Το Ισραήλ απείλησε να βομβαρδίσει το παλάτι του Προέδρου της Συρίας

Μichael Κlimentiev/ΤΑSS
Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ότι ένα από τα ανάκτορά του θα γινόταν στόχος εάν συνέχιζε να επιτρέπει τη μεταφορά ιρανικών όπλων μέσω της χώρας του, ανέφερε η σαουδική Elaph στις 13 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε πως το Ισραήλ προετοιμάζεται για επιχειρήσεις βαθιά μέσα στη Συρία, χωρίς να ενημερώσει τη Ρωσία. Ωστόσο, η πηγή σημείωσε ότι η Ρωσία είχε ειδοποιηθεί πριν από πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη χώρα.

Η υποτιθέμενη προειδοποίηση δόθηκε μετά την ισχυρή ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού. Η επίθεση, που έλαβε χώρα στις 10 Ιουνίου, έθεσε το αεροδρόμιο εκτός λειτουργίας, αναγκάζοντας τη Συρία να μεταφέρει όλες τις διεθνείς πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Χαλεπίου στα βόρεια.

Η Israel Hayom ανέφερε πως η επίθεση στο αεροδρόμιο είχε σκοπό να πιέσει τον Άσαντ να λάβει πιο σταθερή στάση ενάντια στη χρήση της συριακής υποδομής από το Ιράν για τη λαθραία μεταφορά προηγμένων όπλων στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η ισραηλινή επίθεση στο αεροδρόμιο καταδικάστηκε από τη Ρωσία, το Ιράν, τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και μια σειρά από παλαιστινιακές φατρίες, συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος της Χαμάς.

Παρά τις σοβαρές ζημιές, το αεροδρόμιο φέρεται να επαναλειτουργεί πριν από το τέλος του μήνα. Η ανοικοδόμηση έχει ήδη φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Ο Άσαντ ευθυγράμμισε τη Συρία πιο κοντά στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ μετά τη διεκδίκηση της εξουσίας το 2000. Κατά τη διάρκεια του ισραηλινού πολέμου στο Λίβανο το 2006, η Συρία ήταν ο κύριος υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, παρέχοντας στην ομάδα προηγμένους αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους και ρουκέτες βαρέως πυροβολικού. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ιράν και η Χεζμπολάχ έσπευσαν να υποστηρίξουν τον Άσαντ, ωθώντας τη συμμαχία με τη Συρία στο υψηλότερο σημείο της ποτέ.

Ενώ το δημοσίευμα της Elaph δεν έχει ακόμη επαληθευτεί, οι πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία δείχνουν όντως υψηλό επίπεδο απόγνωσης. Η αποτυχία να παρασύρει τον Άσαντ μακριά από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ θα μπορούσε τελικά να ωθήσει το Ισραήλ να πραγματοποιήσει σκληρότερες επιθέσεις στη Συρία.
 
* πληροφορίες southfront.org
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail