Κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της ανάπτυξης του νομού Εβρου - Αλεξανδρούπολης

Οι πρόσφατες προοπτικές του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών λόγω του Ρώσο Ουκρανικού πολέμου, έφεραν σχετικές συζητήσεις - προτάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ ΕΕ, Ουκρανικής και Ελληνικής πλευράς και αφορούν τη λειτουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα μέσω Μολδαβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας με κατάληξη το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ώστε να παρακαμφθεί η ναρκοθετημένη και επικίνδυνη Μαύρη Θάλασσα και να αποφεύγεται η "ασφυξία" στα στενά του Βοσπόρου. 

Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α., Κωνσταντίνος Κούσαντας

Πρόκειται για άνοιγμα χερσαίου διαδρόμου προς την Αλεξανδρούπολη για την εξαγωγή μέσω του λιμανιού της φορτίων σιταριού, καλαμποκιού, ηλιόσπορου, αλλά και σιδηρομεταλλευμάτων, όπως γυαλιού, του οποίου η Ουκρανία είναι η πρώτη στον κόσμο παραγωγός χώρα.

Επιπλέον πρόσφατα Σαουδάραβες επενδυτές επισκέφθηκαν την Αλεξανδρούπολη και έκαναν επαφές με τοπικούς θεσμικούς εκπροσώπους για την προοπτική επενδύσεων και προοπτικών στο θέμα της ενέργειας. Η Σαουδική Αραβία μέσω του κολοσσού της Aramco επιθυμεί παραδόσεις πετρελαίου και LNG μέσω της Motor Oil που υπάρχει ήδη συμφωνία.

Η προοπτική της ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης τείνει να γίνει μοναδική σε ότι αφορά την εμπορική, στρατιωτική, ενεργειακή και διαμετακομιστική της αξία και δύναται να επηρεάσει τόσο την ανάπτυξη της πόλης της Αλεξανδρούπολης αλλά και του Νομού Έβρου γενικότερα με τα υπό κατασκευή μεγάλα έργα που άρχισαν να υλοποιούνται και θα ολοκληρωθούν σύντομα (διπλή σιδηροδρομική γραμμή παράκαμψης του Βοσπόρου από Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο - Μπουργκάζ, η περεταίρω αξιοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και η πλωτή εξέδρα υγροποιημένου φυσικού αερίου Gastrade).

Τα οφέλη των μεγάλων μελλοντικών έργων θα πρέπει να αποτελέσουν για την πολιτεία προτεραιότητα ολοκλήρωσης όχι μόνο για την εθνική και γεωπολιτική αξία της περιοχής αλλά και για την ανταποδοτικότητα στην οικονομική και κοινωνική στήριξη της περιοχής και ειδικότερα του Νομού ‘Έβρου.

1. Θέσεις εργασίας

Οι θέσεις εργασίας από ανάγκες του αναβαθμισμένου λιμένα, των μεταφορών του σιδηροδρόμου προς Ορμένιο - Βουλγαρία και της Gastrade που θα λειτουργήσει το 2023 μπορούν να βοηθήσουν την τοπική κοινωνία ώστε να μειώσουν την ανεργία στον Νομό Έβρου και την μετανάστευση των νέων της περιοχής είτε στο εξωτερικό είτε στις μεγάλες πόλεις. Σήμερα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λειτουργεί περίπου στο 25% - 30% της δυναμικότητας του και με τις κατάλληλες επενδύσεις αυτή η δυναμικότητα μπορεί να αναβαθμιστεί με έργα και προσωπικό. 

2. Αναβάθμιση όλων των συγκοινωνιακών αναγκών

Όλα τα είδη των συγκοινωνιών θα αναβαθμιστούν, λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού της πόλης. Οι μελλοντικές συνδέσεις εξωτερικού με το σιδηρόδρομο προς Βουλγαρία μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα και για την διακίνηση επιβατών προς τα Βαλκάνια αλλά και όλη την Ανατολική Ευρώπη. 

Ειδικότερα όμως η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης θα συμβάλει στην ύπαρξη σύνδεσης της τοπικής περιοχής με πολλούς προορισμούς λόγω της μελλοντικής κατασκευής εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων για ανεφοδιασμό όλων των τύπων των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων. 

3. Εισφορές δημοτικών τελών - Αντισταθμιστικά οφέλη

Δύναται ο δήμος Αλεξανδρούπολης να επιβάλει είσπραξη δημοτικών τελών στα μεγάλα προγράμματα των μελλοντικών κερδών των υπόψη κατασκευαστικών – διαχειριστικών εταιρειών ώστε η πόλη της Αλεξανδρούπολης να αναδειχθεί περισσότερο και να γίνουν έργα κοινής ωφελείας που θα έχουν αποδέκτες τους μόνιμους κατοίκους της πολύς.

Σκοπός των εσόδων θα μπορούσαν να είναι έργα υποδομής με σκοπό την βελτίωση της καθημερινής ζωής των δημοτών, όπως δρόμοι, αθλητικοί χώροι, παρκινγκ αυτοκινήτων, πάρκα πρασίνου κλπ

Η χρησιμοποίηση - διαχείριση δημοτικών εκτάσεων των υπόψη μεγάλων έργων με την αναλογική μικρή χρησιμοποίηση - επιβάρυνση των δημοτικών περιοχών, δύναται να αποδώσει ανταποδοτικά οφέλη στην πόλη.

Εκτός των κρατικών οικονομικών οφελών του Δημοσίου Κρατικού Ταμείου της χώρας μας θα πρέπει και η τοπική κοινωνία να διεκδικήσει οφέλη για την τόνωση της κοινωνικής ανάπτυξης κατόπιν επίσημης συμφωνίας με όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες.

Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες των έργων θα πρέπει σταδιακά να απεξαρτηθούν σταδιακά από τις πηγές κατασκευαστικών προϊόντων ή πρώτων υλών του εξωτερικού και να στραφούν στις πηγές από την εγχώρια αγορά ώστε η τοπική βιοτεχνία - βιομηχανία να παράγει υλικά και να εκτελεί αυτή τις αναγκαίες τροφοδοσίες των υλικών - προϊόντων. 

Η αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης του τοπικού ανθρώπινου επιστημονικού, τεχνικού και εργατικού προσωπικού θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα πρόσληψης όλων των κατασκευαστικών πολυεθνικών εταιρειών αλλά και της τοπικής αρχής (Δήμος – Περιφέρεια) με σκοπό την μείωση της ανεργίας της ευρύτερης περιοχής.

Η σταδιακή ανάθεση κατασκευαστικού έργου δύναται στο μέλλον να επιμεριστεί σε τοπικές βιοτεχνίες - βιομηχανίες ταυτόχρονα με την παροχή εκπαίδευσης, τεχνικής υποστήριξης και τεχνογνωσίας.

4. Ανάπτυξη τουρισμού

Η περιοχή του Έβρου θα μπορεί να αναδειχθεί περισσότερο σε όλα τα είδη του τουρισμού ή εναλλακτικού τουρισμού. Η πληρότητα του τουρισμού στο 100% το καλοκαίρι του 2021 της περιοχής της Αλεξανδρούπολης, αποτελεί εγγύηση για το μέλλον να αναδείξει περισσότερο το νησί της Σαμοθράκης, το Δέλτα του Έβρου, το Διδυμότειχο, το Σουφλί, το δάσος της Δαδιάς, αλλά και την αναπτυσσόμενη εξαιρετική πόλη της Ορεστιάδας.

5. Ανοικοδόμηση

Η επέκταση της πόλεως με νέες οικοδομές θα δώσει επιπλέον μεγάλη ανάπτυξη στο εμπόριο και τις κατασκευές όλων των ειδικοτήτων της οικοδομής, δεδομένου ότι πληθυσμιακά ναι μεν η Αλεξανδρούπολη αναπτύσσεται αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί και στον υπόλοιπο νομό.

6. Προσέλκυση επενδύσεων

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος για τον νομό Έβρου ειδικότερα που δίνει κίνητρα επιδότησης μέχρι 70% για νέες επενδύσεις, εκτιμάται ότι θα φέρει ιδιώτες επενδυτές ή ακόμα και ιδιωτικές μεγάλες εταιρίες παρόλη την τεράστια οικονομική κρίση που συνεχίζεται λόγω μνημονίων, πανδημίας και του συνεχιζόμενου Ρώσο Ουκρανικού πολέμου

7. Πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής και τεταρτογενής τομέας

Ο Νομός Έβρου με την ύπαρξη πλούσιων υδάτινων πόρων που ευνοεί την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας αλλά και του δευτερογενή τομέα που αποτελείται από μεταποιητικές μονάδες, που επεξεργάζονται τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, πρόκειται να αποκτήσουν ιδιαίτερη δυναμική με την κατασκευή όλων των σημαντικών έργων υποδομής διαμετακομιστικού εμπορίου από και προς τα Βόρεια Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Κατά συνέπεια βιοτεχνικές - βιομηχανικές μονάδες που θα αναπτύσσονται σταδιακά στον άξονα της Εγνατίας οδού ή την οδό Αλεξανδρούπολης – Σουφλίου - Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας - Ορμένιου, θα μπορέσουν να δώσουν μεγάλη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε όλο τον Νομό Έβρου.

Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των αποφοίτων από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που υπάρχει στους κατοίκους του Νομού Έβρου, θα μπορούσε να βοηθήσει τα πεδία πολλών επιστημονικών ερευνών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης σε συνεργασία με τις μελλοντικές κατασκευαστικές εταιρείες των μεγάλων έργων της περιοχής, όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αντικείμενα έρευνας και καινοτομίας που θα έχουν θετικές επιπτώσεις όπως η βιολογία, τεχνολογίες πληροφοριών, τεχνολογίες κατασκευών, επικοινωνιών, ρομποτική κλπ προάγοντας και τον τεταρτογενή τομέα της ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail