Η Ιστορία χτυπά την πόρτα μας και οι δικοί μας… στον κόσμο τους

dimitrisvetsikas1969 / pixabay
Τελευταίως, προβάλλεται συχνά η φράση περί «σωστής και λάθος πλευράς της Ιστορίας» με σημείο αναφοράς την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αναντίλεκτα, η πλέον καθοριστική ώρα της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας με σωστή και λάθος πλευρά ήταν το 1974. Από τη μια, ήταν η τιτάνια προσπάθεια, με επιμέρους λάθη, για αποτροπή της εθνικής καταστροφής με το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα-εισβολή και από την άλλη ένα κράμα από χρηματοδοτούμενους προωθητές ξένων συμφερόντων, χουντικά ανδρείκελα και πλήθος εγχώριων «χρήσιμων ηλιθίων», όπως εύστοχα το χαρακτήρισε ένας ιδεολογικός τους πρωτεργάτης, ο μετανοημένος Σπύρος Παπαγεωργίου. 

Τα περί «σωστής και λάθος πλευράς της Ιστορίας» με επίκεντρο την Ουκρανία, ανακυκλώνεται στην Κύπρο, ιδιαίτερα από εκείνους που συνδέθηκαν πολιτικά με τη λάθος πλευρά το 1974. Ίσως γιατί το θεώρησαν ευκαιρία για διαγραφή ενοχών. Ωστόσο, συνταχθήκαμε με το Διεθνές Δίκαιο ενάντια στη ρωσική εισβολή, όπως εξυπηρετούσε και το στρατηγικό μας εθνικό συμφέρον, χωρίς ανάγκη αναφοράς περί Ιστορίας, όπως θεωρήθηκε δεδομένο και από την συντριπτική πλειοψηφία στην ΕΕ. Επειδή όμως, η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω, το ζητούμενο είναι η εκ των προτέρων εκτίμηση της σωστής πλευράς ενόσω η Ιστορία βρίσκεται υπό εξέλιξη ώστε να την διαμορφώσουμε! 

Στην Ανατ. Μεσόγειο, η Ιστορία χτυπά την πόρτα μας εδώ και χρόνια,με επίκεντρο τον ενεργειακό μας πλούτο, αλλά στα μυαλά των κυβερνώντων επικρατούσαν άλλα, όπως οι πωλήσεις διαβατηρίων, η απόκρυψη στοιχείων από την ΕΕ, το «καλό κλίμα» στις συνομιλίες, η προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τον εγκάθετο της Τουρκίας στα κατεχόμενα... Μάλιστα, το φυσικό αέριο της περιοχής μας, η επικρατούσα σχολή το αξιολόγησε ως εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού. Ένας τεράστιος πλούτος που θα μπορούσε να καταστεί πηγή συνεργασίας και ευημερίας των λαών της περιοχής, σε μια δυναμική που θα ωθούσε ενδεχομένως λύση στο Κυπριακό, , αξιολογήθηκε από τους διαμορφωτές της πολιτικής μας ως εμπόδιο στη λύση! Την ίδια στιγμή, η Τουρκία προχωρά με πυρηνικό σταθμό δίπλα στην Κύπρο και οι σχεδιασμοί της για τα επακόλουθα τρομάζουν. Θα μπορούσε η Κύπρος να θέσει τουλάχιστον θέμα κυρώσεων στην ρωσική εταιρεία «Rosatom» που υλοποιεί το πυρηνικό σχέδιο ενέργειας στην Τουρκία.

Τις προάλλες ολοκληρώθηκε η "Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης" όπου περιλαμβάνεται εισήγηση για ανάπτυξη κοινών αμυντικών δομών και των εγχώριων πηγών ενέργειας της ΕΕ (δική μου πρόταση). Με επιτακτική την ανάγκη της ΕΕ για ενεργειακή αυτονομία σε ένα ρευστό γεωπολιτικό παιγνίδι ενώπιον σημαντικών ευκαιριών, οι δικοί μας είναι απασχολημένοι με άλλα…

Η νέα εποχή παρέχει δυνατότητες εντός ΕΕ που αλληλοσυνδέονται (ενέργεια, Κυπριακό, οικονομία, περιβάλλον κ.ά.), αλλά με κυπριακή ηγεσία που θεωρεί τον ενεργειακό πλούτο πρόβλημα και επιδιώκει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τον κατοχικό εγκάθετο, δεν υπάρχει οποιαδήποτε προοπτική, ακόμη κι όταν η Ιστορία χτυπά την πόρτα μας. 

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail