Περισσότεροι από τους μισούς νέους ψηφοφόρους της Τουρκίας «δε θα ψηφίσουν ποτέ Ερντογάν»

Περίπου το 57,5 ​​τοις εκατό των ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στην Τουρκία λένε ότι δε θα ψηφίσουν ποτέ τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εάν είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2023, σύμφωνα με μελέτη της Yöneylem Research.

Μόνο το 19,3 τοις εκατό των νεαρών ψηφοφόρων μεταξύ 18 και 22 ετών δήλωσαν πως μπορούσαν να ψηφίσουν τον νυν πρόεδρο, σημειώνει η έρευνα σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet.

Όταν ρωτήθηκαν για την προτίμησή τους μεταξύ του Ερντογάν και ενός ανώνυμου «υποψηφίου της αντιπολίτευσης», το 51,9 τοις εκατό είπε ότι θα ψήφιζε τον δεύτερο.

Η νεολαία της χώρας δείχνει επίσης προτίμηση προς την αντιπολίτευση, σύμφωνα με τη μελέτη, με 36,9 να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν παρέμεινε στο χαμηλό ρεκόρ του 21,2%.

Η νεολαία αναμένει επίσης να αλλάξει η ισορροπία στο κοινοβούλιο, με 43,2 να λένε πως προβλέπουν τη νίκη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, ενώ η πίστη σε μια νίκη της κυβερνώσας συμμαχίας παρέμεινε στο 33,4%.

Η εκλογική συμπεριφορά σε αυτό το δημογραφικό στοιχείο καθορίζεται από την οικονομία κατά 42,5 τοις εκατό και την «κοσμοθεωρία» κατά 27,5 τοις εκατό.

Περισσότερο από το 54 τοις εκατό προτιμά επίσης το πρώην κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας, σε σύγκριση με το 24,8 τοις εκατό που επέλεξε το τρέχον εκτελεστικό προεδρικό σύστημα που εισήχθη μέσω δημοψηφίσματος το 2017.

Η Τουρκία αναμένεται να διεξαγάγει εκλογές τον Ιούνιο του επόμενου έτους, μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης του AKP υπό την ηγεσία του Ερντογάν. Η προβληματική οικονομία της χώρας, οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, οι μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησης και τα ζητήματα στην εξωτερική πολιτική έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της υποστήριξης τόσο προς το AKP όσο και προς τον ίδιο τον Ερντογάν.

Το ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν διαμορφώθηκε στο 42% τον Μάιο, ενώ το 60% εξέφρασε τη δυσπιστία του ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να λύσει τα οικονομικά ζητήματα της Τουρκίας.

* πληροφορίες Ahval
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail