Η Ρωσία προειδοποιεί για πιθανή «καταστροφή» φυσικού αερίου για τη Γερμανία

viarami / pixabay
Freepen.gr - Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσίζοφ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι προβλήματα επισκευής με τους στρόβιλους άντλησης του αγωγού Nord Stream θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν «καταστροφή για τη Γερμανία», η οποία έχει υψηλό επίπεδο εξάρτησης από τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF).

Ο αγωγός Nord Stream μείωσε τις ροές μέσω της Βαλτικής Θάλασσας προς τη Γερμανία κατά περίπου 60% αυτή την εβδομάδα, αφού η Siemens απέτυχε να επιστρέψει ανεμογεννήτριες άντλησης που είχαν υποστεί επισκευές στον Καναδά, λόγω κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού μειώθηκε από 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως σε μόλις 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

«Θα πρέπει να ρωτήσουμε τη Siemens, γιατί οι μονάδες άντλησης αερίου πρέπει να υποβληθούν σε συντήρηση στον Καναδά», είπε ο Chizhov, προσθέτοντας: «Δεν θέλω να δώσω καμία συμβουλή, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσαν να έχουν μάθει μέχρι τώρα πώς να επισκευάζουν [τους στρόβιλους] μόνοι τους».

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν σε πάνω από 1.500 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα την Πέμπτη για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία από το χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου. 
 
* πληροφορίες RT
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail