Η Ουκρανία δεσμεύεται να διεκδικήσει εκ νέου την Κριμαία με αμερικανικά όπλα

12019 / pixabay
Τα όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στο Κίεβο να ξανακερδίσει όλη τη γη που έχασε στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, δήλωσε την Πέμπτη ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ.

«Θα απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας, όλα, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας», είπε ο Ρέζνικοφ στο CNN σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, οι αρχές του Κιέβου έδωσαν νωρίτερα «διαβεβαιώσεις» ότι δε θα χρησιμοποιούσαν αμερικανικά όπλα για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, καθώς οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Ουκρανία υπαναχώρησε από την υπόσχεσή της, δηλώνοντας ότι θα χρησιμοποιούσε συστήματα πυραύλων που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να χτυπήσει το έδαφος της γείτονος εάν κρίνει ότι τέτοιες επιθέσεις είναι απαραίτητες.

Η Κριμαία, η οποία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία σε δημοψήφισμα το 2014 για την επανένωση με τη Ρωσία, «αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ουκρανία επειδή είναι ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο Ρέζνικοφ στο CNN. «Αλλά θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα», πρόσθεσε.

Το πρώτο στάδιο στο σχέδιο του Κιέβου είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στο έδαφος, σύμφωνα με τον Ρέζνικοφ. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου, οι ρωσικές δυνάμεις θα ωθηθούν πίσω στις γραμμές που κατείχαν πριν από τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση.

Ο υπουργός τόνισε ότι μόνο μετά από αυτό μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους ξένους εταίρους της Ουκρανίας για το «πώς να απελευθερωθούν εδάφη».

Οι Ρώσοι «θα το δουν αυτό στη Χερσώνα, θα το δουν στη Ζαπορίζια, θα το δουν επίσης στη Μαριούπολη… αυτά είναι ουκρανικά εδάφη, και η Κριμαία είναι επίσης ουκρανική γη, ό,τι κι αν γίνει», είπε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail