Η εστίαση της Ελλάδας ενάντια στη Ρωσία ενθάρρυνε την Τουρκία να κλιμακώσει τα ζητήματα στο Αιγαίο

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε τον Απρίλιο, και δέχτηκε μεγάλη οργή από την ελληνική κοινή γνώμη, ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, «τώρα δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να μιλήσουμε εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ». Λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, στις 3 Ιουνίου, ο υπουργός Άμυνας είπε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «προκαλεί πάντα ένταση όποτε αισθάνεται ότι απειλείται ή αντιμετωπίζει προβλήματα στο σπίτι του». Αυτό ειπώθηκε μετά τον κλιμακούμενο τουρκικό ισχυρισμό πωε πολλά από τα ελληνικά νησιά είναι τουρκικά και πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Είναι οι δυνατότητές μας που αποτρέπουν την άλλη πλευρά από το να τολμήσει μια στρατιωτική εμπλοκή, γιατί γνωρίζει το βαρύ κόστος που θα αναγκαζόταν να πληρώσει. Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ανά πάσα στιγμή σε εγρήγορση, πλήρως έτοιμες και αποφασιστικές», πρόσθεσε ο Παναγιωτόπουλος.

Καθώς ο Παναγιωτόπουλος υποβάθμισε τη μόνιμη απειλή της Τουρκίας (είτε την κυβερνά ο Ερντογάν είτε ένας κεμαλιστής), ουσιαστικά προκάλεσε μια κλιμάκωση ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο επικεντρωμένη στη διεξαγωγή αντιρωσικών ενεργειών στην Ουκρανία παρά στην ασφάλεια του ελληνικού εδάφους και των πολιτών.

Μέχρι τις 9 Ιουνίου, ο υπουργός Άμυνας άλλαξε τη μελωδία του: «Δεν θα παρέχουμε [στην Ουκρανία] αντιαεροπορικούς πυραύλους από τα νησιά μας ή πυραύλους κατά πλοίων, όσο κι αν μας το ζητήσουν, γιατί αντιμετωπίζουμε πραγματική απειλή», είπε ο Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στην απειλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία στο Αιγαίο που έχει γίνει πλέον κρίση αλλά δύο μήνες νωρίτερα δεν ήθελε να αντιμετωπίσει.

Την ίδια μέρα, ο Ερντογάν είπε πως «δεν αστειεύεται» με τις εκκλήσεις του προς την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά στο Αιγαίο, προσθέτοντας: «Προειδοποιώ την Ελλάδα να αποφεύγει όνειρα, πράξεις και δηλώσεις που θα οδηγήσουν σε λύπη. Ελάτε στα συγκαλά σας».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στις 7 Ιουνίου ότι η Ελλάδα έχει «σύμπλεγμα κατωτερότητας», έχει γίνει «πολύ πιο επιθετική» και πως «η κυριαρχία των νησιών θα αμφισβητηθεί εάν (η Ελλάδα) δεν σταματήσει την παραβίασή της. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ζήτησε από τους Έλληνες αξιωματούχους να πάρουν άδεια από την Άγκυρα πριν επισκεφθούν τα νησιά του Αιγαίου.

Αυτό το μπαράζ επιθέσεων κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου προηγήθηκε και ακολούθησε φυσικά σε μέσα ενημέρωσης υπέρ του Ερντογάν που αυξάνει την προπαγάνδα ότι τα ελληνικά νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης ή/και ότι είναι όντως τουρκικά νησιά.

Το CNN Türk φιλοξένησε τον καθηγητή Hakan Bayrakçı, ο οποίος περιέγραψε πώς η Τουρκία μπορεί να εισβάλει στα ελληνικά νησιά. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Masum Türker εμφανίστηκε επίσης στο CNN Türk για να προτείνει την ιδέα οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να διεξάγουν «επιχειρήσεις εκκαθάρισης» στα ελληνικά νησιά και, το Haber Turk φιλοξένησε τον πρώην αρχηγό του στρατού και καθηγητή Naim Babüroğlu για να ισχυριστεί πως η Ελλάδα κατέχει παράνομα τουρκικά νησιά, μεταξύ μιας πληθώρας άλλων πρόσφατων παραδειγμάτων που είναι διαθέσιμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Απαντώντας σε αυτό το μπαράζ προπαγάνδας και ρεβιζιονισμού για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, η Αθήνα δημοσίευσε στις 14 Ιουνίου 16 χάρτες που προσπαθούν να καταδείξουν και να εξηγήσουν τον παράνομο και αναθεωρητικό χαρακτήρα των τουρκικών ισχυρισμών και ενεργειών σχετικά με τα ελληνικά νησιά από το 1973 μέχρι σήμερα.

«Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τον τουρκικό ρεβιζιονισμό, οι επισυναπτόμενοι χάρτες απεικονίζουν με ζωντανό και αδιαμφισβήτητο τρόπο τις τουρκικές παράνομες μονομερείς ενέργειες και αξιώσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διευκρίνισε σε δηλώσεις του στις 11 Φεβρουαρίου και στις 2 Ιουνίου πως η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται, ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις Peter Stano δήλωσε στις 10 Ιουνίου ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ. στα χωρικά τους ύδατα και στον εναέριο χώρο τους».

Ο Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε τον Φεβρουάριο του 2021 ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν σχεδόν οδηγηθεί σε πόλεμο τρεις φορές το καλοκαίρι του 2020 λόγω της κρίσης με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis να παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Η επιθετικότητα της Τουρκίας ήταν σιωπηλή το καλοκαίρι του 2021, καθώς η χώρα βρισκόταν στη μέση της αντιμετώπισης μιας πανδημίας COVID-19 και των επακόλουθων οικονομικών επιπτώσεων.

Αυτό προφανώς έδωσε στην Ελλάδα ένα ψεύτικο αίσθημα ασφάλειας, καθώς η χώρα υποβάθμισε οποιαδήποτε τουρκική απειλή, καθώς αντίθετα έθεσε προτεραιότητα στην εκπλήρωση των απαιτήσεων της Ουάσιγκτον έναντι της Ρωσίας. Φαίνεται τώρα ότι το καλοκαίρι του 2022 θα είναι άλλο ένα «ζεματιστό», ας πούμε, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας συνεχίζουν να επιδεινώνονται.

Αν και η πιθανότητα ενός ελληνοτουρκικού πολέμου παραμένει χαμηλή παρά τη μαζική κλιμάκωση της ρητορικής και του ρεβιζιονισμού της Άγκυρας, ο Ερντογάν έχει αποδειχθεί απρόβλεπτος ηγέτης, ένας άλλος λόγος για τον οποίο συνεχίζει να προκαλεί θυμό και απογοήτευση στο ΝΑΤΟ. Ανεξάρτητα, τα λόγια του Παναγιωτόπουλου τον Απρίλιο ότι «τώρα δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να μιλήσουμε εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ» θα είναι κάτι που θα πληγώσει περαιτέρω το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα καθώς η δημοτικότητά του συνεχίζει να μειώνεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μετά την αύξηση του κόστους διαβίωσης και παραβίαση της ουδετερότητας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail