Η κατανάλωση κρέατος στην Τουρκία μειώθηκε 50% σε πέντε χρόνια

vika-imperia550 / pixabay
Με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία, μια τετραμελής οικογένεια μείωσε την ετήσια κατανάλωση κόκκινου κρέατος στα 28 κιλά, από τα 56 κιλά του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Βιομηχανίας και Παραγωγών Κόκκινου Κρέατος (ETBİR).

Η μέση τιμή ανά κιλό για το κόκκινο κρέας αυξήθηκε στις 111,53 λίρες (6,46 δολ.) από 40,73 λίρες το 2017, ενώ ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στις 5.500 λίρες (318 δολάρια) από 1.404 λίρες (390 δολ. τότε), σύμφωνα με την εφημερίδα SözcüTıstics (StazcüTıstics) της Τουρκίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ μπορεί να υπερδιπλασιαστούν από αυτές που παρέχει η TÜİK.

Η μεγάλη πτώση στην κατανάλωση κρέατος σημειώθηκε όταν η πανδημία COVID-19 επικράτησε για πρώτη φορά στη χώρα, δήλωσε στη Sözcü ο πρόεδρος του ETBİR Ahmet Yücesan. Η πρώτη πτώση οφείλεται στην περιορισμένη πρόσβαση στα καταστήματα ως επί το πλείστον, σύμφωνα με το προβάδισμα του κλάδου.

«Αλλά στη συνέχεια η αύξηση των τιμών και η μείωση της αγοραστικής δύναμης άρχισαν να επηρεάζουν την κατανάλωση. Στα δύο χρόνια από τότε, δεν έχει επανέλθει», είπε ο Yücesan.

Η ζήτηση έχει μειωθεί κατά 35 τοις εκατό το πρώτο εξάμηνο του 2022, είπε, ενώ το κόστος παραγωγής αυξήθηκε περισσότερο από 150 τοις εκατό, οδηγώντας σε άνοδο 110 τοις εκατό στις τιμές των προϊόντων.

Η ισλαμική γιορτή της θυσίας Eid al Adha τηρείται αυτό το Σαββατοκύριακο, μειώνοντας περαιτέρω τη ζήτηση για κρέας καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας συμμετέχει στις γιορτές και έτσι έχει υψηλότερα αποθέματα κρέατος από τον υπόλοιπο χρόνο.

Η συνεχιζόμενη πτώση της ζήτησης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να προχωρήσουν την άνοδο του κόστους στις τιμές καταναλωτή αργότερα, τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση του κόστους παραγωγής γαλακτοκομικών οδήγησε τους κατασκευαστές να στέλνουν αγελάδες γαλακτοπαραγωγής για σφαγή. Ο Yücesan είπε πως ο μειωμένος αριθμός αγελάδων γαλακτοπαραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών το δεύτερο εξάμηνο του 2022. «Ο κτηνοτρόφος πρέπει να αποζημιωθεί», είπε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail