Η Πολωνία προετοιμάζει «μπελάδες» για Μακρόν και Σολτς λόγω της θέσης της για τη Ρωσία

TheDigitalArtist / pixabay
Η επιθυμία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να επιστρέψουν στην εταιρική σχέση με τη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ρόλου των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, με επικεφαλής την Πολωνία, στην ΕΕ, γράφει ο αναλυτής Eoin Drea σε άρθρο του για το περιοδικό Foreign Policy.

Ο συγγραφέας του άρθρου σημείωσε ότι η θέση του Παρισιού και του Βερολίνου έγινε η αιτία σημαντικής δυσπιστίας προς αυτούς από την πλευρά των ανατολικών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Πολωνία πρωτοστάτησε στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

«Η έλλειψη σημαντικών και έγκαιρων παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία από τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι μάταιες προσπάθειες διαπραγμάτευσης με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο μακρύς δισταγμός για το αν θέλουν να κερδίσει η Ουκρανία, μιλούν για την επιθυμία τους παρά να επιστρέψουν σε κανονικές συνεργασίες. με τη Ρωσία», τονίζει ο Drea.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επικεφαλής των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουγγαρίας, η οποία έχει επανειλημμένα μπλοκάρει βασικές αποφάσεις της ΕΕ. Τονίζεται ότι η μετατόπιση της ισορροπίας δυνάμεων προς τα ανατολικά ενδέχεται να μειώσει την ικανότητα της ΕΕ να καταλήξει σε συναίνεση στη λήψη αποφάσεων.

"Για την ΕΕ - ιδιαίτερα για το Παρίσι και το Βερολίνο - αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα. <…> Δημιουργείται μια νέα ισορροπία δυνάμεων, το περίγραμμά της αναδεικνύεται σταδιακά. Πολωνία, η μεγαλύτερη οικονομία στην Ανατολική Ευρώπη και η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης" υποστηρίζει.

Ο Drea τόνισε ότι εάν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν την αδράνεια της Γαλλίας και της Γερμανίας, θα προχωρήσουν σε στενότερη συνεργασία με μη μέλη της ΕΕ από το ΝΑΤΟ: τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail