Δημοσκόπηση φαρμάκι για τον Ερντογάν: Χάνει με διαφορά τις προεδρικές εκλογές!

Freepen.gr - Η υποστήριξη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας μειώθηκε στο 29,8%, ενώ το 55,6% των Τούρκων ψηφοφόρων είναι κατά της επανεκλογής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, επικαλούμενα τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από το Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Yöneylem.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη σε 2.700 ψηφοφόρους σε 27 επαρχίες, το 55,6% των συμμετεχόντων δήλωσε πως δε θα ψήφιζε ποτέ τον Ερντογάν σε πιθανές προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο, ενώ 31,9% δήλωσαν ότι θα τον ψήφιζαν «σίγουρα» και το 10,4 τοις εκατό είπε πως μπορεί να τον ψηφίσουν ή όχι.

Όταν ρωτήθηκε «Εάν οι προεδρικές εκλογές διενεργούνταν την επόμενη Κυριακή, θα ψηφίζατε τον Ερντογάν ή τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης;» Το 52,5 τοις εκατό των συμμετεχόντων απάντησαν ότι θα υποστήριζαν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης πως ο Ερντογάν θα ηττηθεί από καθέναν από τους δύο πιθανούς αντιπάλους του —τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu και τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης του κόμματος, Ekrem İmamoğlu — σε πιθανές προεδρικές εκλογές στις οποίες ένας από αυτούς θα είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Σε περίπτωση που ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου προκριθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο αρχηγός του CHP θα λάμβανε το 43,5% των ψήφων και ο Ερντογάν το 35,1%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία έδειξε επίσης ότι ο Ιμαμόγλου θα λάβει 49,4 τοις εκατό έναντι του Ερντογάν που θα αποσπούσε 34,5 τοις εκατό.

Όταν στους ερωτηθέντες τέθηκε η ανοιχτή ερώτηση «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε σε γενικές εκλογές αυτήν την Κυριακή;» Το 29,8 τοις εκατό δήλωσε ότι θα ψήφιζε το AKP, ακολουθούμενο από το κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP (29,5 τοις εκατό), το İYİ (Καλό) Κόμμα (13,2 τοις εκατό), το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) (10,3 τοις εκατό), το Εθνικιστικό Κόμμα (MHP) (6,9 τοις εκατό), το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) (2,3 τοις εκατό), το Νέο Κόμμα Ευημερίας (YRP) (2,3 τοις εκατό), το Κόμμα της Νίκης (ZP) (1,8 τοις εκατό), το Κόμμα Ευτυχίας ( SP) (1 τοις εκατό), το Τουρκικό Εργατικό Κόμμα (TİP) (0,8 τοις εκατό), το Κόμμα του Μέλλοντος (GP) (0,2 τοις εκατό) και άλλα κόμματα (1,9 τοις εκατό).

Το εξήντα δύο τοις εκατό των συμμετεχόντων απάντησαν θετικά όταν ρωτήθηκαν αν θα ήθελαν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το Νοέμβριο.

Στις τελευταίες γενικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2018, το AKP συγκέντρωσε πανεθνική ψήφο 42,6%. Ωστόσο, οι δημόσιες έρευνες δείχνουν όλο και περισσότερο ότι η δημόσια υποστήριξη του κόμματος διολισθαίνει.

Ο Ερντογάν, του οποίου το κυβερνών AKP βρίσκεται στην εξουσία ως μονοκομματική κυβέρνηση από το 2002, εξελέγη πρόεδρος το 2014 και επανεξελέγη το 2018. Η εκλογή του το 2018 ήταν υπό προεδρικό σύστημα καθώς η Τουρκία μεταπήδησε από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό σύστημα διακυβέρνηση με δημόσιο δημοψήφισμα το 2017.

Σύμφωνα με το προεδρικό σύστημα, ο Ερντογάν κατηγορείται από τους επικριτές ότι εγκαθιδρύει μονοπρόσωπη διακυβέρνηση στη χώρα, εμπλέκεται σε μαζική διαφθορά και χρησιμοποιεί τους πόρους του κράτους προς όφελος της οικογένειάς του και των συντρόφων του, ενώ ο τουρκικός λαός κατακλύζεται από το αυξανόμενο κόστος ζωής που προκαλείται από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και το επίπεδο ρεκόρ του πληθωρισμού γύρω στο 73,5%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

* πληροφορίες turkishminute.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail