Η τελευταία πράξη της Νορβηγίας μπορεί να αναγκάσει τη Ρωσία να αναθεωρήσει την κυριαρχία του Σβάλμπαρντ

Μετά τη Λιθουανία, η Νορβηγία εντάχθηκε επίσης στην αντιρωσική φρενίτιδα και κήρυξε αποκλεισμό στη ρωσική πόλη Μπάρεντσμπουργκ. Ωστόσο, η Νορβηγία δεν έχει λάβει υπόψη το γεγονός ότι το Σβάλμπαρντ δεν είναι η αρχική της επικράτεια.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Σβάλμπαρντ παραχωρήθηκε στη Νορβηγία βάσει της συνθήκης του 1920

Αρχικά, το νησί Σβάλμπαρντ δεν ανήκε σε κανένα κράτος μέχρι το 1920. Στις 9 Φεβρουαρίου 1920 υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη του Σβάλμπαρντ. Σύμφωνα με το έγγραφο, η κυριαρχία της Νορβηγίας εδραιώθηκε στο αρχιπέλαγος.

Ταυτόχρονα, παραχωρήθηκαν στα μέρη της συνθήκης (50 χώρες) ίσα δικαιώματα για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των χωρικών υδάτων της. Η χρήση του αρχιπελάγους για στρατιωτικούς σκοπούς απαγορεύτηκε.

Υπάρχουν δύο οικισμοί στο Svalbard: το Longyearbyen της Νορβηγίας και το Barentsburg της Ρωσίας. Η Νορβηγία και η Ρωσία εξορύσσουν άνθρακα εκεί. Υπάρχουν επίσης αρκετοί ερευνητικοί σταθμοί στο Σβάλμπαρντ, συμπεριλαμβανομένου ενός κινεζικού.

Τα κανάλια ανεφοδιασμού προς το Barentsburg περνούν από το νορβηγικό λιμάνι Tromsø.
Η Νορβηγία προσποιείται ότι διατηρεί από μόνη της τις προμήθειες για το Barentsburg.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Νορβηγία απέκλεισε έως και 20 τόνους ρωσικών αγαθών στον συνοριακό σταθμό Storskog. Τα μπλοκαρισμένα εμπορεύματα φέρεται να εμπίπτουν στις κυρώσεις, ανέφερε το E24.

Η Νορβηγία διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε τίποτα κακό με το γεγονός ότι το φορτίο από τη Ρωσία δεν θα έφτανε στη ρωσική κοινότητα στο Σβάλμπαρντ, καθώς η νορβηγική πλευρά εξασφάλιζε τις προμήθειες της.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κανείς δεν θα ζημιωθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, εφόσον η Νορβηγία έχει τον πλήρη και απόλυτο έλεγχο του αρχιπελάγους», δήλωσε στο NRK ο κυβερνήτης του Σβάλμπαρντ, Λαρς Φάουζ.

«Όσο» είναι η λέξη κλειδί εδώ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Anniken Huitfeldt επιβεβαίωσε στα τέλη Απριλίου πως η Νορβηγία θα κάνει εξαίρεση στις κυρώσεις για τη μεταφορά εμπορευμάτων που προορίζονται για το Barentsburg.

"Κάνουμε μία εξαίρεση, και αυτή είναι για το Σβάλμπαρντ, επειδή έχουμε τη Συνθήκη του Σβάλμπαρντ εκεί. Όσοι την υπέγραψαν θα τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης", είπε στο NRK.

Δεν είναι πολύ σαφές τι έχει αλλάξει για τη Νορβηγία τον Ιούνιο.

Η Ρωσία απαιτεί από τη Νορβηγία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Η εταιρεία Arktikugol (Arctic Coal) και η ρωσική πρεσβεία στη Νορβηγία έστειλαν επιστολή στο νορβηγικό Υπουργείο Εξωτερικών εξηγώντας ότι η διακοπή της ρωσικής αλυσίδας εφοδιασμού προς το Barentsburg θα έθετε σε κίνδυνο την ετοιμότητά του για τη χειμερινή περίοδο.

Την Τετάρτη, η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Νορβηγίας στη Μόσχα, Solveig Rossebo, κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου έλαβε ένα σημείωμα διαμαρτυρίας, ανέφερε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου.

Η Ρωσία απαιτεί από τη νορβηγική πλευρά να λύσει το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό. Το υπουργείο Εξωτερικών είπε στην Solveig Rossebo ότι εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας θα οδηγούσαν αναπόφευκτα σε κατάλληλα μέτρα αντιποίνων.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στο Σβάλμπαρντ Σεργκέι Γκουστσίν δήλωσε στο RIA Novosti ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Φυσικά, δεν θέλω να κάνω εικασίες για πιθανά αντίποινα από την πλευρά μας, αλλά θέλω να πω ότι θα δώσουμε επαρκή απάντηση σε τυχόν παραβιάσεις της Συνθήκης του Σβάλμπαρντ», είπε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Konstantin Kosachev, η Νορβηγία παραβίασε μία από τις διατάξεις της συνθήκης, σύμφωνα με την οποία η εισαγωγή, η εξαγωγή ή η διαμετακόμιση αγαθών δεν υπόκεινται σε τέλη ή περιορισμούς.

Φαίνεται πως οι Νορβηγοί έχουν στηρίξει από τις Βρυξέλλες (η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά έχει ενταχθεί στις κυρώσεις) ή την Ουάσιγκτον. Το Όσλο μπορεί επίσης να θέλει να ακολουθήσει τη ροή και να προκαλέσει στη Μόσχα ένα άλλο πρόβλημα.

Ωστόσο, το Σβάλμπαρντ δεν είναι γηγενής νορβηγική επικράτεια. Το νησί ήταν πάντα κατοικημένο από Ρώσους. Ως εκ τούτου, η Ρωσία μπορεί να αποχωρήσει από τη συνθήκη του 1920 με σκοπό να διεκδικήσει την κυριαρχία στο νησί.

Ο Anatoly Kapustin, Πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Διεθνούς Δικαίου, δήλωσε στην Pravda.Ru ότι οι κυρώσεις δεν ισχύουν για φάρμακα και τρόφιμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία του Σβάλμπαρντ προβλέπει το δικαίωμα εισδοχής ρωσικών πλοίων απευθείας στο νησί. Επομένως, εάν δε συμφωνήσουν στην άρση του αποκλεισμού, θα πρέπει κανείς να αλλάξει τη διαδρομή παράδοσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail