Άρθρο-φωτιά: «Η Ρωσία επειγόντως να επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου κι αερίου προς την ΕΕ για να συντρίψει τη Δύση»

Η Ρωσία χρειάζεται επειγόντως να επιβάλει εμπάργκο στις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ. Αυτό θα δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να αποδυναμώσει στρατηγικά τα «μη φιλικά κράτη».

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία δε χρειάζεται ούτε δολάρια ούτε ευρώ υπό τις δυτικές κυρώσεις

Με την παροχή αερίου και πετρελαίου στην ΕΕ, η Ρωσία λαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τον Josep Borrell, η ΕΕ πληρώνει στη Ρωσία περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε καθημερινή βάση.

Από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στείλει 47 δισεκατομμύρια ευρώ στη Μόσχα για προμήθειες καυσίμων, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Η ΕΕ πληρώνει στη Μόσχα 450 εκατομμύρια δολάρια για πετρέλαιο και 400 εκατομμύρια δολάρια για φυσικό αέριο καθημερινά», υπολόγισαν οι αναλυτές.

Ωστόσο, λόγω των αντιρωσικών κυρώσεων, σημειώθηκε απότομη μείωση των εισαγωγών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι εισαγωγές έχουν μειωθεί στο μισό. Ως εκ τούτου, οι Ρώσοι εισαγωγείς δεν χρειάζονται πλέον ξένο νόμισμα σε τόσο μεγάλες ποσότητες όπως πριν, καθώς έχουν επιβληθεί περιορισμοί σε:

- αγορά συναλλάγματος,
- απόσυρση νομίσματος στο εξωτερικό για πληρωμή μερισμάτων και επένδυση σε μετοχές,
- αναλήψεις μετρητών συναλλάγματος.

Ούτε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρειάζεται νόμισμα — η Τράπεζα δεν μπορεί πλέον να επενδύει σε αποθέματα χρυσού, ούτε να δανείζει και να δανείζεται νόμισμα.

Με λίγα λόγια, το δολάριο και το ευρώ έχουν πάψει να εκτελούν λειτουργίες πληρωμής και αποταμίευσης στη Ρωσία επ' αόριστον. Για να παραφράσουμε τη διάσημη φράση: το ρούβλι δεν έχει ισοτιμία, έχει μονοπάτι. Το μονοπάτι είναι να γίνει ένα διεθνές μέσο πληρωμής.

Η Ρωσία δεν πρέπει να υποστηρίζει τις οικονομίες των εχθρών

Ως εκ τούτου, η Ρωσία, πουλώντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Δύση, υποστηρίζει «μη φιλικά» καθεστώτα — εχθρούς, στην πραγματικότητα.

"Η Gazprom ανέστειλε πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία. Θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο σε σχέση με άλλες χώρες που δεν είναι φιλικές προς εμάς", έγραψε ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Βιάτσεσλαβ Βολοντίν στο κανάλι του στο Telegram την Τετάρτη.

Αυτή είναι "η σωστή απόφαση και οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας την υποστηρίζουν", πρόσθεσε.

Ο Oleg Barabanov, Διευθυντής Προγράμματος της Διεθνούς Λέσχης Συζήτησης Valdai, Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο MGIMO, σημείωσε για την Pravda.Ru ότι όλα πάνε προς αυτή την κατεύθυνση.

"Υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη και υπό συνθήκες πολέμου είναι πολύ πιο σημαντικό να πληγώσουμε τον εχθρό, παρά να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα", είπε ο ειδικός.

Ο ειδικός πιστεύει πως η διακοπή της προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ, καθώς και πυρηνικών καυσίμων για πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες, μπορεί να είναι το οικονομικό όπλο της Ρωσίας στο οποίο η Μόσχα έπρεπε να είχε καταφύγει εδώ και πολύ καιρό».

Σύμφωνα με τον Oleg Barabanov, μένει κανείς να ελπίζει ότι η Ρωσία δε θα προσπαθήσει να βγάλει κάποια επιπλέον χρήματα όπως συνέβη το 2014.

Το εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου θα προκαλέσει υπερπληθωρισμό στην ΕΕ

Η Ευρώπη μπορεί να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο σε 5-7 χρόνια, αλλά τυχόν ξαφνικές κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρωσία προμηθεύει το 30% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου και το 40% των προϊόντων πετρελαίου στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει περιοχή στον κόσμο που θα είχε ελεύθερες δυνατότητες αύξησης της παραγωγής και των προμηθειών για να καλύψει το κενό που θα δημιουργούσε σε περίπτωση του ρωσικού εμπάργκο.

Υπάρχει ελάχιστο δωρεάν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην αγορά, και η ΕΕ θα αναγκαστεί να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο ούτως ή άλλως, αν και μέσω, για παράδειγμα, της Ινδίας. Η Πολωνία έχει ήδη στραφεί στην αγορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Γερμανίας.

Η Gazprom είπε ότι η Πολωνία εξακολουθεί να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο αντίστροφα μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Yamal-Europe. Πηγαίνει περίπου 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, που αντιστοιχεί σχεδόν ακριβώς στα συμβόλαια με την Gazprom Export τις προηγούμενες ημέρες.

Η ΕΕ θα στραφεί σε LNG και πετρέλαιο δεξαμενόπλοιων, αλλά η ναυτιλία είναι πολύ πιο ακριβή. Επιπλέον, θα υπάρξει προσαύξηση για την επαναγορά φυσικού αερίου από καθιερωμένες αγορές. Ως εκ τούτου, οι ρωσικές προμήθειες και τα έσοδα δεν θα υποφέρουν πολύ, ενώ η ΕΕ θα αναγκαστεί να πληρώσει 20-40% περισσότερο για καύσιμα, γεγονός που θα επιταχύνει αναλόγως τον πληθωρισμό.
Η Ρωσία πρέπει να προσγειώσει την πρώτη γροθιά

Σήμερα, η Δύση είναι πιο ευάλωτη από ποτέ: 

- ο πληθωρισμός σαρώνει τις αγορές χρέους των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

- οι κεντρικές τράπεζες χάνουν τον έλεγχο στις αγορές χρήματος.

- το μέγεθος του χρέους στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι συντριπτικό.

Επομένως, η Ρωσία πρέπει να δώσει την πρώτη γροθιά και πρέπει να προσπαθήσει πολύ σκληρά σε αυτό το σημείο. Στις αγορές χρέους δεν αρέσει ο πληθωρισμός (αυξάνονται τα ασφάλιστρα, τα ομόλογα υποτιμούνται) και το ρωσικό εμπάργκο θα προκαλέσει απαγορευτικές πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό θα προκαλέσει την κατάρρευση των αγορών χρέους και θα δώσει στη Μόσχα την ευκαιρία να αποδυναμώσει στρατηγικά και στην πραγματικότητα να συντρίψει τους εχθρούς της. Η ικανότητα επιβίωσης στη Δύση είναι πολύ χαμηλή καθώς το δυτικό οικονομικό σύστημα είναι κερδοσκοπικό, αλλά όχι πραγματικό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail