. Το σιτηρό έχει γίνει θέμα μεγάλης πολιτικής και, μάλιστα, όπλο.

«Γι' αυτό σας λέω: εάν η οικονομία λειτουργεί, εάν οι άνθρωποι έχουν κάτι να φάνε, αν έχουν ρούχα να φορέσουν, θα είναι εγγύηση πως θα επιβιώσουμε. Εάν η κυβέρνηση δεν αποτύχει σε άλλους τομείς της οικονομίας στο πλαίσιο των κυρώσεων, τότε δε φοβόμαστε καθόλου τις κυρώσεις», τόνισε ο Λουκασένκο.

Τον Ιούνιο, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ngozi Okonjo-Iweala προειδοποίησε ότι οι φτωχές χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καταστροφικές κρίσεις λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων.

Οι δυτικοί ηγέτες παραδοσιακά κατηγορούν για το πρόβλημα στη Ρωσία. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε, για παράδειγμα, ότι η Ρωσία και ο πρόεδρός της ευθύνονται για όλες τις απειλές που όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σύντομα.

* Πληροφορίες pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail