Η απόφαση να μη γίνει η Eurovision της επόμενης χρονιάς στην Ουκρανία είναι πολιτικά σημαντική

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης μόλις ανακοίνωσε ότι η Eurovision του επόμενου έτους δε θα διεξαχθεί στην Ουκρανία, καθώς δεν μπορούν να παρασχεθούν οι απαιτούμενες εγγυήσεις ασφάλειας και λειτουργίας. Αυτό είναι πολιτικά σημαντικό, καθώς προσθέτει αξιοπιστία στην τελευταία έκθεση της Washington Post που επικαλείται ανώνυμες αμερικανικές πηγές που προβλέπουν ότι η ουκρανική σύγκρουση θα παραταθεί και επομένως δε θα επιλυθεί σύντομα. Αυτό ρίχνει επίσης κρύο νερό στις ελπίδες πως οι «Μεγάλοι Τρεις» της ΕΕ – ο Γάλλος, Γερμανός και Ιταλός ηγέτης – που ταξίδεψαν πρόσφατα στο Κίεβο θα πετύχουν την κερδοσκοπική τους πρόταση κατάπαυσης του πυρός.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως και να έχει, το καθημερινό ποσοστό απωλειών και οι γελοίες απαιτήσεις όπλων του Κιέβου σίγουρα υποδηλώνουν ότι δεν μπορεί να κερδίσει το λεγόμενο «πόλεμο φθοράς» του με τη Ρωσία, όπως τον αποκαλούν πρόσφατα ορισμένοι παρατηρητές. Ωστόσο, ακόμα κι αν συνθηκολογήσει αποδεχόμενος μια εκεχειρία κάποια στιγμή πριν από τον επόμενο χρόνο, το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταφορών αποφάσισε ήδη να μην πραγματοποιήσει την Eurovision της επόμενης χρονιάς σε αυτήν την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία δείχνει ότι έχουν ήδη ρίξει πετσέτα και έχουν σταματήσει να ελπίζουν η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα. Λόγω αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης, το Κίεβο διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόφαση.

Υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο αυτό το κράτος πληρεξούσιου του ΝΑΤΟ είναι τόσο ταραγμένο και είναι πως ο Ζελένσκι υποσχέθηκε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να φιλοξενήσει την εκδήλωση του επόμενου έτους στη Μαριούπολη. Είναι φυσικά αδύνατο γι' αυτόν να εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση αφού η Ρωσία απελευθέρωσε αυτήν την παράκτια πόλη και έτσι δε θα αφήσει ποτέ τους φασίστες του Κιέβου να επιστρέψουν εκεί, αλλά αυτές οι ψευδείς προσδοκίες είχαν στην πραγματικότητα σκοπό να δώσουν μια επείγουσα ώθηση για περισσότερα δυτικά όπλα λόγω του συμβολισμού αυτού, που αυτός υποσχέθηκε. Με την άρνησή της να πραγματοποιήσει τον διαγωνισμό του επόμενου έτους οπουδήποτε στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης αφαιρεί έναν από τους λόγους για την αποστολή περισσότερων όπλων.

Αυτό δε σημαίνει πως η Δύση θα διακόψει την προμήθεια όπλων στο Κίεβο, αλλά απλώς ότι ένας από τους πιο συναισθηματικούς λόγους για τη συνέχιση της διατήρησης αυτών των γραμμών δεν είναι πλέον σχετικός, κάτι που με τη σειρά του πιθανότατα θα οδηγήσει λιγότερους Ευρωπαίους να υποστηρίξουν τον πόλεμο αντιπροσώπων υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, περισσότεροι Ευρωπαίοι ήδη προτιμούν την ειρήνη έναντι της τιμωρίας της Ρωσίας, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί υπό το φως της τελευταίας απόφασης της Eurovision, η οποία ευθυγραμμίζεται με την «επίσημη αφήγηση» για τη σύγκρουση που αλλάζει αποφασιστικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Αργά αλλά σταθερά, όχι μόνο η Ρωσία σημειώνει απτή επιτόπια πρόοδο στη μάχη για το Ντονμπάς, αλλά και η Δύση χάνει την ελπίδα πως το Κίεβο θα βγει νικητής. Η απόφαση να μη γίνει η Eurovision της επόμενης χρονιάς σε εκείνη την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία είναι μια συμβολική έκφραση αυτών των χαμένων ελπίδων που αντιστοιχούν σε εκείνον τον πολιτισμό που τελικά αρχίζει να αναφέρει μερικές αλήθειες για τη σύγκρουση. Ο Ζελένσκι αισθάνεται ότι οι θαμώνες του τον πιέζουν να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία, για τις οποίες τους κατηγόρησε δημοσίως νωρίτερα αυτόν το μήνα, αλλά ακόμη και αυτό το πιθανό αποτέλεσμα δε θα είναι αρκετό για τη διεξαγωγή της Eurovision στη χώρα του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail