Η Γερμανία στα πρόθυρα «συναγερμού» έκτακτης ανάγκης λόγω φυσικού αερίου – Die Welt

anita_starzycka / 74 images
Η Γερμανία ετοιμάζεται να εισέλθει στη δεύτερη φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο εντός πέντε έως δέκα ημερών, ανέφερε την Τρίτη η Die Welt, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η λεγόμενη «φάση συναγερμού» ενεργοποιείται όταν «υπάρχει διακοπή της παροχής φυσικού αερίου ή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση για φυσικό αέριο που οδηγεί σε σημαντική επιδείνωση της κατάστασης εφοδιασμού με φυσικό αέριο, αλλά η αγορά εξακολουθεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτή τη διαταραχή ή ζήτηση χωρίς την ανάγκη λήψης μέτρων που δεν βασίζονται στην αγορά», σύμφωνα με το σχέδιο τριών σταδίων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας και Νερού αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν το επόμενο βήμα του σχεδίου έκτακτης ανάγκης επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ όταν ρωτήθηκε από τηνWelt.

Η ρυθμιστική αρχή φυσικού αερίου Bundesnetzagentur περιέγραψε πρόσφατα λεπτομέρειες ενός συστήματος δημοπρασιών που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου μεταξύ των κατασκευαστών. Ο επικεφαλής του πρακτορείου εξέφρασε την ανησυχία του για το εάν οι τρέχουσες προμήθειες φυσικού αερίου θα διαρκέσουν στη Γερμανία μέχρι τον χειμώνα. Την ίδια στιγμή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης επιχείρησης ενέργειας της Γερμανίας, Markus Krebber, άφησε να εννοηθεί ένα αποκαλυπτικό σενάριο, καθώς « δεν υπάρχει προς το παρόν σχέδιο… σε ευρωπαϊκό επίπεδο» για «αναδιανομή του φυσικού αερίου εάν είχαμε πλήρη διακοπή».

Εάν επιβληθούν, τα μέτρα θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίσουν το κόστος του φυσικού αερίου στους καταναλωτές. Αν και δεν είναι σαφές πόσο υψηλές θα είναι αυτές οι αυξήσεις τιμών, μια πηγή προτείνει ότι το μέσο νοικοκυριό τριών ατόμων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια αύξηση έως και 2.000 ευρώ.

Η πιθανή εισαγωγή νέων μέτρων έκτακτης ανάγκης έρχεται μετά την κίνηση της Gazprom την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία κατά 60%. Ενώ το Βερολίνο επέκρινε την απόφαση της ρωσικής εταιρείας ως «πολιτική», η Μόσχα εξήγησε: «απλώς δεν υπάρχει τίποτα να αντλήσει», επισημαίνοντας ότι η Gazprom δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει με ασφάλεια τη ροή φυσικού αερίου χωρίς έναν στρόβιλο που είχε σταλεί από τη Siemens Energy στον Καναδά για επισκευή, και δεν επιστράφηκε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail