Δύο χώρες υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στους BRICS

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν υπέβαλε επίσημα την αίτησή της για ένταξη στην ομάδα των πέντε κορυφαίων οικονομιών που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη. Η κίνηση έρχεται αφότου ο Ιρανός πρόεδρος μίλησε στη σύνοδο κορυφής των BRICS την περασμένη εβδομάδα.

Αν και οι BRICS δεν είναι ένα μπλοκ συνθήκης, έχουν έναν «πολύ δημιουργικό μηχανισμό με ευρείες πτυχές», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Saeed Khatibzadeh, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη έχει ήδη «μια σειρά διαβουλεύσεων» με τους BRICS.

Η ένταξη του Ιράν θα «προσθέσει αξία» για όλους τους εμπλεκόμενους, είπε ο Khatibzadeh, σημειώνοντας ότι τα μέλη των BRICS αντιπροσωπεύουν έως και το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Την Παρασκευή, ο Ιρανός Πρόεδρος Ebrahim Raisi μίλησε στην εικονική σύνοδο κορυφής των BRICS που διοργανώθηκε από την Κίνα και εξέφρασε την ετοιμότητα της Τεχεράνης να μοιραστεί τις δυνατότητες της με την ομάδα.

Η Αργεντινή έχει επίσης αίτηση για ένταξη στους BRICS. Ο Πρόεδρος Alberto Fernandez προέτρεψε την Παρασκευή τη δημιουργία μηχανισμών συνεργασίας που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν την εναλλακτική λύση στα φαινομενικά ιδιωτικά ιδρύματα που διοικούνται από –και προς το συμφέρον– της Δύσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail