Τα ΗΑΕ παίρνουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ μέσα από τα χέρια Κατάρ και Τουρκίας

Freepen.gr - Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επρόκειτο να υπογράψουν συμφωνία με τους Ταλιμπάν για τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, ξεπερνώντας μια κοινή προσφορά από την Τουρκία και το Κατάρ, ανέφερε την Πέμπτη το Reuters επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Οι Ταλιμπάν είχαν ζητήσει από την Τουρκία και το Κατάρ να λειτουργήσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, τον κύριο αεροπορικό σύνδεσμο της χώρας με τον έξω κόσμο. Η συμφωνία με τα ΗΑΕ επρόκειτο να συμπεριλάβει και άλλα αεροδρόμια της χώρας, ανέφερε το Reuters.

Υπήρχε μια πιθανότητα κοινής συμφωνίας ΗΑΕ-Τουρκίας-Κατάρ, αλλά οι Ταλιμπάν ήταν έτοιμοι να παραδώσουν όλες τις επιχειρήσεις στα ΗΑΕ, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Η συμφωνία θα δώσει στο Άμπου Ντάμπι μια νίκη στη διπλωματική του διαμάχη με το Κατάρ για επιρροή στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή. Θα βοηθήσει επίσης να τερματιστεί η διεθνής απομόνωση των Ταλιμπάν, καθώς επιδιώκουν να κυβερνήσουν ένα όλο και πιο φτωχό Αφγανιστάν που υποφέρει από ξηρασία, οικονομική κρίση και πείνα.

Αφγανοί θα απασχολούνται στα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων ασφαλείας, ανέφερε το Reuters. Οι Ταλιμπάν είχαν αντιταχθεί σθεναρά στην παρουσία ξένων δυνάμεων στις εγκαταστάσεις. Ένας ανάδοχος που συνδέεται με το κράτος των Εμιράτων θα παρέχει επίσης ορισμένες υπηρεσίες ασφαλείας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Οι Ταλιμπάν ανέθεσαν τη σύμβαση υπηρεσιών εδάφους στην GAAC που συνδέεται με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά την επίσκεψή τους στο Άμπου Ντάμπι τον Μάιο. Οι διαπραγματεύσεις του Κατάρ και της Τουρκίας με την αφγανική κυβέρνηση κατέρρευσαν την ίδια ώρα, ανέφερε το Reuters.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail