Κινέζος ειδικός: Ο περιορισμός των τιμών του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγήσει σε αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού

jplenio / pixabay
Freepen.gr - Ο περιορισμός της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που συζητείται από τη Δύση θα διαταράξει περαιτέρω την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας και θα προκαλέσει ακραία αστάθεια στις τιμές τους, η οποία θα οδηγήσει σε υψηλότερο παγκόσμιο πληθωρισμό και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, σημειώνει ο Shibao Lin Boqiang της China Energy Policy Research.Ινστιτούτο σε άρθρο για το Huanqiu.

Όπως σημειώνει ο ειδικός, στόχος της Δύσης είναι να προσπαθήσει να χτυπήσει τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας με το χαμηλότερο κόστος για τον εαυτό της. «Ωστόσο, η επίδραση των ανώτατων ορίων τιμών μπορεί να μην είναι τόσο θετική όσο αναμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο Boqiang.

Κατά τη γνώμη του, "είναι πιθανό" ότι ως απάντηση η Μόσχα θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου. Έτσι, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co, η Ρωσία μπορεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά πέντε εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα χωρίς σοβαρή ζημιά στην οικονομία της. Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια πιθανή αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αλλά η κλιμάκωση του ενεργειακού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματικές αλλαγές στη δομή του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού», προειδοποιεί ο ειδικός.

Επιπλέον, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου σε μια τέτοια κατάσταση αναπόφευκτα θα επιδεινώσει τη θέση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία βρίσκεται ήδη υπό πίεση από τον τεράστιο πληθωρισμό. "Αυτό το ανώτατο όριο τιμών θα διαταράξει περαιτέρω την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας και θα προκαλέσει ακραία αστάθεια στις περαιτέρω τιμές της ενέργειας, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε υψηλότερο παγκόσμιο πληθωρισμό και βραδύτερη οικονομική ανάκαμψη", δήλωσε ο Boqiang.

Ταυτόχρονα, θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη να βρει εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό πετρέλαιο βραχυπρόθεσμα, συνεχίζει. Εάν η Μόσχα, η οποία ήδη αναζητά ενεργά νέους αγοραστές, μπορεί να ανοίξει νέες αγορές για το πετρέλαιο σε μια κρίση, η ΕΕ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σχετικά με την ιδέα της διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία, καταλήγει ο ειδικός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail