Η Ρωσία πολεμά τον ουκρανικό στρατό. Ο ουκρανικός στρατός πολεμά τον Ζελένσκι

Freepen.gr - Ενώ οι γραμμές του μετώπου στην Ανατολική Ουκρανία καίγονται, μια άλλη μάχη κερδίζει δυναμική στην πρωτεύουσα. Το καθεστώς του Κιέβου φαίνεται να αντιμετωπίζει άλλη μια κρίση μεταξύ της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Οι κοινές δυνάμεις των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ και της Ρωσίας διεκδικούν νέες νίκες στο Ντονμπάς. Αφού η μητροπολιτική περιοχή Severodonetsk-Lisichansk τέθηκε υπό τον έλεγχο της LPR, οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Ρωσίας πέτυχαν σημαντικές επιτυχίες στην προέλασή τους προς τα δυτικά. Στην κατεύθυνση του Seversk, η πόλη Verhnekamenka έγινε το προπύργιο των ρωσικών μονάδων που θα επιτεθούν στο Seversk από τα ανατολικά.

Το πρωί της 6ης Ιουλίου, οι δυνάμεις που προωθήθηκαν ευθυγραμμίστηκαν στο μέτωπο και διεκδίκησαν τον έλεγχο του χωριού Spornoe που βρίσκεται νότια της Verhnekamenka. Αυτήν την στιγμή η επιχείρηση εκκαθάρισης συνεχίζεται. Υποχωρούσες ουκρανικές μονάδες βομβαρδίζουν το χωριό με πυροβολικό. Η ρωσική προέλαση αναγνωρίστηκε στην απογευματινή σύνοψη από το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, το οποίο ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «είχαν μερική επιτυχία στην περιοχή του χωριού». Αυτό το κέρδος επιτρέπει στους Ρώσους να επιτεθούν στη Zvanovka και να αποκλείσουν το Seversk από τη νότια κατεύθυνση.

Ρωσικές μονάδες προσεγγίζουν επίσης το Seversk από βορειοανατολική κατεύθυνση. Η επίθεση αναπτύσσεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Seversky Donets προς την κατεύθυνση των Grigorovka και Serebryanka.

Στις υπόλοιπες περιοχές συνεχίζονται σφοδρές μάχες για τον έλεγχο διάφορων θέσεων.

Υποφέροντας μεγάλες απώλειες στην πρώτη γραμμή, το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να σταματήσει την εκροή αμάχων που μπορούν να στρατολογηθούν. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποφασίσει για τα απαραίτητα μέτρα.

Νωρίτερα, το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο κήρυξε νομοθετική απαγόρευση εξόδου από τον τόπο διαμονής τους για άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου κατά την περίοδο του στρατιωτικού νόμου.

Στις 5 Ιουλίου, κατατέθηκε νομοσχέδιο στη Βερχόβνα Ράντα που διευκρινίζει τη διαδικασία αποχώρησης των στρατευσίμων και των εφέδρων από τον τόπο διαμονής τους εντός της Ουκρανίας.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος Ζελένσκι προσπάθησε να υποστηρίξει την κατεστραμμένη φήμη του εν μέσω του αντιδημοφιλούς κανονισμού. Στις 6 Ιουλίου, ο Πρόεδρος ζήτησε δημόσια από το Γενικό Επιτελείο να μη λάβει τέτοιες αποφάσεις χωρίς αυτόν.

«Έδωσα εντολή στον Υπουργό Άμυνας, στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και στον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να μου αναφέρουν αύριο όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την απόφαση για τη διαδικασία. Ζητώ από το Γενικό Επιτελείο να μην λάβει τέτοιες αποφάσεις χωρίς εμένα στο μέλλον», είπε ο Ζελένσκι.

Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι ταπεινωτικοί για τους Ουκρανούς γενικούς διοικητές.

Διαφωνίες μεταξύ του γραφείου του Βλαντιμίρ Ζελένσκι και της διοίκησης του ουκρανικού στρατού σχετικά με τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων έχουν ήδη αναφερθεί τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, ο στρατός φέρεται να πίστευε ότι ήταν απαραίτητο να υποχωρήσει σε πολλά μέτωπα, ενώ το γραφείο του προέδρου επέμεινε πως δεν ήταν δυνατή η υποχώρηση. Ως αποτέλεσμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υπέστησαν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό στην πρώτη γραμμή.

* πληροφορίες southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail